Levo je Rzenik, desno je Konj. / Foto: Jelena Justin

Divji mustang? Arabski žrebec?

Konj (1803 m) in Rzenik (1833 m) – Ni bil ne prvi ne drugi, bil je tretji, še lepši. Žrebec v Kamniško-Savinjskih Alpah. Kam iti, da bo razgledno, da ne bo obljudeno in predvsem, da bo varno?

Razgledi so vedno eden od razlogov, da se človek povzpne nekam v višave. Podoba naših najvišjih vrhov v zimski preobleki je še lepša kot v poletni, le cilje pozimi je treba prilagoditi razmeram. Tokratni vzpon nam bo postregel z enim najlepših razgledov v Kamniško-Savinjskih Alpah, pa še tako mimogrede bomo obiskali dva vrhova, od katerih je eden pozimi bistveno lažje dosegljiv kot poleti, ko je prekrit z gostim ruševjem.

Izhodišče vzpona je spodnja postaja kabinske žičnice, ki vozi na Veliko planino. Zapeljemo se proti Kamniški Bistrici in na parkirišču pri spodnji postaji žičnice parkiramo. Sledimo smerokazu za Dol oz. Planino Dol, ki nas obvesti, da nas do planine čakata 2 uri vzpona. Vzpon skozi Dolski graben v spodnjem delu ni strm, zmerno se vzpenja, a z nadmorsko višino tudi strmina narašča. Najbolj strm del poti je speljan v prijetnih okljukih, v tem delu je pot tudi vedno zasuta z listjem, zato pozor, ker nikoli ne vemo, kaj se skriva pod njim. V strmini steza kmalu začne prečiti v levo. Strmina popusti in hitro dosežemo zahodni rob Planine Dol. Dosežemo cesto in se po njej sprehodimo do smerokaza, ki nas usmeri levo proti Konju, desno pa gre markirana pot na Veliko planino. Na obeh smerokazih piše 1 ura in 15 minut. Zavijemo levo in začnemo s hojo proti gozdu, kjer se pot začne usmerjati prečno desno in hitro pridobiva višino. No, odvisno od zimskih razmer, svetujem, da imamo na nogah vsaj male dereze, odvisno pač od snežne podlage in razmer. V trenutku, ko obujemo dereze, pospravimo palice in v roke vzamemo cepin. Strmina ne popušča do razgledne točke, ki se skriva za ogromno skalo, ki jo obhodimo po levi strani. Tu pot zavije v levo in strmina malce popusti. Skozi pas ruševja se povzpnemo do roba planine Rzenik, kjer na levi strani opazimo t. i. Mlakarjevo bajto, pred seboj pa zagledamo svoja današnja cilja: levo je Rzenik, desno pa Konj. Gremo najprej na Konja. S planine nadaljujemo prečno desno proti Konju. Trenutno je celoten pas ruševja pokrit s snegom, zato je napredovanje precej enostavno, v kopnih razmerah pa tod poteka običajna markirana pot. Pot se ponekod strmo vzpne in v prečnem vzponu dosežemo glavni greben. Tu zavijemo desno, se še malce povzpnemo, nato pa po ravnem sprehodimo do glavnega vrha Konja, ki ga označuje vpisna skrinjica z žigom. Previdno v tem delu poti, saj je le ta malce izpostavljena. In razgled, ki vzame sapo. V krogu 360 stopinj so pred nami Mokrica, Kompotela, Vrh Korena, Kalški greben, Kalška gora, Grintovec, Dolgi hrbet, Štruca, Skuta, Rinke, Brana, Planjava, Ojstrica, Staničev vrh, Zeleniške špice, Dleskovška planota, Raduha, Uršlja gora … Globoko pod nami vidimo sedlo Presedljaj in oster greben Konja, a ta vzpon za zimski čas ni primeren.

Z vrha Konja malce sestopimo, nato se pa začnemo vzpenjati na Rzenik z vzhodne smeri. Rzenik je v poletnih mesecih sicer težje dostopen, saj je povsem poraščen z ruševjem. Vrh Rzenika označuje velik možic in razgled je identičen kot s Konja, le da je vrh za 30 m nadmorske višine višji. V poletnih mesecih je Rzenik dostopen tako z zahodne kot vzhodne strani, vendar je pot močno zaraščena.

Z vrha Rzenika, če razmere omogočajo, sestopimo kar direktno navzdol do Mlakarjeve bajte, od koder začnemo s sestopom proti Planini Dol, od tam pa skozi Dolski graben nazaj na izhodišče. Razmere v visokogorju so trenutno zelo zahtevne, zato previdno!

Nadmorska višina: 1833 m
Višinska razlika: 1500 m
Trajanje: 7 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

16/26

torek

16/29

sreda

15/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.