Kazni za oživljanje nacifašizma

Zveza združenj borcev za vrednote NOB in veteranske organizacije predlagajo kazen za spodbujanje fašističnih in nacističnih idej.

Andrej Mohar iz Celovca je povedal, da kljub zakonski prepovedi Avstrija še vedno dovoljuje vsakoletno ustaško zborovanje v Pliberku. Letošnje bo 12. maja. Iz protesta bo Zveza koroških partizanov skupaj z gibanji civilne družbe organizirala na isti dan v Pliberku svoje zborovanje, na katero so vabljeni tudi somišljeniki iz Slovenije in Furlanije in Julijske Krajine.

Kranj – Zaradi vedno pogostejših žalitev narodnoosvobodilnega boja, laži o domobrancih kot slovenskih osvoboditeljih in nekaznovanih primerov razkazovanja fašističnih in nacističnih simbolov, na primer izobešanja nacistične zastave s kljukastim križem v Ljubljani, sem se odločil, da je temu treba postaviti mejo, je v torek v Kranju povedal Marjan Križman, podpredsednik Zveze združenj za vrednote NOB Slovenije. V kranjski občinski dvorani je bil eden od pogovorov po Sloveniji, na katerem so pobudnik akcije Marjan Križman, sekretar Zveze Aljaž Verhovnik, dr. Miran Hladnik in Lado Nikšič predstavili predlog za dopolnitev kazenskega zakonika, ki naj bi prepovedoval in omogočil kaznovanje z zaporom do dveh let vseh, ki na kateri koli način oživljajo in spodbujajo fašistične in nacistične ideje. Take zakone poznajo v Italiji, v Nemčiji in v Avstriji, od koder je prišel na pogovor tudi tajnik Zveze koroških partizanov Andrej Mohar in povedal, da so učinki takšnega zakona pozitivni. Zaradi hvaljenja, da je bil stari oče nacist, in razkazovanja njegove fotografije je avstrijsko zunanje ministrstvo iz Izraela odpoklicalo svojega diplomata. Marjan Križman in Aljaž Verhovnik sta povedala, da so s predlogom za sprejem takega zakona seznanjene vse parlamentarne stranke in da z njim soglaša tudi večina veteranskih organizacij. Sprejem zakona, ki bo zahtevno pravno vprašanje, pa bo naloge prihodnjega sklica državnega zbora.

Dr. Miran Hladnik in Lado Nikšič sta opozorila na slabo stanje nekaterih spomenikov NOB. Nič manj pa ne skrbijo primeri poškodovanj spomenikov in obeležij, ko se krivec najpogosteje ne najde, za obnovo pa je kup izgovorov. Po Nikšičevem mnenju ne gre le za varovanje spomenikov, ampak tudi rdeče zvezde, ki je bila v primeru NOB simbol svobode in odpora. Dr. Miran Hladnik je opozoril na nevarnost, da v obnovljen Aljažev stolp na vrhu Triglava ne bo vrnjena plošča v spomin na vzpon partizanskih patrulj leta 1944 na Triglav, na razvitje slovenske zastave in na odstranitev italijanskega mejnega kamna. Plošča je bila leta 1992 odstranjena, takratna vlada pa je sprejela tudi odlok, ki je prepovedoval nameščanje spominskih plošč na območju Triglava.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/30

sobota

14/30

nedelja

15/32

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Jesenice, 18. avgust 2018

Pohod na Špik

PRIREDITVE / Tržič, 18. avgust 2018

16. EU ples brez meja

PREDAVANJA / Kranj, 18. avgust 2018

Proučevanje Svetega pisma

IZLETI / Preddvor, 18. avgust 2018

Družinski pohod na Košuto

PRIREDITVE / Kranj, 19. avgust 2018

Žegnanje pri sv. Joštu

PRIREDITVE / Cerklje, 19. avgust 2018

Žegnanje in sveta maša na Krvavcu

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.