Anže Bajželj s pokalom svetovnega prvaka / Foto: Gorazd Kavčič

Je svetovni prvak v virtualni izdelavi jekla

Kranjčan Anže Bajželj, študent inženirstva materialov na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti, je postal svetovni prvak v virtualni izdelavi jekla v kategoriji študentov na tekmovanju SteelChallenge.

Osvojeno prvo mesto je velika referenca za naprej. Kot je povedal Anže Bajželj, so bili na podelitvi priznanj navzoči glavni direktorji največjih svetovnih jeklarn.

Kranj – Tekmovanje SteelChallenge je bilo že dvanajsto po vrsti, letos ga je Svetovno jeklarsko združenje (World Steel Association) organiziralo 10. aprila v Mumbaju v Indiji. Naloga na tekmovanju je bila virtualna izdelava specifične vrste jekla po čim nižji ceni s pomočjo simulatorja za sekundarno metalurgijo. To je že druga zmaga študentov Oddelka za materiale in metalurgijo Naravoslovnotehniške fakultete na tem prestižnem tekmovanju in je odraz predanega in dobrega dela. Anže Bajželj se z letošnjo zmago pridružuje zmagi Anžeta Tekavčiča in Andraža Bradeška v letu 2013. Anže je v ponedeljek dopotoval v Slovenijo, na letališču dr. Jožeta Pučnika so mu lep sprejem pripravili sorodniki, sošolci, sledil je tudi sprejem na fakulteti.

Dolga pot do Mumbaja se je začela že novembra lani z regijskim predizborom. Štiri regije oziroma kar 1515 tekmovalcev se je pomerilo v predizboru za uvrstitev na finalno svetovno tekmovanje. Anže je tekmoval v skupini, v katero poleg evropskih držav sodijo še Afrika, Bližnji vzhod in države nekdanje Sovjetske zveze.

Premagal je konkurenco in se skupaj z zmagovalci preostalih treh regij in drugim najbolje uvrščenim iz vseh regij skupaj uvrstil v finale. Poleg kategorije študentov je bila na tekmovanju še industrijska kategorija, v kateri so se pomerili zaposleni v jeklarski panogi z največ pet let delovnih izkušenj. Z Anžetom sta v Mumbaj odpotovala še študent zadnjega letnika magistrskega študija metalurgije in materialov Jakob Kraner, s katerim sta se skupaj pripravljala na tekmovanje, in pa mentor doc. dr. Matjaž Knap.

»V Svetovno jeklarsko združenje, ki je tekmovanje organiziralo, so povezana vsa največja svetovna jeklarska podjetja. Sedež ima združenje v Belgiji in prvih nekaj let je finalno tekmovanje potekalo v tej državi, potem so lokacije začeli menjavati. V Mumbaju smo preživeli osem dni, od tega so bili trije dnevi namenjeni pripravam na tekmovanje in tekmovanju, pet dni pa turističnim ogledom. Indijci so se izkazali kot dobri gostitelji, na spoznavni večerji so nam predstavili tudi svojo kulinariko. Za samo tekmovanje smo imeli na voljo le dve uri. Že prej smo izvedeli za naslovno temo, nismo pa vedeli, kakšna bo konkretna naloga. Izziv je bil prilagoditi kemijsko sestavo, temperaturo in čistost jekla za čim manj denarja, a v ohranjenih določenih tolerancah. Cilj pa je bil zagotoviti čim boljši izkoristek legiranih elementov. Vzdušje je bilo že med pripravami na tekmovanje odlično, le pred samim začetkom tekmovanja je bilo čutiti nekaj napetosti, vsaj pri meni je bilo tako. A domov sem prinesel pokal, ki predstavlja zmago celotne slovenske ekipe.«

Osvojeno prvo mesto je velika referenca za naprej. Kot je povedal Anže, so bili na podelitvi priznanj navzoči glavni direktorji največjih svetovnih jeklarn. Anže Bajželj je štipendist v Litostroju, si pa pušča odprte karierne poti in razmišlja tudi o nadaljevanju študija oziroma delu v tujini.

Anže je maturant Gimnazije Kranj, že v dijaških letih se je navduševal nad študijem v povezavi s kemijo, fiziko. Ko so predstavili študij inženirstva materialov, zanj odločitev sploh ni bila težka. V prostem času keglja, bližnji izziv mu je uvrstitev v mladinsko reprezentanco za svetovno prvenstvo v kegljanju, ki bo maja v Romuniji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/27

sobota

13/28

nedelja

15/28

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Trzin, 26. maj 2018

Trznfest

IZLETI / Jesenice, 26. maj 2018

V rož'ce na Golico

PRIREDITVE / Škofja Loka, 26. maj 2018

Pravljično popoldne

OBVESTILA / Kranj, 26. maj 2018

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Trzin, 27. maj 2018

Trznfest

PRIREDITVE / Radovljica, 27. maj 2018

Koncert Veteranskega pevskega zbora

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2018

Srečanje za bolne, ostarele in invalide

PRIREDITVE / Trzin, 28. maj 2018

Trznfest

 

 
 

 

 
 
 

Neuspešni tudi na ustavnem sodišču / 13:13, 23. maj

... sedaj pa veselo do konca - na maršaljat. Bomo videli, kdo je imel prav, ko bodo junijske volitve sredi poletja razveljavljene in bomo šl...

Kazni za oživljanje nacifašizma / 16:42, 17. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plača...

Županovi »vera, seks, ljubezen« / 09:03, 17. maj

Župani in poslanci bi morali imeti pri nas največ dva mandata. Po prvem mandatu se že počuti nezamenljivega in nezmotljivega, zraste mu ego...

Oživljanje totalitarizmov / 09:00, 11. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plač...

Steletova nagrada dr. Niki Leben / 14:24, 8. maj

Čestitke za vsekakor zasluženo priznanje. Obnova in prepoznavnost blejskega otoka po celotnem svetu je tudi del njene zasluge. Kljub temu je...

Odkrili bodo ploščo hraniteljem orožja / 23:53, 4. maj

Orožje so skrivali pred Milanom, da ga ni predal JLA.

Ob prazniku čestitka častnega občana Kranja / 23:50, 4. maj

Če je tako nevarno biti novinar, naj pa zamenja poklic in gre delat v proizvodnjo.