Šolniki so na shodu v Kranju zahtevali pravičnejše vrednotenje svojega dela. / Foto: Tina Dokl

Stavka šolnikov v slepi ulici

V sredo so zaposleni v vzgoji in izobraževanju nadaljevali stavko, začeto februarja, na Gorenjskem so se zbrali v Kranju in Radovljici. Po odstopu premierja Mira Cerarja so zaustavljena pogajanja, nadaljnje stavkovne aktivnosti pa verjetno zamrznjene.

Na shodih, ki se jih je udeležilo skupno 15 tisoč izobraževalcev, so med drugim opozorili na razlike v vrednotenju dela šolnikov in drugih zaposlenih na primerljivih delovnih mestih v javnem sektorju. Te razlike so se v zadnjih letih še poglobile.

Kranj, Radovljica – Potem ko so se izjalovila ponedeljkova pogajanja med vladno pogajalsko skupino in šolskim sindikatom SVIZ, so šolniki v sredo uresničili svojo napoved o nadaljevanju stavke, ki so jo začeli februarja. Na osrednjem stavkovnem shodu pred vladnim poslopjem v Ljubljani in stavkajoči po Sloveniji so napovedali, da bodo vztrajali pri svojih zahtevah, sicer bodo aprila stavko zaostrili.

Po podatkih sindikata SVIZ se je stavki pridružilo 36 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, na enajstih shodih po Sloveniji se je zbralo okoli 12 tisoč stavkajočih. Z napisi »pošteno delo, pošteno plačilo« so zahtevali vrnitev plač na raven pred krizo.

V obdobju krize so se plače zaposlenim v šolstvu znižale za osem odstotkov. Zahtevajo višji regres za najnižje plačane v izobraževanju, boljše vrednotenje dela razrednikov, terjajo pa tudi tolikšno povečanje plač, da bodo sorazmerne s primerljivimi poklici. Razlike do plač uradnikov v državni upravi z enako izobrazbo, kot jo imajo učitelji, so po trditvah sindikata SVIZ tudi do 500 evrov.

Zakaj je učiteljevo delo vredno manj, so vlado spraševali tudi udeleženci stavkovnega shoda v Kranju, kjer so se zbrali zaposleni iz vrtcev in šol iz Kranja, okoliških krajev in Tržiča. Posledice razvrednotenja učiteljevega dela se bodo pokazale v prihodnosti, je stavkajočim, ki so popolnoma napolnili največjo sejno dvorano mestne občine Kranj, dejala predsednica območnega odbora sindikata SVIZ Vlasta Sagadin in ponovila stavkovne zahteve. »Po ponedeljkovih pogajanjih, ko je bilo v glavnih točkah že vse dogovorjeno, potem pa vladna pogajalka Lidija Kozlovič po posvetovanju z drugimi sindikati ni bila več pripravljena na podpis dogovora, nimamo v rokah ničesar. Ravno zato smo odločeni, da vztrajamo pri svojih zahtevah in jih v primeru, da jih vlada ne bo sprejela, ponovimo na nadaljevanju stavke aprila.«

Poklic učitelja razvrednoten

Svoje zahteve sta s predstavitvijo položaja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju podkrepili dve govornici. Mojca Štravs Zulu, ki na osnovni šoli na Orehku uči angleščino in je svoje poklicno delo začela ravno na začetku krize, je spregovorila o izkušnjah mladih učiteljev. Začela je v 30. plačnem razredu, medtem ko državni uradnik začne v 36. Zuif je zamrznil napredovanja in mladi učitelji so obtičali na ravni začetnikov. Govornica je sicer sedaj napredovala v 35. plačni razred, a je njena plača še vedno nižja od povprečne v državi, je povedala. Poleg tega, da je učiteljski poklic razvrednoten materialno, izgublja tudi spoštovanje, avtonomijo, zaupanje, država učiteljem nenehno nalaga tudi vedno nove naloge. Njen govor so stavkajoči podkrepili z navdušenim aplavzom. Alenka Rus, ki v šoli v Stražišču poučuje več predmetov in je 21 let tudi razredničarka, se je osredotočila na sramotni dodatek, ki ga učitelji prejemajo za razredništvo. Na februarski plačilni listi je znašal 1,41 evra, v neto znesku ga je bilo komaj za dve kavi na šolskem avtomatu, je bila konkretna. Zahteva sindikata SVIZ je, da si organizacijska, animacijska, posredniška, povezovalna, vzgojna in še kakšna naloga razrednika zasluži uveljavitev novega delovnega mesta učitelj-razrednik in za dva plačna razreda višji položaj. Vlada je na pogajanjih pristala na en plačni razred, a to potem ni bilo podpisano. Med udeleženci shoda v Kranju je bil tudi ravnatelj Gimnazije Kranj Franci Rozman, ki je bil kritičen zlasti do nepreglednega sistema primerljivih plač v javnem sektorju, kar je tudi pripeljalo do sindikalnih zahtev vladi in do stavke.

Sindikati nimajo več pogajalskega partnerja

Šolniki so k podpori svojim zahtevam povabili tudi starše. Ob tokratni stavki jih je sicer več kot februarja poslalo svoje otroke v vrtce in šole, ki so jim zagotavljale prevoz, prehrano in varstvo, kakih osem tisoč. Tudi mamica iz Škofje Loke se je odločila, da jih pošlje v šolo, češ da dopusta ne more dobiti, prav tako pa se ji zdi nesmiselno plačevati varuško, zlasti če se bo to dogajalo vsak mesec. Nekateri starši so se ob februarski stavki pritožili, da so jim vrtci obračunali tudi dan, ko so v vrtcih stavkali in niso varovali otrok. Ministrstvo za izobraževanje je pred marčevsko stavko opozorilo, da stroška oskrbnine vrtci, ki so v času stavke zaprti, staršem ne morejo obračunavati. Ne velja pa to za vrtce, ki so kljub stavki zagotovili možnost varovanja otrok.

Gorenjski šolniki so se zbrali tudi na shodu v telovadnici Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici, zaposleni v vzgoji in izobraževanju s škofjeloškega območja pa so se pridružili shodu pred vladnim poslopjem v Ljubljani. Na vseh shodih so vlado pozvali k nadaljnjim pogajanjem in v primeru neuspeha napovedovali »totalno stavko«, toda sredin odstop predsednika vlade Mira Cerarja postavlja dogajanja v novo luč. Cerar je ob odstopu dejal, da bodo morali sedaj sindikati počakati na novo vlado, prvi sindikalist SVIZ-a Branimir Štrukelj pa meni, da je nadaljevanje stavke brez pogajalskega partnerja nesmiselno, zato bodo stavko najverjetneje zamrznili.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

jasno
vlažnost: 86 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

0/10

sreda

-2/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Letalnici so voščili z rekordom / 22:18, 26. marec

Planic je pojem, v vseh pogledih ! Naj tako tudi ostane !

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!