Maruša Šuštar ob platnu iz leta 2015, ki ga je naslovila Brain-scapees (Umobežniki).

Iznad, od zgoraj

V Galeriji Pogled je na ogled razstava likovnih del z naslovom Iznad slikarke Maruše Šuštar.

Kamnik – Slikarka Maruša Šuštar, živi in ustvarja v Mačah nad Preddvorom, je s svojo značilno likovno govorico ena od izjemno prepoznavnih umetnic, ki je doslej razstavljala na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, pred skoraj desetletjem pa je za svoje delo prejela tudi prestižno Esslovo nagrado za mlade umetnike. Tokrat je sedem slik velikega formata razstavila v butični galeriji Pogled nad Galerijo Mihe Maleša v Kamniku, ki deluje v okviru tamkajšnjega Medobčinskega muzeja. »Kadar pripravljam razstave, se pogosto težko odločam, kaj je tisto, kar bi v določenem trenutku želela predstaviti. Skupaj s kustosinjo Sašo Bučan sva se tako odločili predvsem za dela iz obdobja zadnjih let, dve sliki pa sta iz mojega začetnega ustvarjalnega obdobja,« tokratni izbor pojasni Maruša Šuštar.

Slikarstvo Maruše Šuštar se je razvijalo od začetne popolne abstrakcije v krajine, ki so jih poselili naključni mimohodci, ki pa jih na njenih platnih v klasični likovni tehniki opazujemo od zgoraj. Naslov razstave Iznad torej ni naključen. Pogled od zgoraj jo navdihuje že več kot desetletje. Kot pravi, ni poanta v samem pogledu od zgoraj, ampak dejstvu, da male figure s te pozicije delujejo nekoliko popačeno – človek z razdalje lahko deluje kot nekaj povsem drugega, lahko je drobna packa v pokrajini. »Izkoriščam mejo med nerazpoznavnostjo in prepoznavnostjo. Antropološke značilnosti človeške figure so tiste, ki naš pogled pritegnejo bližje k sliki,« pove Šuštarjeva.

Slikarka je v svoji likovni govorici temeljita, in čeprav so se njene »krajine« z leti barvno in v potezi nekoliko omehčale, ne odstopa od začrtane smeri. To likovno pa tudi notranjo mehkobo, ki jo gledalci čutimo iznad, prepoznava vodja galerije in kustosinja Medobčinskega muzeja Kamnik, Saša Bučan: »Pred platni Maruše Šuštar stojimo v tišini nedorečenega, neotipljivega prostora. Vse se dogaja v neki mehkobni esenci, v katero stopamo z neslišnimi koraki, se pridružujemo drobcenim neznancem tam spodaj, vstopamo iz sfere Božjega, ki vidi vse v sfero neznanega, pristopamo k sočloveku, k neznancu, mimobežnemu naključniku.«

Ogledujeva si veliko platno z naslovom Brain-scapes (Umobežniki). Kot pove Šuštarjeva, je želela naslikati rumeno sliko, v katero je umestila labirint možganskih vijug. »Dodajam sence, sliko obrnem, popade me neka jeza, jo poškropim, zamažem barve in počakam, da se slika posuši. Naslednji dan dodam male človeške figure, ki so samostojne, a vendarle stopljene s podlago …« razlaga umetnica, na najnovejši sliki, ki še nima naslova, pa so figure, če jih gledamo z razdalje, umeščene tesno ob nekakšne rahle madeže. Ti pritegnejo naš fokus in med meglicami, sredi mehkih prehodov barvnih sivin, razberemo človeške figure. Razstava v Kamniku bo na ogled do 10. maja.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

jasno
vlažnost: 86 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

0/10

sreda

-2/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Letalnici so voščili z rekordom / 22:18, 26. marec

Planic je pojem, v vseh pogledih ! Naj tako tudi ostane !

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!