Kazni za oživljanje nacifašizma

Zveza združenj borcev za vrednote NOB in veteranske organizacije predlagajo kazen za spodbujanje fašističnih in nacističnih idej.

Andrej Mohar iz Celovca je povedal, da kljub zakonski prepovedi Avstrija še vedno dovoljuje vsakoletno ustaško zborovanje v Pliberku. Letošnje bo 12. maja. Iz protesta bo Zveza koroških partizanov skupaj z gibanji civilne družbe organizirala na isti dan v Pliberku svoje zborovanje, na katero so vabljeni tudi somišljeniki iz Slovenije in Furlanije in Julijske Krajine.

Kranj – Zaradi vedno pogostejših žalitev narodnoosvobodilnega boja, laži o domobrancih kot slovenskih osvoboditeljih in nekaznovanih primerov razkazovanja fašističnih in nacističnih simbolov, na primer izobešanja nacistične zastave s kljukastim križem v Ljubljani, sem se odločil, da je temu treba postaviti mejo, je v torek v Kranju povedal Marjan Križman, podpredsednik Zveze združenj za vrednote NOB Slovenije. V kranjski občinski dvorani je bil eden od pogovorov po Sloveniji, na katerem so pobudnik akcije Marjan Križman, sekretar Zveze Aljaž Verhovnik, dr. Miran Hladnik in Lado Nikšič predstavili predlog za dopolnitev kazenskega zakonika, ki naj bi prepovedoval in omogočil kaznovanje z zaporom do dveh let vseh, ki na kateri koli način oživljajo in spodbujajo fašistične in nacistične ideje. Take zakone poznajo v Italiji, v Nemčiji in v Avstriji, od koder je prišel na pogovor tudi tajnik Zveze koroških partizanov Andrej Mohar in povedal, da so učinki takšnega zakona pozitivni. Zaradi hvaljenja, da je bil stari oče nacist, in razkazovanja njegove fotografije je avstrijsko zunanje ministrstvo iz Izraela odpoklicalo svojega diplomata. Marjan Križman in Aljaž Verhovnik sta povedala, da so s predlogom za sprejem takega zakona seznanjene vse parlamentarne stranke in da z njim soglaša tudi večina veteranskih organizacij. Sprejem zakona, ki bo zahtevno pravno vprašanje, pa bo naloge prihodnjega sklica državnega zbora.

Dr. Miran Hladnik in Lado Nikšič sta opozorila na slabo stanje nekaterih spomenikov NOB. Nič manj pa ne skrbijo primeri poškodovanj spomenikov in obeležij, ko se krivec najpogosteje ne najde, za obnovo pa je kup izgovorov. Po Nikšičevem mnenju ne gre le za varovanje spomenikov, ampak tudi rdeče zvezde, ki je bila v primeru NOB simbol svobode in odpora. Dr. Miran Hladnik je opozoril na nevarnost, da v obnovljen Aljažev stolp na vrhu Triglava ne bo vrnjena plošča v spomin na vzpon partizanskih patrulj leta 1944 na Triglav, na razvitje slovenske zastave in na odstranitev italijanskega mejnega kamna. Plošča je bila leta 1992 odstranjena, takratna vlada pa je sprejela tudi odlok, ki je prepovedoval nameščanje spominskih plošč na območju Triglava.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 66 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

0/2

petek

-5/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.