Kaplja čez rob

Potem ko je sredi prejšnjega tedna premier Miro Cerar odstopil, o tem obvestil predsednika države in včeraj še državni zbor, vlada od danes naprej več ne deluje s polnimi pooblastili. Ob odstopu je predsednik vlade nanizal razloge za svoj korak, pri katerih je kapljo čez rob predstavljala odločitev vrhovnega sodišča, da razveljavi referendum o drugem tiru. Drugi tir je bil eden ključnih projektov te vlade in ob dejstvu, da je tik pred koncem njenega mandata propadel, Cerarjev odstop ne čudi. A ne le drugi tir, ki bi ga po mnenju nekaterih strokovnjakov in politikov lahko zgradili tudi brez zakona in dolgotrajnega referendumskega zavlačevanja, še vrsta drugih neuspehov vlade je prelila kapljo čez rob, med drugim tudi nesoglasja vodilne stranke in koalicijskih partneric, ki sta Cerarju povzročili še dodatno razočaranje. In to v obdobju, ko se gospodarska rast krepi, brezposelnost se niža, proračun je uravnotežen, javni dolg se zmanjšuje ... Vse to sicer ni polna zasluga Cerarjeve vlade, pač pa tudi dejstva, da je konec obdobja gospodarske krize.

Cerarjeva vlada je torej svoje delo končala pred iztekom mandata kot že nekatere vlade pred tem. Tik pred volitvami to ne pomeni nič usodnega niti v gospodarskem niti v političnem smislu. Slovenski trg je po mnenju ekonomskih strokovnjakov premajhen, da bi na njem prišlo do pretresov, zlasti ne tri mesece pred volitvami. Najnujnejše posle pa bo vlada do predčasnih volitev vendarle še opravljala. Zaradi odstopa pa so na izgubi sindikati, ki so s tem izgubili pogajalskega partnerja, zlasti šolniki, ki so nameravali stavko zaradi nedoseženega dogovora v marcu naslednji mesec zaostriti. Sedaj jo morajo čakajoč na nove vladne pogajalce zamrzniti.

Če v državi ne bomo iskali novega mandatarja, bodo v kratkem predčasne volitve. Pred Cerarjevim odstopom so se veljaki političnih strank pri predsedniku države pogovarjali o 10. juniju kot najbolj sprejemljivem datumu. Sedaj bodo volitve le kaka dva tedna prej, kot če bi jih razpisali v rednem roku. Novim strankam sicer to nekoliko zmede štrene, saj imajo manj časa za kandidacijske postopke, za »stare sile« pa nekoliko bližje volitve ne morejo predstavljati posebne spremembe. Pač pa se marsikaj spremeni za Mira Cerarja in za njegovo stranko. Z odstopom si je spet pridobil nekaj izgubljenega ratinga. Vlada je na lestvicah javnega mnenja že nekaj časa izgubljala ugled in zaupanje javnosti, sedaj pa prve analize po odstopu kažejo, da se tako stranki kot Miru Cerarju javna podoba izboljšuje. V tem smislu je njegov odstop razumeti že kot prvo odmevno dejanje predvolilne kampanje.

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

0/10

sreda

-2/14

četrtek

2/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 27. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Kokrica, 27. marec 2019

Kako iz depresije, anksioznosti in tesnobe

PREDAVANJA / Škofja Loka, 27. marec 2019

Značilnosti, potek in zdravljenje demence

OBVESTILA / Škofja Loka, 28. marec 2019

Občni zbor

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Po Orionovi poti

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2019

Brezplačne delavnice o naravnem vrtnarjenju

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Pohodniški izlet po Orionovi poti

 

 
 

 

 
 
 

Letalnici so voščili z rekordom / 22:18, 26. marec

Planic je pojem, v vseh pogledih ! Naj tako tudi ostane !

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!