Orehovi štruklji ekipe Nesramni štruklji iz OŠ Gorje so navdušili obiskovalce, ki so degustirali v kranjski Qulandii.

Kuhnapato v Kranju

Tudi otroci gorenjskih osnovnih šol si prizadevajo redko videne ali celo pozabljene jedi postaviti na krožnike. Obujajo postopke in njihovo kulturno ozadje. Tradicionalne jedi v zdravih različicah so nam predstavili kot povzetek tradicionalnih zdravih kosil, s katerimi so med letom navduševali svoje sošolce.

Otroci slovenskih osnovn­ih šol v projektu Kuhnapato že sed­em let raziskujejo prehransko kulturno dediščino svojih prednikov. Odkrivajo vzroke in posledice prehranjevanja včasih, se prek medgeneracijske komunikacije seznanjajo s skoraj pozabljenimi jedmi, postopki priprave in sestavinami, ki zaznamujejo način bivanja v času, ko še ni bilo hladilnikov. Spoznavajo zakonitosti prazničnih in obprazničnih jedilnikov, potreb telesa v določenem letnem času in darov narave. Z vsem potem seznanjajo svojo generacijo. Zadnji dve šolski leti se to dogaja na razširjeni ravni, saj osnovnošolci kuhajo zdrava tradicionalna kosila v velikih šolskih kuhinjah svojim sošolcem, podružničnim šolam in vrtcem. Tako se zgodi, da na krožnikih otrok ne ostane nič, četudi gre na primer za zelenjavne jedi. Spreminjajo se okusi in prepričanja otrok. K temu pa v letošnjem letu pripomorejo tudi Centri šolskih in obšolskih dejavnosti, ki z lastno kulinarično in kulturno dediščino seznanjajo otroke drugih regij.

Anka Peljhan, ki si je projekt zamislila, je na začetku razmišljala predvsem, da njena generacija in mlajši pravzaprav s strahom pomislijo na to, da bi kaj skuhali. Takrat so bili tudi časi, ko so bili recepti dolgi kilometer, sestavine pa dokaj nove, neznane. Odločila se je, da si slovenska kuhinja zasluži svoj prostor pod soncem. In sicer pristna, tista iz kuhinj naših babic. Še vedno jo preseneti, da vsako leto otroci odkrijejo kaj novega, prinesejo novo zgodbo, katere posledica je kuhanje. Dve leti po tistem, ko je začela s projektom, se je v tej smeri začela prebujati vsa Slovenija. Pove še, da tudi letos projekt ni več naravnan tako tekmovalno, kot je bil na začetku.

Nekaj jedi, ki so jih letos sodelujoči ponudili sošolcem, lahko v butičnih izvedbah spozna tudi javnost. Ta degustira in potem jedi oceni, glasuje za najboljšo jed. Na koncu bodo na podlagi tega izbrali jedi oziroma šole, ki se bodo ponovno predstavile v okviru sklepnega dejanja konec maja.

Med tednom pa se je letošnja Kuhnapato ustavila tudi v Kranju. Na vrsti je bilo namreč drugo regijsko dejanje za javnost ali nastop osnovnošolcev Gorenjske. V sredo smo tako lahko v avli kranjske dežele nakupov pred trgovino Interspar spremljali ekipe iz OŠ Gorje in OŠ Staneta Žagarja Lipnica. Med sedmimi skupinami jih je bilo največ iz Gorij, le ekipa TOP 4 je bila iz Lipnice. Pripravili pa so segedin s kruhovimi cmoki. Šefle so poskrbele za okusno kislo meso v solati s krompirjem in regratom, Medenke za sladico iz borovnic in jajc ter jo okrasile s karamelo. Ekipa Čebule je pripravila ričet. Izvedeli smo, da je treba biti pozoren pri njegovi gostoti in previden s soljo. Gorjanci so se lotili kuhanja zelenjavne juhe z ribano kašo, Nesramni štruklji pa so v okušanje dali orehove štruklje. Staro domačo gorenjsko jed z ajdovimi žganci, okrašeno s cvrtjem iz stepenih jajc in dodanimi ocvirki – jurjevo kapo, pa je predstavila ekipa Jurčki iz Gorij.

S kitajsko turistko, ki je uživala v sladici, se žal nismo mogli veliko pogovoriti, saj angleščine ni razumela. Po kretnjah z rokami in nasmejanem obrazu smo sklepali, da ji je sladica všeč. Kranjčanke, ki so se ravno vračale z nakupov, pa so pri jurjevi kapi ugotavljale, da so žganci izvrstni. Razen ene, ki je jed sicer poskusila, a ker žgancev ne je, se ni opredeljevala, ali ji je jed všeč ali ne. No, v degustacijskem lončku ni ostalo nič … Tako so ljudje degustirali in glasovali za jed, ki je po njihovem mnenju najbolj ustrezala dejstvom: lokalno značilna, zdrava in sezonska. Seveda pa je prvi vtis naredil okus. Končni rezultat na letošnji prireditvi Kuhnapato sicer ni prvotnega pomena, a vseeno: največ glasov so dobili orehovi štruklji, takoj za njimi je bilo kislo meso v solati s krompirjem in regratom in tretje mesto je osvojil ričet.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/17

sobota

10/24

nedelja

13/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 22. september 2018

Pohod na Bivak II in Šplevto

IZLETI / Šenčur, 22. september 2018

Jakobova pot po Deželi do Bleda

IZLETI / Možjanca, 22. september 2018

Deseti Pohod po Tovorni poti

FILM / Žirovnica, 22. september 2018

Ni ga lepšga kraja

PREDAVANJA / Kranj, 22. september 2018

Proučevanje Svetega pisma

GLEDALIŠČE / Žiri, 22. september 2018

Perje je frčalo

GLEDALIŠČE / Bodešče, 22. september 2018

Gledališki dogodek iz časa turških vpadov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 22. september 2018

Razstava gob

 

 
 

 

 
 
 

Doma pod Triglavom / 23:19, 20. september

1. Temeljna ustavna listina, Uradni list RS, 25. 6. 1991, 4. Čl. 3. Odstavek: »ob dejstvu, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država in da...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 20:04, 20. september

Lepo je videti, da nekomu pa le uspe. Čestitke za odločitev o izobraževanju, čestitke k začetku dela in s tem samostojnosti. In najvažnejše ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 17:16, 20. september

Slovenci se uničujemo sami. Že takoj po ww2, mnogo pridnih in poštenih izgnanih in pokončanih po jamah in gozdovih, tisti, ki so ostali, nis...

Doma pod Triglavom / 16:28, 20. september

Naša država je sekularna in vsako vmešavanje RKC je nesprejemljivo ! Slovenska ustava je jasna in toleranca do tega mora biti ničelna! Ni pr...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 19:01, 19. september

Študenti imajo bolj tanko denarnico, pa je verjetno dobila kakšna sredstva s strani "nevladnih organizacij", katerim je v interesu imeti tu ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 16:29, 18. september

Seveda je kapitalistom v Sloveniji v interesu zaposlovati azilante, vsaj nekej časa bodo tiho in delali za minimalca, domači so se začeli upirati in zahtevajo večje plače..

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...