Kaplja čez rob

Potem ko je sredi prejšnjega tedna premier Miro Cerar odstopil, o tem obvestil predsednika države in včeraj še državni zbor, vlada od danes naprej več ne deluje s polnimi pooblastili. Ob odstopu je predsednik vlade nanizal razloge za svoj korak, pri katerih je kapljo čez rob predstavljala odločitev vrhovnega sodišča, da razveljavi referendum o drugem tiru. Drugi tir je bil eden ključnih projektov te vlade in ob dejstvu, da je tik pred koncem njenega mandata propadel, Cerarjev odstop ne čudi. A ne le drugi tir, ki bi ga po mnenju nekaterih strokovnjakov in politikov lahko zgradili tudi brez zakona in dolgotrajnega referendumskega zavlačevanja, še vrsta drugih neuspehov vlade je prelila kapljo čez rob, med drugim tudi nesoglasja vodilne stranke in koalicijskih partneric, ki sta Cerarju povzročili še dodatno razočaranje. In to v obdobju, ko se gospodarska rast krepi, brezposelnost se niža, proračun je uravnotežen, javni dolg se zmanjšuje ... Vse to sicer ni polna zasluga Cerarjeve vlade, pač pa tudi dejstva, da je konec obdobja gospodarske krize.

Cerarjeva vlada je torej svoje delo končala pred iztekom mandata kot že nekatere vlade pred tem. Tik pred volitvami to ne pomeni nič usodnega niti v gospodarskem niti v političnem smislu. Slovenski trg je po mnenju ekonomskih strokovnjakov premajhen, da bi na njem prišlo do pretresov, zlasti ne tri mesece pred volitvami. Najnujnejše posle pa bo vlada do predčasnih volitev vendarle še opravljala. Zaradi odstopa pa so na izgubi sindikati, ki so s tem izgubili pogajalskega partnerja, zlasti šolniki, ki so nameravali stavko zaradi nedoseženega dogovora v marcu naslednji mesec zaostriti. Sedaj jo morajo čakajoč na nove vladne pogajalce zamrzniti.

Če v državi ne bomo iskali novega mandatarja, bodo v kratkem predčasne volitve. Pred Cerarjevim odstopom so se veljaki političnih strank pri predsedniku države pogovarjali o 10. juniju kot najbolj sprejemljivem datumu. Sedaj bodo volitve le kaka dva tedna prej, kot če bi jih razpisali v rednem roku. Novim strankam sicer to nekoliko zmede štrene, saj imajo manj časa za kandidacijske postopke, za »stare sile« pa nekoliko bližje volitve ne morejo predstavljati posebne spremembe. Pač pa se marsikaj spremeni za Mira Cerarja in za njegovo stranko. Z odstopom si je spet pridobil nekaj izgubljenega ratinga. Vlada je na lestvicah javnega mnenja že nekaj časa izgubljala ugled in zaupanje javnosti, sedaj pa prve analize po odstopu kažejo, da se tako stranki kot Miru Cerarju javna podoba izboljšuje. V tem smislu je njegov odstop razumeti že kot prvo odmevno dejanje predvolilne kampanje.

Oddaj svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 86 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

petek

17/27

sobota

16/28

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 22. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

IZLETI / Kranj, 26. julij 2018

Špik Hude police

PRIREDITVE / Tržič, 15. september 2018

Praznovanje Tržiškega Abrahama

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...