Svetinovi: Hana, Beni, Natalija, Aleks in Marko / Foto: osebni arhiv

Tudi na Dunaju slovenski vrtec

Iniciativo za slovenski vrtec na Dunaju vodi Natalija Svetina, ki se je z možem Markom ter otroki Benijem, Aleksom in Hano pred štirimi leti iz Radovljice preselila v avstrijsko prestolnico.

Svetinovi, petčlanska družina z dvema sinovoma, takrat še osnovnošolcema, in malčico Hano, so se pred štirimi leti iz Radovljice preselili na Dunaj. Marko Svetina je imel tam že nekaj let sedež svojega podjetja, pa sta se z ženo Natalijo odločila, da se, da bo družina več časa skupaj in da bodo imeli otroci čim boljše možnosti za šolanje, vsi preselijo v avstrijsko prestolnico.

Najmlajša izgubljala slovenščino

Beni in Aleks, oba odlična športnika, sta šla v osnovno šolo in tudi na Dunaju nadaljevala z veslaškimi treningi, Hano pa so vpisali v enega od tamkajšnjih vrtcev. »Hana je imela težave z nemščino in angleščino, po štirih letih življenja na Dunaju pa smo ugotovili, da se je pri njej začela izgubljati prav slovenščina, in to kljub temu da se doma seveda pogovarjamo slovensko,« je povod za to, da se je lotila ustanavljanja slovenskega dvojezičnega vrtca, povedala vodja iniciative Natalija Svetina.

»Na Dunaju obstajajo hrvaški, češki, ruski, turški, španski, francoski, angleški dvojezični vrtci. Samo Slovenija nima svojega vrtca, kljub velikemu številu slovenskih priseljencev, teh je okoli 15 tisoč, in koroških Slovencev. Vemo, kako pomembna je materinščina predvsem v zgodnjih letih otrokovega razvoja, natančneje med drugim in šestim letom starosti. To je namreč obdobje, ko se v otrokovem spominu zasidrajo temelji identitete.«

Jeseni bodo sprejeli prve otroke

V začetku aprila so tako v neposredni bližini dunajskega mestnega parka že pripravili informativni dan prvega slovenskega dvojezičnega vrtca na Dunaju, ki bo vrata slovenskim otrokom odprl že to jesen. Srečanja se je udeležilo več kot dvajset slovenskih družin, ki se jim je pridružila tudi slovenska veleposlanica na Dunaju Ksenija Škrilec.

Sprva bo slovenski dvojezični vrtec deloval v okviru zasebnega vrtca Schmetterling. Slovenski otroci bodo vključeni v že obstoječe nemško-angleške skupine, zanje pa bo dodatno vsak dan skrbela še slovenska vzgojiteljica, ki bo poleg obstoječega rednega programa vrtca pripravljala ustvarjalne in poučne delavnice v slovenskem jeziku s prvinami programa Montessori.

Kot sta družinam pojasnili ustanoviteljici neprofitnega društva Iniciativa za slovenski vrtec Natalija Svetina in Maja Monrue, bo prispevek staršev v tričetrtinskem deležu pokrila prav Iniciativa, ki sredstva zbira s pomočjo donatorjev. Financiranje ostalih stroškov bo zagotovljeno s strani sredstev, ki jih za te namene dodeljuje mesto Dunaj. Starši bodo tako vsak mesec za posamičnega otroka prispevali po sedemdeset evrov, kar je primerljivo s prispevkom v javnih vrtcih mesta Dunaj. »Na ta način se bo uresničilo glavno poslanstvo iniciative, da finančno in organizacijsko razbremenijo slovenske starše na Dunaju ter jim omogočijo prisotnost slovenskega jezika in kulture v vsakodnevnem življenju njihovih otrok.«

Letos je za slovenske otroke razpisanih deset mest, večina jih je, zadovoljno pove Natalija Svetina, že zasedenih. Kot še pravi, se veseli tudi vzpostavljanja vezi z vrtci v Sloveniji, saj je bila sama nekaj let zaposlena v vrtcu na Bledu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

delno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: JZ, hitrost: 0 km/h

14/30

sobota

13/30

nedelja

14/31

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Jesenice, 18. avgust 2018

Pohod na Špik

PRIREDITVE / Tržič, 18. avgust 2018

16. EU ples brez meja

PREDAVANJA / Kranj, 18. avgust 2018

Proučevanje Svetega pisma

IZLETI / Preddvor, 18. avgust 2018

Družinski pohod na Košuto

PRIREDITVE / Kranj, 19. avgust 2018

Žegnanje pri sv. Joštu

PRIREDITVE / Cerklje, 19. avgust 2018

Žegnanje in sveta maša na Krvavcu

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.