Stopnja nujnosti: zelo hitro

Novela zakona o pacientovih pravicah in pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov, ki določata novo stopnjo nujnosti zelo hitro (na napotnicah), v okviru katere bi moral bolnik biti obravnavan v 14 dneh, sta se začela uporabljati 21. januarja letos. Prve kritike so bile skoraj hitrejše kot uveljavitev novosti same; da je to samo črka na papirju, da nova stopnja nujnosti pomeni novo prerazporejanje pacientov po čakalnih seznamih, da javne zdravstvene ustanove ne morejo zagotoviti obravnave v tem roku in da nekateri izvajalci niti niso posodobili sistema, ki bi omogočal novo napotnico v korist zdravja pacientov ... »Opremljena« predvsem z odzivi v javnosti, da je izvedba praktično nemogoča, sem pred nekaj dnevi pričakovala podobne pojasnitve tudi v gorenjskih bolnišnicah. Pa se situacija na Gorenjskem ne kaže tako brezizhodna – in recimo, da so gorenjske bolnišnice v svojih odgovorih iskrene. Iz Splošne bolnišnice Jesenice so sporočili: »Z 21. januarjem smo začeli z obravnavanjem pacientov z napotnico s stopnjo nujnosti zelo hitro. Z ustrezno organizacijo ambulantnega in hospitalnega dela za zdaj še uspemo zagotavljati vsem pacientom z omenjenimi napotnicami časovno ustrezno obravnavo.« Služba za naročanje v Kliniki Golnik pravi takole: »V Kliniki smo imeli v določenih ambulantah že pred uveljavitvijo zakona termine, rezervirane za hitre preglede, zato v teh ambulantah nimamo težav. Težave se pojavijo, ko napotni zdravniki izdajajo napotnice s stopnjo nujnosti zelo hitro za bolnike, ki do tega niso upravičeni. Take težave rešujemo s triažo, ko triažni zdravnik spremeni stopnjo nujnosti v hitro ali redno.« Tudi pogovor z vršilko dolžnosti direktorice Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj Polono Podnar ni prinesel odgovora, ki bi se bistveno razlikoval od zgornjih dveh.

Slabe zgodbe so se tako zajedle v nas, da ne znamo več prepoznati, se prilagoditi in dati veljave tudi tistemu novemu, kar je (potencialno) dobrega. Ni dolgo nazaj, ko mi je na primer ortodontka za šolsko mladino dejala, da je Slovenija še ena redkih držav, ki te storitve za mladoletne pokrije iz naslova zdravstvenega zavarovanja.

Se bojim, da bodo predvolilne kampanje, ki so že v pogonu velikih hitrosti, za področje javnega zdravstva zapadle v neargumentirane floskule z več všečnimi, a nerealnimi obljubami kot pa ga obravnavale kot zelo občutljivo temo, ker zadeva vse nas. Res si želim kvalitetnih debat. Naj bodo ob bok kdaj slabim, nedovršenim odločitvam izpovedane tudi dobre. Le tako bo javno zdravstvo ohranilo svoj smisel in namen v dobro vseh zavarovancev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 86 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

petek

17/27

sobota

16/28

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 22. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

IZLETI / Kranj, 26. julij 2018

Špik Hude police

PRIREDITVE / Tržič, 15. september 2018

Praznovanje Tržiškega Abrahama

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...