Od leve: Daca Perne, Jelena Jukič Wilfan (Rotary klub Tržič Naklo), Jana Aljančič, Jernej Jeglič, Veronika Aljančič, Marlena Skvarča, Barbara Pogačnik in Irena Zupan / Foto: Primož Pičulin

Vse potice odlične, štiri pa vrhunske

Podbreške gospodinje, kmetovalci in Kulturno društvo Tabor Podbrezje so se povezali v interesno združenje, ki je že začelo postopek zaščite Podbreške potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti. Spoznali smo Mojstrice peke Podbreške potice, njen odlični okus je bil tudi dobrodelen.

V Podbreško potico je položene veliko ljubezni in pa recept, ki je malo drugačen, kot smo ga vajeni za potice. Recept ima lahko tri različne nadeve: suhe jabolčne krhlje, suhe krhlje hrušk viljamovk in suhe tepke s suhimi jabolčnimi krhlji.

Podbrezje – Kulturno druš­tvo (KD) Tabor Podbrezje je prisluhnilo pobudi etnologinje Dušice Kunaver in lansko jesen začelo zbirati gradivo za zaščito potice, za katero so domačinke že pred stoletji izdelovale nadev iz suhih krhljev. Sadjarstvo ima namreč v Podbrezjah večstoletno tradicijo, zato so gospodinje v testo namesto orehov raje povijale suhe krhlje. Iz pisnih virov in pripovedovanj starih ljudi so domačinke pripravile recepte za tri različne nadeve (suhi jabolčni krhlji, suhi krhlji hrušk viljamovk in suhe tepke s suhimi jabolčnimi krhlji) in pri tem uporabile pridelke in izdelke podbreških kmetov, poleg omenjenih krhljev tudi pirino moko, mleko, surovo maslo, kakošja jajca, kislo smetano, sadjevec, gozdni med ...

»Gospodinje, podbreški kmetovalci in KD Tabor Podbrezje smo se povezali v interesno združenje, ki je že začelo postopek registracije znaka Podbreška potica in zaščite Podbreške potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti,« je dejal glavni koordinator zaščite Podbreške potice Jernej Jeglič. Pri pripravah jim je pomagala mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil, s katero so gospodinje izvedle nekaj delavnic in poskusno ocenjevanje po 17 senzoričnih lastnostih. Pečenje v enotnih potičnicah iz žgane gline (premer 26 centimetrov zgoraj in 19 centimetrov spodaj) jim že dobro uspeva.

Podbreške gospodinje so svoje potice, izdelane po tradicionalnih receptih iz lokalnih sestavin, pred nekaj dnevi predstavile na ocenjevanju v Kulturnem domu Podbrezje. V strokovni komisiji sta bila poleg Marlene Skvarča priznani imeni slovenske tradicionalne kulinarike Franci Jezeršek in Uroš Štefelin, ki je bil več kot navdušen nad okusom, teksturo in nadevom Podbreške potice, ki je prej ni poznal: »V Podbreško potico je položene veliko ljubezni in pa recept, ki je malo drugačen, kot smo ga vajeni za potice. Prav ponosen sem, da sem danes lahko del te zgodbe, te trdne vezi z našo preteklostjo.« Marlena Skvarča je slikovito opisala sodelujočih 15 podbreških gospodinj: »Bilo je malo strahu in veliko vloženega dela.« Da je sicer strogo analitično ocenjevanje hitro minilo, pa je po njenem samo dokaz, kako odlično so se gospodinje izkazale. Videz potice, prerez, vonj, aroma, tekstura ... so štirim gospodinjam – Veroniki Aljančič, Barbari Pogačnik, Ireni Zupan in Jani Aljančič – prinesli vse možne točke, le pri malenkostih so druge izgubile po samo kakšno točko. Vse sodelujoče gospodinje so pridobile naziv Mojstrica peke Podbreške potice. Bi povzeli Skvarčevo, da so bile na mizi vse odlične potice, štiri pa vrhunske. Odlične potice pa so spekle Marija Štaut, Marija Gortnar, Nataša Kne, Ivanka Kne, Tatjana Jerala, Ana Jeglič, Zdenka Purgar, Marjana Debeljak, Mari Markič, Tilka Purgar in Katarina Pirih.

Zanimive so še druge okoliščine, povezane s Podbreško potico. Pri pripravi dokumentacije za njeno registracijo so upoštevali tudi zapis pripovedi Terezije Aljančič - Falentove Rezke (1907–2011) o peki »krhlove potice« v Podtabru (Podbrezjah) v obdobju od 1915 do 1920. KD Tabor Podbrezje, predsednica društva je Daca Perne, na leto organizira med trideset in štirideset dogodkov, ob zaključku pa vedno postrežejo s čim domačim, tudi s Podbreško potico, ki jo je za takšne priložnosti že prej preizkušala Barbara Pogačnik.

Ocenjevanje so dan zatem oplemenitili z dobrodelno dražbo Podbreških potic in slaščic. Dražbo je organiziral Rotary klub Tržič Naklo, vodil David Ahačič, izkupiček, 2.195 evrov, bo v celoti namenjen nakupu novega pralnega stroja za starejšega invalida iz Naklega in pomoči pri nakupu nove harmonike osnovnošolcu in nadarjenemu harmonikarju iz Podbrezij.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

10/18

nedelja

12/16

ponedeljek

2/18

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 23. september 2018

Najvišji vrh Olševe

PRIREDITVE / Gozd, 23. september 2018

Palačinkin živžav

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 23. september 2018

Razstava gob

PRIREDITVE / Kranj, 24. september 2018

Snemanje oddaje Slovenski pozdrav

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Šenčur, 24. september 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Visoko, 24. september 2018

Vpis gledališkega abonmaja

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 24. september 2018

Slike Marka Rolca

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Šenčur, 25. september 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Doma pod Triglavom / 23:19, 20. september

1. Temeljna ustavna listina, Uradni list RS, 25. 6. 1991, 4. Čl. 3. Odstavek: »ob dejstvu, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država in da...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 20:04, 20. september

Lepo je videti, da nekomu pa le uspe. Čestitke za odločitev o izobraževanju, čestitke k začetku dela in s tem samostojnosti. In najvažnejše ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 17:16, 20. september

Slovenci se uničujemo sami. Že takoj po ww2, mnogo pridnih in poštenih izgnanih in pokončanih po jamah in gozdovih, tisti, ki so ostali, nis...

Doma pod Triglavom / 16:28, 20. september

Naša država je sekularna in vsako vmešavanje RKC je nesprejemljivo ! Slovenska ustava je jasna in toleranca do tega mora biti ničelna! Ni pr...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 19:01, 19. september

Študenti imajo bolj tanko denarnico, pa je verjetno dobila kakšna sredstva s strani "nevladnih organizacij", katerim je v interesu imeti tu ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 16:29, 18. september

Seveda je kapitalistom v Sloveniji v interesu zaposlovati azilante, vsaj nekej časa bodo tiho in delali za minimalca, domači so se začeli upirati in zahtevajo večje plače..

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...