Kazni za oživljanje nacifašizma

Zveza združenj borcev za vrednote NOB in veteranske organizacije predlagajo kazen za spodbujanje fašističnih in nacističnih idej.

Andrej Mohar iz Celovca je povedal, da kljub zakonski prepovedi Avstrija še vedno dovoljuje vsakoletno ustaško zborovanje v Pliberku. Letošnje bo 12. maja. Iz protesta bo Zveza koroških partizanov skupaj z gibanji civilne družbe organizirala na isti dan v Pliberku svoje zborovanje, na katero so vabljeni tudi somišljeniki iz Slovenije in Furlanije in Julijske Krajine.

Kranj – Zaradi vedno pogostejših žalitev narodnoosvobodilnega boja, laži o domobrancih kot slovenskih osvoboditeljih in nekaznovanih primerov razkazovanja fašističnih in nacističnih simbolov, na primer izobešanja nacistične zastave s kljukastim križem v Ljubljani, sem se odločil, da je temu treba postaviti mejo, je v torek v Kranju povedal Marjan Križman, podpredsednik Zveze združenj za vrednote NOB Slovenije. V kranjski občinski dvorani je bil eden od pogovorov po Sloveniji, na katerem so pobudnik akcije Marjan Križman, sekretar Zveze Aljaž Verhovnik, dr. Miran Hladnik in Lado Nikšič predstavili predlog za dopolnitev kazenskega zakonika, ki naj bi prepovedoval in omogočil kaznovanje z zaporom do dveh let vseh, ki na kateri koli način oživljajo in spodbujajo fašistične in nacistične ideje. Take zakone poznajo v Italiji, v Nemčiji in v Avstriji, od koder je prišel na pogovor tudi tajnik Zveze koroških partizanov Andrej Mohar in povedal, da so učinki takšnega zakona pozitivni. Zaradi hvaljenja, da je bil stari oče nacist, in razkazovanja njegove fotografije je avstrijsko zunanje ministrstvo iz Izraela odpoklicalo svojega diplomata. Marjan Križman in Aljaž Verhovnik sta povedala, da so s predlogom za sprejem takega zakona seznanjene vse parlamentarne stranke in da z njim soglaša tudi večina veteranskih organizacij. Sprejem zakona, ki bo zahtevno pravno vprašanje, pa bo naloge prihodnjega sklica državnega zbora.

Dr. Miran Hladnik in Lado Nikšič sta opozorila na slabo stanje nekaterih spomenikov NOB. Nič manj pa ne skrbijo primeri poškodovanj spomenikov in obeležij, ko se krivec najpogosteje ne najde, za obnovo pa je kup izgovorov. Po Nikšičevem mnenju ne gre le za varovanje spomenikov, ampak tudi rdeče zvezde, ki je bila v primeru NOB simbol svobode in odpora. Dr. Miran Hladnik je opozoril na nevarnost, da v obnovljen Aljažev stolp na vrhu Triglava ne bo vrnjena plošča v spomin na vzpon partizanskih patrulj leta 1944 na Triglav, na razvitje slovenske zastave in na odstranitev italijanskega mejnega kamna. Plošča je bila leta 1992 odstranjena, takratna vlada pa je sprejela tudi odlok, ki je prepovedoval nameščanje spominskih plošč na območju Triglava.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

11/18

sreda

9/20

četrtek

8/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 17. oktober 2018

Za otroke

IZLETI / Kranj, 18. oktober 2018

Planinski izlet: Dovška Baba

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2018

Predstavitev biografije Milene Zupančič

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 18. oktober 2018

Likovna kolonija za osnovnošolce

PRIREDITVE / Jesenice, 18. oktober 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 18. oktober 2018

O izboljšanju medsebojnih odnosov

 

 
 

 

 
 
 

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...

Zasmodila se je hrana na štedilniku / 21:06, 7. oktober

A je że smrdela?

Policisti od včeraj znova stavkajo / 21:02, 7. oktober

Kot prvo bi morali začeti stavko tisti ki so zadolženi za varstvo politikov,potem pa še drugi in to več kot do sedaj.