Od leve: Daca Perne, Jelena Jukič Wilfan (Rotary klub Tržič Naklo), Jana Aljančič, Jernej Jeglič, Veronika Aljančič, Marlena Skvarča, Barbara Pogačnik in Irena Zupan / Foto: Primož Pičulin

Vse potice odlične, štiri pa vrhunske

Podbreške gospodinje, kmetovalci in Kulturno društvo Tabor Podbrezje so se povezali v interesno združenje, ki je že začelo postopek zaščite Podbreške potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti. Spoznali smo Mojstrice peke Podbreške potice, njen odlični okus je bil tudi dobrodelen.

V Podbreško potico je položene veliko ljubezni in pa recept, ki je malo drugačen, kot smo ga vajeni za potice. Recept ima lahko tri različne nadeve: suhe jabolčne krhlje, suhe krhlje hrušk viljamovk in suhe tepke s suhimi jabolčnimi krhlji.

Podbrezje – Kulturno druš­tvo (KD) Tabor Podbrezje je prisluhnilo pobudi etnologinje Dušice Kunaver in lansko jesen začelo zbirati gradivo za zaščito potice, za katero so domačinke že pred stoletji izdelovale nadev iz suhih krhljev. Sadjarstvo ima namreč v Podbrezjah večstoletno tradicijo, zato so gospodinje v testo namesto orehov raje povijale suhe krhlje. Iz pisnih virov in pripovedovanj starih ljudi so domačinke pripravile recepte za tri različne nadeve (suhi jabolčni krhlji, suhi krhlji hrušk viljamovk in suhe tepke s suhimi jabolčnimi krhlji) in pri tem uporabile pridelke in izdelke podbreških kmetov, poleg omenjenih krhljev tudi pirino moko, mleko, surovo maslo, kakošja jajca, kislo smetano, sadjevec, gozdni med ...

»Gospodinje, podbreški kmetovalci in KD Tabor Podbrezje smo se povezali v interesno združenje, ki je že začelo postopek registracije znaka Podbreška potica in zaščite Podbreške potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti,« je dejal glavni koordinator zaščite Podbreške potice Jernej Jeglič. Pri pripravah jim je pomagala mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil, s katero so gospodinje izvedle nekaj delavnic in poskusno ocenjevanje po 17 senzoričnih lastnostih. Pečenje v enotnih potičnicah iz žgane gline (premer 26 centimetrov zgoraj in 19 centimetrov spodaj) jim že dobro uspeva.

Podbreške gospodinje so svoje potice, izdelane po tradicionalnih receptih iz lokalnih sestavin, pred nekaj dnevi predstavile na ocenjevanju v Kulturnem domu Podbrezje. V strokovni komisiji sta bila poleg Marlene Skvarča priznani imeni slovenske tradicionalne kulinarike Franci Jezeršek in Uroš Štefelin, ki je bil več kot navdušen nad okusom, teksturo in nadevom Podbreške potice, ki je prej ni poznal: »V Podbreško potico je položene veliko ljubezni in pa recept, ki je malo drugačen, kot smo ga vajeni za potice. Prav ponosen sem, da sem danes lahko del te zgodbe, te trdne vezi z našo preteklostjo.« Marlena Skvarča je slikovito opisala sodelujočih 15 podbreških gospodinj: »Bilo je malo strahu in veliko vloženega dela.« Da je sicer strogo analitično ocenjevanje hitro minilo, pa je po njenem samo dokaz, kako odlično so se gospodinje izkazale. Videz potice, prerez, vonj, aroma, tekstura ... so štirim gospodinjam – Veroniki Aljančič, Barbari Pogačnik, Ireni Zupan in Jani Aljančič – prinesli vse možne točke, le pri malenkostih so druge izgubile po samo kakšno točko. Vse sodelujoče gospodinje so pridobile naziv Mojstrica peke Podbreške potice. Bi povzeli Skvarčevo, da so bile na mizi vse odlične potice, štiri pa vrhunske. Odlične potice pa so spekle Marija Štaut, Marija Gortnar, Nataša Kne, Ivanka Kne, Tatjana Jerala, Ana Jeglič, Zdenka Purgar, Marjana Debeljak, Mari Markič, Tilka Purgar in Katarina Pirih.

Zanimive so še druge okoliščine, povezane s Podbreško potico. Pri pripravi dokumentacije za njeno registracijo so upoštevali tudi zapis pripovedi Terezije Aljančič - Falentove Rezke (1907–2011) o peki »krhlove potice« v Podtabru (Podbrezjah) v obdobju od 1915 do 1920. KD Tabor Podbrezje, predsednica društva je Daca Perne, na leto organizira med trideset in štirideset dogodkov, ob zaključku pa vedno postrežejo s čim domačim, tudi s Podbreško potico, ki jo je za takšne priložnosti že prej preizkušala Barbara Pogačnik.

Ocenjevanje so dan zatem oplemenitili z dobrodelno dražbo Podbreških potic in slaščic. Dražbo je organiziral Rotary klub Tržič Naklo, vodil David Ahačič, izkupiček, 2.195 evrov, bo v celoti namenjen nakupu novega pralnega stroja za starejšega invalida iz Naklega in pomoči pri nakupu nove harmonike osnovnošolcu in nadarjenemu harmonikarju iz Podbrezij.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-6/15

nedelja

-6/15

ponedeljek

-4/14

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

GLEDALIŠČE / Breznica, 17. februar 2019

Škratovanje

GLEDALIŠČE / Cerklje, 17. februar 2019

Misterij Theophilus in Anima

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 17. februar 2019

Norci

PREDAVANJA / Žirovnica, 18. februar 2019

Gruzija

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Kranj, Šenčur, Preddvor, 19. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Vodice, 19. februar 2019

Potopisno predavanje o Namibiji

GLASBA / Preddvor, 19. februar 2019

Bom naredil stezice

 

 
 

 

 
 
 

Nov butični hotel na Jezerskem / 13:18, 15. februar

Upajmo, da bo skozi leta res zaživel. Mogoče lokacija ravno ne omogoča butični turizem; vsaj kar se tiče miru ob glavni cesti. Zanimivo, da ...

Odstopil zaradi tatvine / 11:46, 15. februar

Kakšne bedarije se dogajajo v tej naši družbi?Kulturniška zvezda evidentno krade? Nagrajena sodomija! Žaljenje naroda, vsak mesec dober penz...

Krčijo vpisna mesta / 19:46, 14. februar

Samo študij v naravoslovnih vedah je prihodnost razvoja naše države. Tehnični poklici so na prvem mestu, ker so uporabni tudi v tujini. Vend...

Krčijo vpisna mesta / 16:32, 14. februar

V Sloveniji bi bilo dost samo nekaj družboslovcev (malo pretiravam).Družboslovci- popolnoma nezaposljiv kader.In potem serjejo klamfe in jaj...

Krčijo vpisna mesta / 10:07, 14. februar

Armada novih intelektulacev. Samo ekonomistov imamo verjetno več kot Švica. Samo v ekonomiji smo bolj na repu razvitih. Ko visoko izobražen ...

Višje plače, dražje oskrbnine / 08:49, 14. februar

Ekonomija po levičarsko. Namesto posega v dohodnino, ko bi vsak zaposleni imel v povprečju 60€ višji netto plačo, so posegli v minimalno pla...

Kakšne kadre iščejo podjetja / 08:44, 14. februar

Ko bodo ponujali pošteno plačilo za delo, ne bodo več imeli težav z kadri. Do tedaj bodo Slovenci, ki hočejo preživeti z delom, hodili čez h...