Orehovi štruklji ekipe Nesramni štruklji iz OŠ Gorje so navdušili obiskovalce, ki so degustirali v kranjski Qulandii.

Kuhnapato v Kranju

Tudi otroci gorenjskih osnovnih šol si prizadevajo redko videne ali celo pozabljene jedi postaviti na krožnike. Obujajo postopke in njihovo kulturno ozadje. Tradicionalne jedi v zdravih različicah so nam predstavili kot povzetek tradicionalnih zdravih kosil, s katerimi so med letom navduševali svoje sošolce.

Otroci slovenskih osnovn­ih šol v projektu Kuhnapato že sed­em let raziskujejo prehransko kulturno dediščino svojih prednikov. Odkrivajo vzroke in posledice prehranjevanja včasih, se prek medgeneracijske komunikacije seznanjajo s skoraj pozabljenimi jedmi, postopki priprave in sestavinami, ki zaznamujejo način bivanja v času, ko še ni bilo hladilnikov. Spoznavajo zakonitosti prazničnih in obprazničnih jedilnikov, potreb telesa v določenem letnem času in darov narave. Z vsem potem seznanjajo svojo generacijo. Zadnji dve šolski leti se to dogaja na razširjeni ravni, saj osnovnošolci kuhajo zdrava tradicionalna kosila v velikih šolskih kuhinjah svojim sošolcem, podružničnim šolam in vrtcem. Tako se zgodi, da na krožnikih otrok ne ostane nič, četudi gre na primer za zelenjavne jedi. Spreminjajo se okusi in prepričanja otrok. K temu pa v letošnjem letu pripomorejo tudi Centri šolskih in obšolskih dejavnosti, ki z lastno kulinarično in kulturno dediščino seznanjajo otroke drugih regij.

Anka Peljhan, ki si je projekt zamislila, je na začetku razmišljala predvsem, da njena generacija in mlajši pravzaprav s strahom pomislijo na to, da bi kaj skuhali. Takrat so bili tudi časi, ko so bili recepti dolgi kilometer, sestavine pa dokaj nove, neznane. Odločila se je, da si slovenska kuhinja zasluži svoj prostor pod soncem. In sicer pristna, tista iz kuhinj naših babic. Še vedno jo preseneti, da vsako leto otroci odkrijejo kaj novega, prinesejo novo zgodbo, katere posledica je kuhanje. Dve leti po tistem, ko je začela s projektom, se je v tej smeri začela prebujati vsa Slovenija. Pove še, da tudi letos projekt ni več naravnan tako tekmovalno, kot je bil na začetku.

Nekaj jedi, ki so jih letos sodelujoči ponudili sošolcem, lahko v butičnih izvedbah spozna tudi javnost. Ta degustira in potem jedi oceni, glasuje za najboljšo jed. Na koncu bodo na podlagi tega izbrali jedi oziroma šole, ki se bodo ponovno predstavile v okviru sklepnega dejanja konec maja.

Med tednom pa se je letošnja Kuhnapato ustavila tudi v Kranju. Na vrsti je bilo namreč drugo regijsko dejanje za javnost ali nastop osnovnošolcev Gorenjske. V sredo smo tako lahko v avli kranjske dežele nakupov pred trgovino Interspar spremljali ekipe iz OŠ Gorje in OŠ Staneta Žagarja Lipnica. Med sedmimi skupinami jih je bilo največ iz Gorij, le ekipa TOP 4 je bila iz Lipnice. Pripravili pa so segedin s kruhovimi cmoki. Šefle so poskrbele za okusno kislo meso v solati s krompirjem in regratom, Medenke za sladico iz borovnic in jajc ter jo okrasile s karamelo. Ekipa Čebule je pripravila ričet. Izvedeli smo, da je treba biti pozoren pri njegovi gostoti in previden s soljo. Gorjanci so se lotili kuhanja zelenjavne juhe z ribano kašo, Nesramni štruklji pa so v okušanje dali orehove štruklje. Staro domačo gorenjsko jed z ajdovimi žganci, okrašeno s cvrtjem iz stepenih jajc in dodanimi ocvirki – jurjevo kapo, pa je predstavila ekipa Jurčki iz Gorij.

S kitajsko turistko, ki je uživala v sladici, se žal nismo mogli veliko pogovoriti, saj angleščine ni razumela. Po kretnjah z rokami in nasmejanem obrazu smo sklepali, da ji je sladica všeč. Kranjčanke, ki so se ravno vračale z nakupov, pa so pri jurjevi kapi ugotavljale, da so žganci izvrstni. Razen ene, ki je jed sicer poskusila, a ker žgancev ne je, se ni opredeljevala, ali ji je jed všeč ali ne. No, v degustacijskem lončku ni ostalo nič … Tako so ljudje degustirali in glasovali za jed, ki je po njihovem mnenju najbolj ustrezala dejstvom: lokalno značilna, zdrava in sezonska. Seveda pa je prvi vtis naredil okus. Končni rezultat na letošnji prireditvi Kuhnapato sicer ni prvotnega pomena, a vseeno: največ glasov so dobili orehovi štruklji, takoj za njimi je bilo kislo meso v solati s krompirjem in regratom in tretje mesto je osvojil ričet.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 77 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

10/19

sreda

9/22

četrtek

9/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Žiri, 24. april 2019

Potepuška jopica

GLASBA / Škofja Loka, 24. april 2019

Letni koncert škofjeloške glasbene šole

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. april 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Cerklje, 24. april 2019

Vojna za samostojno slovenijo 1991

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Edina toleranca je ničelna / 12:52, 24. april

Sam večkrat vozim nažgan in moram reči, da je pokrajina takrat veliko lepša .
Takrat tudi uživam ob prehitevanju kolesarjev in telegrafarc.
Tolk sem mu za pripomnt.
Pa brez zamere.

Edina toleranca je ničelna / 07:56, 24. april

Mobilni telefoni in aroganca ter sindrom prvega v koloni so največja nevarnost varnim cestam. Če je že alkohol prisoten, je stopnja 0,5 blaž...

Edina toleranca je ničelna / 16:29, 23. april

Upajmo, da bo alkohola za volanom čim manj. Glede količine pa mora biti ena meja. Dobro bi bilo, da se ozremo tudi malo pri sosedih. Baje so...

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:51, 22. april

Butl!

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:17, 22. april

Deželan,
Al pa alenka Bratušek?

Iza Login gostja pogovornega večera / 21:50, 22. april

Naj me koklja brcne, jaz sem pred leti pobral eno štoparko iz Kranja v Ljubljano, je mela dva škrnicelna regrata, ga je nesla znancem. Gos...

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...