Današnja Koroška cesta v Kranju na začetku 20. stoletja / Fototeka Gorenjskega muzeja

Nastajanje muzejske fototeke

Petinšestdeset let Gorenjskega muzeja (11)

Pred 65 leti je z ustanovitvijo Mestnega muzeja začela nastajati tudi muzejska fototeka, ki je danes ena največjih fototek na Gorenjskem.

Z intenzivnim zbiranjem fotografskega gradiva na terenu, donacijami in odkupi fototeka danes šteje več kot tristo petdeset tisoč negativov, diapozitivov in fotografij ter izvirnih starejših fotografij, ki ilustrirajo dogodke iz zgodovine Gorenjcev. Največ gradiva je bilo pridobljenega s preslikavami originalnih fotografij, ki so nam jih posredovali posamezniki. Pred leti smo prejeli del bogatega arhiva občinskega centra INDOK, časopisa Gorenjski glas in podjetja Exportprojekt. Bogata je zbirka starih originalnih fotografij in razglednic s preloma iz 19. v 20. stoletje pa vse do druge svetovne vojne. V fototeki hranimo številne fotografije znanih gorenjskih avtorjev, npr. Jake Čopa, zapuščino Slavka Smoleja. Muzejski strokovni delavci od začetka delovanja muzeja fototeko bogatijo s fotografijami, ki dokumentirajo dogodke s področja urbanizma, kmetijstva, gospodarstva, industrije, šolstva, kulture, športa ter političnega in družabnega življenja na Gorenjskem. Med večje zbirke sodijo fotografije iz obdobja druge svetovne vojne, posnetki o razvoju planšarstva v Bohinju, gorenjske industrijske dediščine, posebna je zbirka fotografij Prešernovega spominskega muzeja in Prešernovih nagrajencev. Poseben čar imajo fotografije starih razglednic. Osebno so mi najljubše stare družinske fotografije, posnete ob različnih priložnostih, saj vsaka od njih pripoveduje svojo zgodbo.

Fototeka je v osnovi namenjena interni uporabi naših strokovnih delavcev za raziskovalno, razstavno, pedagoško in publicistično dejavnost, na voljo pa je tudi zunanjim uporabnikom. Ti se za ogled dragocenega fotografskega gradiva najavijo vnaprej, v primeru izposoje gradiva pa z uporabnikom sklenemo dogovor o medsebojnem sodelovanju z upoštevanjem avtorskih pravic ob morebitni objavi.

Fotografije iz muzejske fototeke so eden najbolj izpovednih načinov pripovedovanja o preteklosti: so dokument, na katerem so skozi objektiv fotoaparata ujeti minljivi trenutki, ki so ohranjeni za prihodnost. So neprecenljiv spomin in odsev naših življenj. Vrednost muzejske fototeke je v vsebini posameznih posnetkov, saj so ravno fotografije objektov pogostokrat edini dokaz o njihovem obstoju. Najpomembnejša pa je tista vsebinska vrednost na fotografijah, ki dokumentira delo, ustvarjalnost in vsakdanje življenje nekdanjih prebivalcev Gorenjske.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 69 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

0/2

petek

-5/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.