Anže Bajželj s pokalom svetovnega prvaka / Foto: Gorazd Kavčič

Je svetovni prvak v virtualni izdelavi jekla

Kranjčan Anže Bajželj, študent inženirstva materialov na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti, je postal svetovni prvak v virtualni izdelavi jekla v kategoriji študentov na tekmovanju SteelChallenge.

Osvojeno prvo mesto je velika referenca za naprej. Kot je povedal Anže Bajželj, so bili na podelitvi priznanj navzoči glavni direktorji največjih svetovnih jeklarn.

Kranj – Tekmovanje SteelChallenge je bilo že dvanajsto po vrsti, letos ga je Svetovno jeklarsko združenje (World Steel Association) organiziralo 10. aprila v Mumbaju v Indiji. Naloga na tekmovanju je bila virtualna izdelava specifične vrste jekla po čim nižji ceni s pomočjo simulatorja za sekundarno metalurgijo. To je že druga zmaga študentov Oddelka za materiale in metalurgijo Naravoslovnotehniške fakultete na tem prestižnem tekmovanju in je odraz predanega in dobrega dela. Anže Bajželj se z letošnjo zmago pridružuje zmagi Anžeta Tekavčiča in Andraža Bradeška v letu 2013. Anže je v ponedeljek dopotoval v Slovenijo, na letališču dr. Jožeta Pučnika so mu lep sprejem pripravili sorodniki, sošolci, sledil je tudi sprejem na fakulteti.

Dolga pot do Mumbaja se je začela že novembra lani z regijskim predizborom. Štiri regije oziroma kar 1515 tekmovalcev se je pomerilo v predizboru za uvrstitev na finalno svetovno tekmovanje. Anže je tekmoval v skupini, v katero poleg evropskih držav sodijo še Afrika, Bližnji vzhod in države nekdanje Sovjetske zveze.

Premagal je konkurenco in se skupaj z zmagovalci preostalih treh regij in drugim najbolje uvrščenim iz vseh regij skupaj uvrstil v finale. Poleg kategorije študentov je bila na tekmovanju še industrijska kategorija, v kateri so se pomerili zaposleni v jeklarski panogi z največ pet let delovnih izkušenj. Z Anžetom sta v Mumbaj odpotovala še študent zadnjega letnika magistrskega študija metalurgije in materialov Jakob Kraner, s katerim sta se skupaj pripravljala na tekmovanje, in pa mentor doc. dr. Matjaž Knap.

»V Svetovno jeklarsko združenje, ki je tekmovanje organiziralo, so povezana vsa največja svetovna jeklarska podjetja. Sedež ima združenje v Belgiji in prvih nekaj let je finalno tekmovanje potekalo v tej državi, potem so lokacije začeli menjavati. V Mumbaju smo preživeli osem dni, od tega so bili trije dnevi namenjeni pripravam na tekmovanje in tekmovanju, pet dni pa turističnim ogledom. Indijci so se izkazali kot dobri gostitelji, na spoznavni večerji so nam predstavili tudi svojo kulinariko. Za samo tekmovanje smo imeli na voljo le dve uri. Že prej smo izvedeli za naslovno temo, nismo pa vedeli, kakšna bo konkretna naloga. Izziv je bil prilagoditi kemijsko sestavo, temperaturo in čistost jekla za čim manj denarja, a v ohranjenih določenih tolerancah. Cilj pa je bil zagotoviti čim boljši izkoristek legiranih elementov. Vzdušje je bilo že med pripravami na tekmovanje odlično, le pred samim začetkom tekmovanja je bilo čutiti nekaj napetosti, vsaj pri meni je bilo tako. A domov sem prinesel pokal, ki predstavlja zmago celotne slovenske ekipe.«

Osvojeno prvo mesto je velika referenca za naprej. Kot je povedal Anže, so bili na podelitvi priznanj navzoči glavni direktorji največjih svetovnih jeklarn. Anže Bajželj je štipendist v Litostroju, si pa pušča odprte karierne poti in razmišlja tudi o nadaljevanju študija oziroma delu v tujini.

Anže je maturant Gimnazije Kranj, že v dijaških letih se je navduševal nad študijem v povezavi s kemijo, fiziko. Ko so predstavili študij inženirstva materialov, zanj odločitev sploh ni bila težka. V prostem času keglja, bližnji izziv mu je uvrstitev v mladinsko reprezentanco za svetovno prvenstvo v kegljanju, ki bo maja v Romuniji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 74 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/1

sobota

-2/3

nedelja

-3/4

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

OBVESTILA / Radovljica, 19. januar 2019

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 19. januar 2019

Skupaj se mamo fletno

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 19. januar 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Srednja vas, 19. januar 2019

Večer božičnih pesmi

GLEDALIŠČE / Poljane, 19. januar 2019

Lažni zdravnik

 

 
 

 

 
 
 

»Stanje na deponiji je več kot grozljivo!« / 11:47, 19. januar

Deponija na Mali Mežakli bi zadostovala za jeseniško občino. Vendar so baje sprejemali odpadke tudi iz drugih občin, kar je za delavce in zmogljivosti na tej deponiji občutno preveč.

Vse težje do zdravnika / 10:20, 19. januar

"Drugače pa lepo to, da levizem nagradi tudi vaše, a vama jih naštejem al bota kar sama poiskala?"

***************
V povedi si uporabil nov pojem.
Čestitam!

Vse težje do zdravnika / 07:15, 19. januar

A Kobal pa Vilfan sta zdravnika? Ginekologa? O tem govori ta članek...
Drugače pa lepo to, da levizem nagradi tudi vaše, a vama jih naštejem al bota kar sama poiskala?

Vse težje do zdravnika / 21:30, 18. januar

Kar lep primer sta! Sam kaj, takih je na stotine, pa levizem vse to prenese, če ne celo nagradi!

Vse težje do zdravnika / 19:31, 18. januar

Primoz ( če dovoliš) kaj pomeni levizem,
vprašaj Petra Vilfana ali pa Borisa Kobala, boš zvedel iz prve roke.

Vse težje do zdravnika / 16:06, 18. januar

Deželan,
Levizem? Le kaj naj bi to pomenilo?

Vse težje do zdravnika / 12:01, 18. januar

Laufa, laufa! Levizem! Bi morali še po levi začet vozit, poj bomo pa komplet!