Šolniki so na shodu v Kranju zahtevali pravičnejše vrednotenje svojega dela. / Foto: Tina Dokl

Stavka šolnikov v slepi ulici

V sredo so zaposleni v vzgoji in izobraževanju nadaljevali stavko, začeto februarja, na Gorenjskem so se zbrali v Kranju in Radovljici. Po odstopu premierja Mira Cerarja so zaustavljena pogajanja, nadaljnje stavkovne aktivnosti pa verjetno zamrznjene.

Na shodih, ki se jih je udeležilo skupno 15 tisoč izobraževalcev, so med drugim opozorili na razlike v vrednotenju dela šolnikov in drugih zaposlenih na primerljivih delovnih mestih v javnem sektorju. Te razlike so se v zadnjih letih še poglobile.

Kranj, Radovljica – Potem ko so se izjalovila ponedeljkova pogajanja med vladno pogajalsko skupino in šolskim sindikatom SVIZ, so šolniki v sredo uresničili svojo napoved o nadaljevanju stavke, ki so jo začeli februarja. Na osrednjem stavkovnem shodu pred vladnim poslopjem v Ljubljani in stavkajoči po Sloveniji so napovedali, da bodo vztrajali pri svojih zahtevah, sicer bodo aprila stavko zaostrili.

Po podatkih sindikata SVIZ se je stavki pridružilo 36 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, na enajstih shodih po Sloveniji se je zbralo okoli 12 tisoč stavkajočih. Z napisi »pošteno delo, pošteno plačilo« so zahtevali vrnitev plač na raven pred krizo.

V obdobju krize so se plače zaposlenim v šolstvu znižale za osem odstotkov. Zahtevajo višji regres za najnižje plačane v izobraževanju, boljše vrednotenje dela razrednikov, terjajo pa tudi tolikšno povečanje plač, da bodo sorazmerne s primerljivimi poklici. Razlike do plač uradnikov v državni upravi z enako izobrazbo, kot jo imajo učitelji, so po trditvah sindikata SVIZ tudi do 500 evrov.

Zakaj je učiteljevo delo vredno manj, so vlado spraševali tudi udeleženci stavkovnega shoda v Kranju, kjer so se zbrali zaposleni iz vrtcev in šol iz Kranja, okoliških krajev in Tržiča. Posledice razvrednotenja učiteljevega dela se bodo pokazale v prihodnosti, je stavkajočim, ki so popolnoma napolnili največjo sejno dvorano mestne občine Kranj, dejala predsednica območnega odbora sindikata SVIZ Vlasta Sagadin in ponovila stavkovne zahteve. »Po ponedeljkovih pogajanjih, ko je bilo v glavnih točkah že vse dogovorjeno, potem pa vladna pogajalka Lidija Kozlovič po posvetovanju z drugimi sindikati ni bila več pripravljena na podpis dogovora, nimamo v rokah ničesar. Ravno zato smo odločeni, da vztrajamo pri svojih zahtevah in jih v primeru, da jih vlada ne bo sprejela, ponovimo na nadaljevanju stavke aprila.«

Poklic učitelja razvrednoten

Svoje zahteve sta s predstavitvijo položaja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju podkrepili dve govornici. Mojca Štravs Zulu, ki na osnovni šoli na Orehku uči angleščino in je svoje poklicno delo začela ravno na začetku krize, je spregovorila o izkušnjah mladih učiteljev. Začela je v 30. plačnem razredu, medtem ko državni uradnik začne v 36. Zuif je zamrznil napredovanja in mladi učitelji so obtičali na ravni začetnikov. Govornica je sicer sedaj napredovala v 35. plačni razred, a je njena plača še vedno nižja od povprečne v državi, je povedala. Poleg tega, da je učiteljski poklic razvrednoten materialno, izgublja tudi spoštovanje, avtonomijo, zaupanje, država učiteljem nenehno nalaga tudi vedno nove naloge. Njen govor so stavkajoči podkrepili z navdušenim aplavzom. Alenka Rus, ki v šoli v Stražišču poučuje več predmetov in je 21 let tudi razredničarka, se je osredotočila na sramotni dodatek, ki ga učitelji prejemajo za razredništvo. Na februarski plačilni listi je znašal 1,41 evra, v neto znesku ga je bilo komaj za dve kavi na šolskem avtomatu, je bila konkretna. Zahteva sindikata SVIZ je, da si organizacijska, animacijska, posredniška, povezovalna, vzgojna in še kakšna naloga razrednika zasluži uveljavitev novega delovnega mesta učitelj-razrednik in za dva plačna razreda višji položaj. Vlada je na pogajanjih pristala na en plačni razred, a to potem ni bilo podpisano. Med udeleženci shoda v Kranju je bil tudi ravnatelj Gimnazije Kranj Franci Rozman, ki je bil kritičen zlasti do nepreglednega sistema primerljivih plač v javnem sektorju, kar je tudi pripeljalo do sindikalnih zahtev vladi in do stavke.

Sindikati nimajo več pogajalskega partnerja

Šolniki so k podpori svojim zahtevam povabili tudi starše. Ob tokratni stavki jih je sicer več kot februarja poslalo svoje otroke v vrtce in šole, ki so jim zagotavljale prevoz, prehrano in varstvo, kakih osem tisoč. Tudi mamica iz Škofje Loke se je odločila, da jih pošlje v šolo, češ da dopusta ne more dobiti, prav tako pa se ji zdi nesmiselno plačevati varuško, zlasti če se bo to dogajalo vsak mesec. Nekateri starši so se ob februarski stavki pritožili, da so jim vrtci obračunali tudi dan, ko so v vrtcih stavkali in niso varovali otrok. Ministrstvo za izobraževanje je pred marčevsko stavko opozorilo, da stroška oskrbnine vrtci, ki so v času stavke zaprti, staršem ne morejo obračunavati. Ne velja pa to za vrtce, ki so kljub stavki zagotovili možnost varovanja otrok.

Gorenjski šolniki so se zbrali tudi na shodu v telovadnici Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici, zaposleni v vzgoji in izobraževanju s škofjeloškega območja pa so se pridružili shodu pred vladnim poslopjem v Ljubljani. Na vseh shodih so vlado pozvali k nadaljnjim pogajanjem in v primeru neuspeha napovedovali »totalno stavko«, toda sredin odstop predsednika vlade Mira Cerarja postavlja dogajanja v novo luč. Cerar je ob odstopu dejal, da bodo morali sedaj sindikati počakati na novo vlado, prvi sindikalist SVIZ-a Branimir Štrukelj pa meni, da je nadaljevanje stavke brez pogajalskega partnerja nesmiselno, zato bodo stavko najverjetneje zamrznili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/27

nedelja

6/26

ponedeljek

11/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. april 2018

Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju

GLEDALIŠČE / Šenčur, 22. april 2018

Striptiz

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. april 2018

Pravljice v Galeriji: Magični gozd

PRIREDITVE / Primskovo, 22. april 2018

Dan Zemlje na Primskovem

GLEDALIŠČE / Preddvor, 22. april 2018

Sama nej zbere

GLEDALIŠČE / Smlednik, 22. april 2018

Sumljiva oseba

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. april 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 23. april 2018

Noč knjige z Viktorjem Žakljem

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...