Od leve: Daca Perne, Jelena Jukič Wilfan (Rotary klub Tržič Naklo), Jana Aljančič, Jernej Jeglič, Veronika Aljančič, Marlena Skvarča, Barbara Pogačnik in Irena Zupan / Foto: Primož Pičulin

Vse potice odlične, štiri pa vrhunske

Podbreške gospodinje, kmetovalci in Kulturno društvo Tabor Podbrezje so se povezali v interesno združenje, ki je že začelo postopek zaščite Podbreške potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti. Spoznali smo Mojstrice peke Podbreške potice, njen odlični okus je bil tudi dobrodelen.

V Podbreško potico je položene veliko ljubezni in pa recept, ki je malo drugačen, kot smo ga vajeni za potice. Recept ima lahko tri različne nadeve: suhe jabolčne krhlje, suhe krhlje hrušk viljamovk in suhe tepke s suhimi jabolčnimi krhlji.

Podbrezje – Kulturno druš­tvo (KD) Tabor Podbrezje je prisluhnilo pobudi etnologinje Dušice Kunaver in lansko jesen začelo zbirati gradivo za zaščito potice, za katero so domačinke že pred stoletji izdelovale nadev iz suhih krhljev. Sadjarstvo ima namreč v Podbrezjah večstoletno tradicijo, zato so gospodinje v testo namesto orehov raje povijale suhe krhlje. Iz pisnih virov in pripovedovanj starih ljudi so domačinke pripravile recepte za tri različne nadeve (suhi jabolčni krhlji, suhi krhlji hrušk viljamovk in suhe tepke s suhimi jabolčnimi krhlji) in pri tem uporabile pridelke in izdelke podbreških kmetov, poleg omenjenih krhljev tudi pirino moko, mleko, surovo maslo, kakošja jajca, kislo smetano, sadjevec, gozdni med ...

»Gospodinje, podbreški kmetovalci in KD Tabor Podbrezje smo se povezali v interesno združenje, ki je že začelo postopek registracije znaka Podbreška potica in zaščite Podbreške potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti,« je dejal glavni koordinator zaščite Podbreške potice Jernej Jeglič. Pri pripravah jim je pomagala mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil, s katero so gospodinje izvedle nekaj delavnic in poskusno ocenjevanje po 17 senzoričnih lastnostih. Pečenje v enotnih potičnicah iz žgane gline (premer 26 centimetrov zgoraj in 19 centimetrov spodaj) jim že dobro uspeva.

Podbreške gospodinje so svoje potice, izdelane po tradicionalnih receptih iz lokalnih sestavin, pred nekaj dnevi predstavile na ocenjevanju v Kulturnem domu Podbrezje. V strokovni komisiji sta bila poleg Marlene Skvarča priznani imeni slovenske tradicionalne kulinarike Franci Jezeršek in Uroš Štefelin, ki je bil več kot navdušen nad okusom, teksturo in nadevom Podbreške potice, ki je prej ni poznal: »V Podbreško potico je položene veliko ljubezni in pa recept, ki je malo drugačen, kot smo ga vajeni za potice. Prav ponosen sem, da sem danes lahko del te zgodbe, te trdne vezi z našo preteklostjo.« Marlena Skvarča je slikovito opisala sodelujočih 15 podbreških gospodinj: »Bilo je malo strahu in veliko vloženega dela.« Da je sicer strogo analitično ocenjevanje hitro minilo, pa je po njenem samo dokaz, kako odlično so se gospodinje izkazale. Videz potice, prerez, vonj, aroma, tekstura ... so štirim gospodinjam – Veroniki Aljančič, Barbari Pogačnik, Ireni Zupan in Jani Aljančič – prinesli vse možne točke, le pri malenkostih so druge izgubile po samo kakšno točko. Vse sodelujoče gospodinje so pridobile naziv Mojstrica peke Podbreške potice. Bi povzeli Skvarčevo, da so bile na mizi vse odlične potice, štiri pa vrhunske. Odlične potice pa so spekle Marija Štaut, Marija Gortnar, Nataša Kne, Ivanka Kne, Tatjana Jerala, Ana Jeglič, Zdenka Purgar, Marjana Debeljak, Mari Markič, Tilka Purgar in Katarina Pirih.

Zanimive so še druge okoliščine, povezane s Podbreško potico. Pri pripravi dokumentacije za njeno registracijo so upoštevali tudi zapis pripovedi Terezije Aljančič - Falentove Rezke (1907–2011) o peki »krhlove potice« v Podtabru (Podbrezjah) v obdobju od 1915 do 1920. KD Tabor Podbrezje, predsednica društva je Daca Perne, na leto organizira med trideset in štirideset dogodkov, ob zaključku pa vedno postrežejo s čim domačim, tudi s Podbreško potico, ki jo je za takšne priložnosti že prej preizkušala Barbara Pogačnik.

Ocenjevanje so dan zatem oplemenitili z dobrodelno dražbo Podbreških potic in slaščic. Dražbo je organiziral Rotary klub Tržič Naklo, vodil David Ahačič, izkupiček, 2.195 evrov, bo v celoti namenjen nakupu novega pralnega stroja za starejšega invalida iz Naklega in pomoči pri nakupu nove harmonike osnovnošolcu in nadarjenemu harmonikarju iz Podbrezij.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

2/11

petek

0/6

sobota

0/7

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PREDAVANJA / Zali Log, 16. november 2018

Rapalske meje v Železnikih in okolici

PRIREDITVE / Jesenice, 16. november 2018

Za otroke

OBVESTILA / Ravne, 16. november 2018

Odprtje drsališča na Ravnah

GLASBA / Tržič, 16. november 2018

Ob desetletnici zbora Gorščaki

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. november 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Kranj, 16. november 2018

Velika razstava malih živali

IZLETI / Kokrica, 17. november 2018

Pohod okoli Brda

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. november 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Že nameščajo praznično razsvetljavo / 09:09, 15. november

Upam, da bo komu na občini Bled kapnilo, da bi bilo potrebno okoli avtobusnega postajališča Union tudi postaviti kakšno svetilko, amapk za c...

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 09:18, 14. november

Pred leti sem zasledil, da je na tem primeru angažirano več kot 80 (osemdeset) kriminalistov. Torej sedaj vem zakaj se nobeden ni ganil, ko ...

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 18:26, 13. november

Za 200 evrov tri leta zapora je zelo huda in nesorazmerna kazen v primerjavi s tajkuni, ki so dolžni milijone in so jo odnesli z veliko niž...

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:46, 11. november

Vsakega ki vozi pod vplivom Alkohola treba kaznovati, denarno in zaporno der odvzem vozniške za minimalno 10 let ali za vedno.

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:44, 11. november

Halo!Ali je res bilo potrebno da pride do še ene dveh Mrtvih zaradi, Alkohola, ( Pijancev ) v prometu, da sploh začnejo odgovorni o tem da ...

Varno v zimo / 13:38, 11. november

Pa sploh ni treba na Pokljuko ! Povsod se najde primeren prosto, če ne drugod na Vranskem.

Varno v zimo / 13:36, 11. november

Tale članek mi je pa kot ena skupna reklama za pnevmatike. Po Gorenjski vidim reklamne panoje firm, katerih niti ne testirajo. Tri, štiri ma...