Prizanesimo svojim potomcem

Prejšnji teden smo razmišljali o hudih duševnih stiskah, ki se nam nabirajo leta in leta. Duševne stiske lahko nastanejo zaradi groznih dogodkov (npr. vojna, prometne nesreče, požari, samomori, izguba premoženja, fizične in spolne zlorabe …). Manj vidne tegobe pa so stalni občutki tesnobe, občutki manjvrednosti, nezaželenosti in odvečnosti, zaprtosti vase, grozni občutki krivde in sramu, da nikoli nismo na pravem mestu, vseživljenjski občutki nemoči, mnogi se celo življenje počutijo zapostavljene in celo zavržene. Mi se prepričamo, da to ni tako hudo in da bomo pač potrpeli do smrti. Saj imamo vsega dovolj in bomo že nekako. Drugje je še hujše. Vedno so bili ljudje, ki so trpeli in jim ni bilo pomoči. Pravimo, da racionaliziramo, vendar je to le beg od naše razbolele notranjosti. Bežimo sami pred sabo. Nočemo in ne upamo si priznati hudih trenutkov. Tiho trpimo. Veliko ljudi se zavestno odmika od pogovora o sebi. Vse bodo naredili, samo nič o sebi ne bodo povedali. To je seveda njihova pravica. Preveč je boleče, da bi spregovorili. Pravijo, da nimajo spominov. Pravzaprav nočejo govoriti. Pravijo, kar je bilo, je bilo. Svoje zgodovine res ne moremo spremeniti, lahko pa spremenimo svoj odnos do nje. Mi gremo lahko sicer v Avstralijo ali na Aljasko. Naši občutki bodo prišli za nami na konec sveta. Tisto sekundo, ko vstopimo na letalo, in isto sekundo, ko iz njega izstopimo, so že tukaj.

Priletni gospod je včeraj pohvalil razmišljanja v tej kolumni. Oba z ženo jih bereta. In sem ga spodbudil, da je namen mojih razmišljanj tudi ta, da bi bralci svoja spoznanja o sebi delili med seboj. Da bi on delil svoja razmišljanja in še bolj svoja občutja s svojo ženo. Se nasmehe in pravi: »To pa ne. Razprava bi zašla v precej neljuba razmišljanja o nama.« To bi lahko imenovali izogibanje sebi. Nič hudega, bi rekli. Škoda je le, da izgubljata priložnost za večjo povezanost. Deljenje našega notranjega sveta z ljubečo osebo nam neverjetno dvigne nivo zadovoljstva in sreče.

Sebi se izogibamo na še bolj priljubljene načine, kot je npr. daljša pretirana odsotnost zaradi dela. Prikladna sredstva za pobeg so tudi telefon, računalnik in televizija. Lažje je vzeti v roke telefon, kot pa se ukvarjati z otroci, lažje je gledati televizijo, kot pa se pogovoriti z ženo, ker nas je okregala, ker … – vsak ima svojo zgodbo.

Pisali smo že o medgeneracijskih prenosih psihičnih vsebin. Če bom delal dobro, bo šlo dobro naprej, če bom delal slabo, bo šlo slabo naprej. Tisto, česar mi ne bomo predelali, bodo v celoti in brez izjeme dobili naši otroci. Česar mi ne bomo dali v besede, bo bremenilo naše otroke. In sploh ne bodo vedeli, kaj in kje so dobili. Naša čustvena stanja se ne izgubijo, kot se ne izgubi energija, le predrugači se. Če že ne moremo zaradi sebe, se opogumimo zaradi otrok. Saj nihče ne želi istega notranjega trpljenja svojim otrokom.

Oddaj svoj komentar

Kranj 27°

pretežno oblačno
vlažnost: 41 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/28

torek

15/28

sreda

15/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 19. junij 2018

Turistični izlet na Pohorje

IZLETI / Naklo, Kranj, 19. junij 2018

Kolesarska izleta

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 19. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 21. junij 2018

Učka–Vojak

IZLETI / Naklo, 21. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Vrtnarsko popoldne v starem Kranju

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...