Ves dan pogajanja s sindikati

Včeraj so potekala še zadnja pogajanja pred napovedano stavko šolnikov, o tem je razpravljal tudi vrh koalicije in se sestala z vsemi sindikati javnega sektorja.

Kranj – Včeraj pozno popoldne je glavni odbor šolskega sindikata SVIZ na osnovi zadnje ponudbe vladne pogajalske skupine tehtal odločitev o stavki, napovedani za jutri, 14. marca. Razhajanja so zlasti v dveh točkah: glede zmanjševanja razlike v vrednotenju izobraževalnega dela vzgojiteljev, učiteljev in drugih strokovnih delavcev na delovnih mestih z univerzitetno izobrazbo s primerljivimi delovnimi mesti z enako izobrazbo v državni upravi in glede vrednotenja dela razrednikov. V sindikatu SVIZ so ocenili, da vladna ponudba zgolj minimalno zmanjšuje razliko pri vrednotenju dela vzgojiteljev in učiteljev z delovnimi mesti z enako izobrazbo v državni upravi.

Včeraj so se v pogajanja vključili tudi vodje koalicijskih strank, in sicer so se sestali z vsemi štirimi sindikati javnega sektorja, s katerimi sicer pogajanja potekajo ločeno, z namenom, da bi oblikovali finančno vzdržen predlog. Pripravili so nov usklajen predlog, ki bi po besedah premiera Mira Cerarja lahko pripeljal do sporazuma. Ali je bila ponudba sprejemljiva za sindikat SVIZ, da bi stavko če že ne odpovedal, pa vsaj prestavil na drug datum, pa do zaključka redakcije še ni bilo znano.

Če bi stavka jutri bila, pa naj bi potekala razpršeno. Stavkajoči se ne bodo zbrali le na protestnem shodu pred vladnim poslopjem v Ljub­ljani, pač pa še na enajstih lokacijah po Sloveniji, na Gorenjskem v Radovljici (v športni dvorani srednje šole za gostinstvo in turizem) in v Kranju (v veliki dvorani občine), kjer naj bi šolniki točno opoldne izpostavili svoje zahteve. Po podatkih o rasti povprečnih plač v posameznih dejavnostih javnega sektorja v šolskem sindikatu SVIZ navajajo, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju še dodatno poglobile, da zaostajajo tudi za rastjo povprečne plače v državi. Slednja se je lani zvišala za 2,65 odstotka, v izobraževanju le za 1,69 odstotka, v zdravstvu za 3,13 odstotka in v državni upravi za štiri odstotke. V sindikatu opozarjajo, da so v primerjavi z uradniki povprečne plače v vzgoji in izobraževanju za skoraj 500 evrov bruto nižje. Napovedali so tudi, da naj bi v jutrišnji stavki sodelovalo še več zaposlenih kot februarja. Nekaj zavodov, kjer stavke na začetku niso izglasovali, se ji je pridružilo po ponovnem glasovanju. Vključenih naj bi bilo več kot 90 odstotkov javnih vrtcev, dijaških domov in šol.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 0 km/h

-5/0

sreda

-2/4

četrtek

-3/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kamnik, 19. december 2018

Praznovanje FKK OFF!

PRIREDITVE / Trzin, 19. december 2018

Kulturni večer z Uršulo Jašovec

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. december 2018

Pogovorni večer z Mojco in Janezom Logarjem

RAZSTAVE / Kropa, 20. december 2018

Najlepši kroparski svečniki

OBVESTILA / Škofja Loka, 20. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Kranj, 20. december 2018

Prednovoletni sprehod po Celju

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. december 2018

Letos LUFt kar dvakrat

 

 
 

 

 
 
 

Zgodbe o lastnikih gozdov / 10:23, 19. december

Taprav gozd je samo mešan gozd.
Smrekov gozd ni gozd ampak nenaravna plantaža.

Migracije niso človekova pravica / 20:33, 18. december

Čestitam, da ste to objavili!
Migracije so biznis in s tem biznosom se je eden fejst zaj.bal.

Migracije niso človekova pravica / 18:08, 18. december

Migracije niso človekova pravica. Vsak ki gre čez mejo v Avstrijo ali Italijo mora imeti veljavni dokument. To naj bi veljalo za vse. Vsak ...

Migracije niso človekova pravica / 17:14, 17. december

Opa. Takšen članek v osrednjem gorenjskem časopisu. Mar ni to sovražni govor ?

Pavel Rupar član Slovenske ljudske stranke / 15:10, 17. december

Zakaj rovariš Rupar? A je rok uporabnosti kondomom, ki si jih kupoval na občinsko naročilnico že potekel?

Migracije niso človekova pravica / 14:53, 17. december

Nisem članica SDS, niti podpornica. V marsičem se razlikujejo naša mnenja. Kar se pa tiče migracij, teh masovnih prišlekov, ki jih futramo, ...

Nujna nova regijska bolnišnica / 11:57, 17. december

Super. Novi poligon za naše gradbince in dobavitelje medicinske opreme. 200M€ je po moje kar smešna cena. Če sledimo praksi dosedanjih gradenj zdrvastvenih objektov, je meja za ceno samo nebo.