Carmen

Pred stoosemdesetimi leti, 1838, se je rodil skladatelj, katerega opera Carmen sodi med deset najbolj priljubljenih v današnjem svetu. George Bizet je bil rojen v Parizu, v družini glasbenikov, in je zablestel na konservatoriju že v mladih letih. Sprva je skladal bolj lahkotne melodije, zorel in dokazoval, da je izjemen pianist. Nekoč je na nekem družabnem večeru, na katerem je bil tudi Franz List, briljantno odigral njegovo težko skladbo tako rekoč na prvi pogled. Rad je imel eksotično glasbo, kar dokazuje njegova tragična opera Lovci biserov. Mojstrstvo in skrajno dramatičnost pa je dosegel z opero Carmen, opero strastne ljubezni in neobvladljivih čustev o ciganski lepotici Carmen, ki dela v seviljski tovarni cigar. Carmen je ljubezen igrača, ne ozira se na bolečino in brezumje moških, ki jih zapeljuje. Ko z nožem napade neko sodelavko, jo obsodijo na zapor, a ona pregovori stotnika don Joséja, da jo izpusti. A ker zdaj tudi njega čaka kazen, mu ne preostane drugega, kakor da se pridruži oboroženim tihotapcem. Medtem se Carmen zagleda v don Escamila, slavnega toreadorja, in hiti na bikoborbo. V prazni areni se srečata don José in Carmen, ki ga še vedno zaničuje. Obupani in v skrajnem besu razočarani don José v prepiru Carmen zabode. Usodno dogajanje spremlja glasba, obogatena z andaluzijskimi ritmi, z ritmi seviljskega flamenka, z neobrzdanim temperamentom pa tudi lirično tragiko. Bizet je svojo Carmen za življenja videl na odru le tridesetkrat. Ob prezgodnji smrti, star je bil komaj šestintrideset let, ni slutil, da bo Carmen ena svetovnih glasbenih triumfov. V operi je zaslutiti tudi dolgo mavrsko prevlado v »El Andaluz«. In tudi seviljska kuhinja še nosi ta pečat.

Teletina po seviljsko – Ternera a la sevillana

Za 4–6 oseb potrebujemo: 5 strokov česna, 100 g pršuta v 2–3 debelih rezinah, 75 g mandljev, zrezanih na žebljičke, 75 g zelenih razkoščičenih oliv, 1 kg teletine (šimbas), sol in sveže mlet črni poper, 400 g čebule, 5 žlic oljčnega olja, 1 zavojček žafrana (0,125 g), 1 palčko cimeta, četrt litra šerija ali rdečega vina (nadomestek je goveja juha s 3 žlicami vinskega kisa).

Z ostrim koničastim nožem zarežemo v meso globoke žepe. Pršut in polovico mandljev in česna narežemo na žebljičke, olive na zelo tenke ploščke. Vreznine napolnimo z mešanico oliv, pršuta in mandljev. Meso na­tremo s soljo in poprom.

V pekaču segrejemo oljčno olje in na njem dobro z vseh strani opečemo meso in ga vzamemo iz pekača. Na preostanku maščobe prepražimo na tenko narezano čebulo in drugo polovico česna. Meso preložimo nazaj v pekač, zalijemo s šerijem oziroma vinom ali okisano juho. Dodamo cimet in žafran. Pečemo na srednji vročini uro in dvajset minut ali poldrugo uro. Preostale mandlje popražimo brez maščobe.

Ko je meso pečeno, ga vzamemo iz pekača, ovijemo s folijo in postavimo nazaj v ugasnjeno pečico. Omako malo ukuhamo. Solimo in popramo. Preden ponudimo, zrežemo meso na rezine, prelijemo z omako in posujemo s praženimi mandlji. Po želji ponudimo zraven riž. Teletina po seviljsko tekne tudi hladna.

Pa dober tek!

Oddaj svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

4/7

torek

4/8

sreda

4/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Ljubljana, 23. april 2024

Sveta maša na Ljubljanskem gradu

PRIREDITVE / Preddvor, 23. april 2024

Pogovorni večer: Podnebne spremembe

PREDAVANJA / Žiri, 23. april 2024

Sto let po smrti Tavčar še živi

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, 24. april 2024

Tombola, zdravi odnosi, kuhanje, umovadba

PREDAVANJA / Dolina, 24. april 2024

Hišne gobe in zaščita lesnih izdelkov

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

IZLETI / Naklo, 25. april 2024

S kolesom pod Kriško goro

 

 
 

 

 
 
 

Še pet županov podprlo Kranj / 14:02, 23. april

Upoštevajte kasnejšo nadgradjo, dogradnjo bolnice čez par let, da bo dovolj zemlje, ne da bi bila slučajno tako utesnjena med stavbami, kot je jeseniška bolnica.

V Kranj in Škofjo Loko so se vrnila električna kolesa / 13:57, 23. april

Nisem uporabnik mestnih koles, se mi pa zdi v redu, da jih je možno uporabljati. Ker vidim kar veliko ljudi, ki se prevažajo z njimi. Ne zdi...

Lekarna Planina II v večjih prostorih / 13:40, 23. april

Ali ni Supernova na Planini 1 ?

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 13:35, 23. april

Servisna knjižica ni vse. Sam recimo redno delam stalno vse servise, vse napake sproti odpravlja mehanik, ker vem, da je brezhiben avto vare...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 08:02, 23. april

Imate prav, gospe in gospodje zdravniki. Obveščam vas, da vas že sedaj ni nikjer. Pravite, da oskrbite približno 50 bolnikov na dan. Se prav...

Za pravico do groba in spomina / 11:08, 20. april

Ppopraverk:
Premiera dokumentarnega filma bo ob 17. uri.

Za pravico do groba in spomina / 09:52, 20. april

Da se izognemu nadaljevanju povojnim tabu temam, je treba članku dodati:- Ministrstvo za kulturo kljub dopolnitvam in dodatni obravnavi zavr...