Kaplja čez rob

Potem ko je sredi prejšnjega tedna premier Miro Cerar odstopil, o tem obvestil predsednika države in včeraj še državni zbor, vlada od danes naprej več ne deluje s polnimi pooblastili. Ob odstopu je predsednik vlade nanizal razloge za svoj korak, pri katerih je kapljo čez rob predstavljala odločitev vrhovnega sodišča, da razveljavi referendum o drugem tiru. Drugi tir je bil eden ključnih projektov te vlade in ob dejstvu, da je tik pred koncem njenega mandata propadel, Cerarjev odstop ne čudi. A ne le drugi tir, ki bi ga po mnenju nekaterih strokovnjakov in politikov lahko zgradili tudi brez zakona in dolgotrajnega referendumskega zavlačevanja, še vrsta drugih neuspehov vlade je prelila kapljo čez rob, med drugim tudi nesoglasja vodilne stranke in koalicijskih partneric, ki sta Cerarju povzročili še dodatno razočaranje. In to v obdobju, ko se gospodarska rast krepi, brezposelnost se niža, proračun je uravnotežen, javni dolg se zmanjšuje ... Vse to sicer ni polna zasluga Cerarjeve vlade, pač pa tudi dejstva, da je konec obdobja gospodarske krize.

Cerarjeva vlada je torej svoje delo končala pred iztekom mandata kot že nekatere vlade pred tem. Tik pred volitvami to ne pomeni nič usodnega niti v gospodarskem niti v političnem smislu. Slovenski trg je po mnenju ekonomskih strokovnjakov premajhen, da bi na njem prišlo do pretresov, zlasti ne tri mesece pred volitvami. Najnujnejše posle pa bo vlada do predčasnih volitev vendarle še opravljala. Zaradi odstopa pa so na izgubi sindikati, ki so s tem izgubili pogajalskega partnerja, zlasti šolniki, ki so nameravali stavko zaradi nedoseženega dogovora v marcu naslednji mesec zaostriti. Sedaj jo morajo čakajoč na nove vladne pogajalce zamrzniti.

Če v državi ne bomo iskali novega mandatarja, bodo v kratkem predčasne volitve. Pred Cerarjevim odstopom so se veljaki političnih strank pri predsedniku države pogovarjali o 10. juniju kot najbolj sprejemljivem datumu. Sedaj bodo volitve le kaka dva tedna prej, kot če bi jih razpisali v rednem roku. Novim strankam sicer to nekoliko zmede štrene, saj imajo manj časa za kandidacijske postopke, za »stare sile« pa nekoliko bližje volitve ne morejo predstavljati posebne spremembe. Pač pa se marsikaj spremeni za Mira Cerarja in za njegovo stranko. Z odstopom si je spet pridobil nekaj izgubljenega ratinga. Vlada je na lestvicah javnega mnenja že nekaj časa izgubljala ugled in zaupanje javnosti, sedaj pa prve analize po odstopu kažejo, da se tako stranki kot Miru Cerarju javna podoba izboljšuje. V tem smislu je njegov odstop razumeti že kot prvo odmevno dejanje predvolilne kampanje.

Oddaj svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 35 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/26

nedelja

7/26

ponedeljek

11/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. april 2018

Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju

GLEDALIŠČE / Šenčur, 22. april 2018

Striptiz

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. april 2018

Pravljice v Galeriji: Magični gozd

PRIREDITVE / Primskovo, 22. april 2018

Dan Zemlje na Primskovem

GLEDALIŠČE / Preddvor, 22. april 2018

Sama nej zbere

GLEDALIŠČE / Smlednik, 22. april 2018

Sumljiva oseba

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. april 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 23. april 2018

Noč knjige z Viktorjem Žakljem

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...