Današnja Koroška cesta v Kranju na začetku 20. stoletja / Fototeka Gorenjskega muzeja

Nastajanje muzejske fototeke

Petinšestdeset let Gorenjskega muzeja (11)

Pred 65 leti je z ustanovitvijo Mestnega muzeja začela nastajati tudi muzejska fototeka, ki je danes ena največjih fototek na Gorenjskem.

Z intenzivnim zbiranjem fotografskega gradiva na terenu, donacijami in odkupi fototeka danes šteje več kot tristo petdeset tisoč negativov, diapozitivov in fotografij ter izvirnih starejših fotografij, ki ilustrirajo dogodke iz zgodovine Gorenjcev. Največ gradiva je bilo pridobljenega s preslikavami originalnih fotografij, ki so nam jih posredovali posamezniki. Pred leti smo prejeli del bogatega arhiva občinskega centra INDOK, časopisa Gorenjski glas in podjetja Exportprojekt. Bogata je zbirka starih originalnih fotografij in razglednic s preloma iz 19. v 20. stoletje pa vse do druge svetovne vojne. V fototeki hranimo številne fotografije znanih gorenjskih avtorjev, npr. Jake Čopa, zapuščino Slavka Smoleja. Muzejski strokovni delavci od začetka delovanja muzeja fototeko bogatijo s fotografijami, ki dokumentirajo dogodke s področja urbanizma, kmetijstva, gospodarstva, industrije, šolstva, kulture, športa ter političnega in družabnega življenja na Gorenjskem. Med večje zbirke sodijo fotografije iz obdobja druge svetovne vojne, posnetki o razvoju planšarstva v Bohinju, gorenjske industrijske dediščine, posebna je zbirka fotografij Prešernovega spominskega muzeja in Prešernovih nagrajencev. Poseben čar imajo fotografije starih razglednic. Osebno so mi najljubše stare družinske fotografije, posnete ob različnih priložnostih, saj vsaka od njih pripoveduje svojo zgodbo.

Fototeka je v osnovi namenjena interni uporabi naših strokovnih delavcev za raziskovalno, razstavno, pedagoško in publicistično dejavnost, na voljo pa je tudi zunanjim uporabnikom. Ti se za ogled dragocenega fotografskega gradiva najavijo vnaprej, v primeru izposoje gradiva pa z uporabnikom sklenemo dogovor o medsebojnem sodelovanju z upoštevanjem avtorskih pravic ob morebitni objavi.

Fotografije iz muzejske fototeke so eden najbolj izpovednih načinov pripovedovanja o preteklosti: so dokument, na katerem so skozi objektiv fotoaparata ujeti minljivi trenutki, ki so ohranjeni za prihodnost. So neprecenljiv spomin in odsev naših življenj. Vrednost muzejske fototeke je v vsebini posameznih posnetkov, saj so ravno fotografije objektov pogostokrat edini dokaz o njihovem obstoju. Najpomembnejša pa je tista vsebinska vrednost na fotografijah, ki dokumentira delo, ustvarjalnost in vsakdanje življenje nekdanjih prebivalcev Gorenjske.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/16

sreda

10/20

četrtek

8/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 17. oktober 2018

Za otroke

IZLETI / Kranj, 18. oktober 2018

Planinski izlet: Dovška Baba

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2018

Predstavitev biografije Milene Zupančič

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 18. oktober 2018

Likovna kolonija za osnovnošolce

PRIREDITVE / Jesenice, 18. oktober 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 18. oktober 2018

O izboljšanju medsebojnih odnosov

 

 
 

 

 
 
 

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...

Zasmodila se je hrana na štedilniku / 21:06, 7. oktober

A je że smrdela?

Policisti od včeraj znova stavkajo / 21:02, 7. oktober

Kot prvo bi morali začeti stavko tisti ki so zadolženi za varstvo politikov,potem pa še drugi in to več kot do sedaj.