Peter Slatnar in Uroš Peterka znova na skakalnih smučeh

Blizu osemdesetih, pa še na skakalnici

Najstarejši udeleženec neuradnega svetovnega prvenstva veteranov v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji, ki ga je pretekli teden gostila Planica, je bil star sedeminsedemdeset let. »Smo norčavi, skačemo le še za zabavo,« je dejal Peter Slatnar, eden izmed slovenskih orlov veteranov.

Rateče – Planica je pretekli teden gostila mednarodno veteransko tekmovanje v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji, neuradno svetovno prvenstvo. »To tekmovanje v Planici gostimo prvič. Nastopilo je 140 udeležencev, od tega dve ženski, iz 14 držav. Pomerili so se v skokih na skakalnicah HS 30, HS 60 in HS 102 metra ter v nordijski kombinaciji, in sicer v različnih starostnih kategorijah od trideset let navzgor na vsakih pet let,« je povedal Jure Žerjav, predsednik organizacijskega komiteja tekmovanja.

Največ veteranov je bilo Norvežanov, sledijo Finci in Nemci. Najstarejši udeleženec je bil star kar 77 let. Je treniral, ni pa tekmoval. Najstarejši med tistimi, ki so skakali »zares«, šteje 74 pomladi. Gledalci so lahko videli, kako se je skakalo včasih in kako se skače danes. Udeleženci so ohranili slog skakanja iz mlajših let, ko so nekateri skakali tudi v svetovnem pokalu. Tekmovalni del je potekal od srede do sobote. Za konec je bila ekipna tekma na skakalnici HS 60 metrov. Ekipa je bila sestavljena iz po enega tekmovalca kategorije šestdeset let in več, od 50 do 60 let, od 40 do 50 let in od 30 do 40 let. Skakalci veterani so v sproščenem pogovoru na vrhu zaletišča čakali na svoj skok. Med seboj se poznajo, tako da vedo, kdo je bolj »nor«, na koga je treba paziti, s katerega zaletnega mesta se bo spustil proti doskočišču, da ga ne bi neslo predaleč.

Slatnar do 87 metrov

Za Slovenijo sta na ekipni tekmi skakala Uroš Peterka in Peter Slatnar skupaj z dvema Norvežanoma, na posamičnih tekmah je bilo naših veteranov še kar nekaj več. »En teden pred tem tekmovanjem sem si vzel čas in naredil nekaj skokov, skupaj s tem tekmovanjem jih bom imel okrog 25. Ni dovolj, a se zanašamo na staro kilometrino. Je pa nekako dovolj, da odskačeš varno. Skoki so seveda primerni za veterane. Namen takšnih tekmovanj je v prvi v vrsti druženje, da se imamo lepo, srečaš stare prijatelje, s katerimi smo včasih skupaj tekmovali, in je zelo prijetno. Pred skokom treme niti ni. Moj način je, da grem najprej na največjo skakalnico, pa me potem na manjših ni strah. Imam pa seveda strahospoštovanje, ki mora biti. Najdlje sem v teh dneh skočil 87 metrov, kar je zame zelo dobro,« je povedal Peter Slatnar, ki je znan predvsem kot proizvajalec skakalnih smuči, vezi in karbonskih čevljev. Na njegovih smučeh je bilo kar nekaj skakalcev veteranov, številni so bili v celoti v slovenskih proizvodih – od smuči in vezi do čevljev in dresov. Nekateri želijo imeti najboljšo opremo. »Norvežani, Finci, tudi Švedi veliko trenirajo, po večkrat tedensko. So skoraj kot profesionalci. So gospodje v zrelih letih, v drugi puberteti, ki se začnejo spet ukvarjati z otroškimi sanjami. Enkrat do dvakrat letno pridejo v Slovenijo tudi na priprave, tako da smo dobri prijatelji,« še pove Slatnar. Navdušen je nad nekaterimi, ki se kljub letom ne dajo: »Nekaj jih je starih že krepko čez sedemdeset, pa sem jih včeraj popoldan videl, ko so šli skočit na 120-metrsko skakalnico, na kar jaz niti pomislim ne. Norvežan mojih let je skočil 142 metrov, izjemno daleč. Pri pristanku je polomil obe smuči, k sreči ostal cel, tako da smo imeli pozno v noč delo, da smo mu pripravili nove smuči, popravili vso opremo,« je Slatnar povedal zanimivost. Zelo dobre skoke je prikazal Uroš Peterka, brat Primoža Peterke: »Sem kar zadovoljen – glede na to, koliko sem imel časa trenirati. Letos imam okrog trideset, štirideset skokov. V teh dneh sem užival, super smo se imeli.«

Nekateri redno trenirajo

Največ občudovanja so bili deležni Skandinavci. Kljub letom še redno trenirajo, nekateri še bolj zavzeto kot v mlajših letih. »Treniram skoraj vsak teden, kolikor je le mogoče. Samo skačem, skokov ne štejem. Ocenjujem, da jim imam okrog 150. Sem že starejši, skačem za zabavo. Tekmovanj se udeležujem kar redno. V teh dneh tukaj je bil moj najdaljši skok dolg 66 metrov. Moj osebni rekord je 123 metrov, postavil pa sem ga, ko sem bil star 55 let. Ko sem bil mlajši, nisem bil tako dober, nikoli nisem bil v norveški reprezentanci, šele kasneje sem začel več trenirati. Lepo sem napredoval, sedaj pa gre že navzdol,« je po svojem skoku v izteku pojasnil 62-letni Norvežan Arne Jorgensen.

Skakalci veterani se bodo morda že kmalu znova vrnili v Planico. »Poleg zimskega imajo tudi poletno tekmovanje in dogovarjamo se, da bi morda – ne še letos, temveč prihodnje leto – v Planici organizirali tudi poletno srečanje veteranov,« je zaključil Žerjav.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-6/10

petek

-5/10

sobota

1/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 24. marec 2018

Turni smuk

IZLETI / Šenčur, 24. marec 2018

Kettejeva pot v Brkine

DELAVNICE / Žiri, 24. marec 2018

Komunikacija z angeli in angelska sporočila

PRIREDITVE / Bled, 24. marec 2018

Dan črnega teloha

PRIREDITVE / Kranj, 24. marec 2018

Proučevanje Svetega pisma

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. marec 2018

Javno vodstvo po razstavi

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. marec 2018

O kitara, vsak te mara

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...