Od leve: Laura, Urša, Florjan in Vid ob tradicionalnem popoldanskem čaju in slaščicah Foto: osebni arhiv

London je mesto priložnosti

Mlada para iz Gorenjske, Urša Pikec in Florjan Meglič ter Laura Pivač in Vid Jazbec, sta v Londonu zaradi študija in dela. Kot pravijo, mesto nudi številne priložnosti in napredovanja, če trdo in pošteno delaš.

Spoznajmo najprej Uršo Pikec iz Naklega in Florjana Megliča iz Seničnega, ki sta v Londonu od septembra 2017. Urša študira kulinarično umetnost za naziv slaščičarske mojstrice na šoli Westminster Kingsway College, poleg tega dela v verigi slaščičarn Hummingbird Bakery, kjer pečejo in oblikujejo torte in druge sladice, narejene na »ameriški« način, kot so tudi v Sloveniji znani rjavčki in kolački ... »Dvoletni študij za naziv slaščičarske mojstrice poteka predvsem praktično, kjer se učimo angleškega in francoskega slaščičarstva, delamo marsikaj, od kruha, različnih vrst testa in slaščic do zahtevnih vrst peciva, kot so makroni, pecivo iz listnatega testa ... Praktični del se ocenjuje vsaka dva do tri tedne, študenti pripravimo določen produkt, ki smo ga prej delali s profesorjem, in ga predstavimo. Temu sledi še teoretični del, kjer spoznavamo, kako pravilno ravnati s hrano, kakšni so zakoni pa različne diete, ki jih imajo ljudje, tudi kako najti službo, kako opravljati svoj posel. Sama sem se za študij v Londonu odločila predvsem zato, ker v Sloveniji ni takih kulinaričnih programov, kot so v tujini, predvsem v Angliji in Franciji,« je povedala Urša. Florjan je v Sloveniji študiral na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, in sicer gozdarstvo, manjka mu samo še diploma, ki pa jo piše v Londonu in poleg tega dela v podjetju Red Squirrel Tree Surgery, kjer se ukvarjajo z obrezovanjem dreves na višini in na splošno z vsem, kar se tiče dreves po celotnem zahodnem Londonu. Nekaj podobnega je delal že v Sloveniji.

Laura Pivač z Blejske Dobrave in Vid Jazbec iz Sebenj sta v Londonu od maja 2014. Laura je prav tako študirala kulinarično umetnost za naziv slaščičarske mojstrice, delala je v različnih priznanih slaščičarnah po Londonu, trenutno pa je zaposlena v Hotelu Drayton. Vid je nekdanji hokejist, študira pa glasbeni menedžment (music business). Zraven deluje kot hokejski trener.

Para si delita stanovanje. Kot pravijo vsi štirje, je London mesto z veliko priložnostmi, tako za delo kot za študij, ki pa je (na žalost) predvsem plačljiv. Prvi letnik študija kulinarične umetnosti stane na primer 1900 angleških funtov, drugi letnik 3300 funtov. Urša Pikec je še pojasnila: »Po sedanjih izkušnjah je tukaj veliko lažje najti delo, največjo razliko s Slovenijo pa opazim v tem, da tukaj skoraj vsaka služba, in ne samo v moji stroki, ponuja napredovanja, ki si jih lahko prislužiš s trdim in poštenim delom. Navsezadnje sva se s Florjanom odločila za London, ker sva ga dobro poznala, saj sva večkrat obiskala Lauro in Vida, ki sta nama celotno selitev in življenje v Londonu olajšala.« Stanujejo približno deset kilometrov iz samega centra Londona, v zahodnem delu v okrožju Ealing. »Vsakodnevno življenje v Londonu je seveda dražje kot v Sloveniji, a se počasi že naučiš, v katero trgovino po živila, kam po večji nakup in v katero restavracijo na večerjo, pa prideš čez mesec.«

Pred skoraj štirimi leti sta se Laura in Vid odločila za London, v tem kratkem času sta se tudi Urša in Florjan zaljubila v to ''kraljevo'' mesto, polno zgodovinske tradicije, kulturne raznolikosti. O načrtih za naprej pa ... Urša in Florjan se bosta po končanem študiju najverjetneje vrnila v Slovenijo in doma začela delati vsak na svojem področju. Laura in Vid pa imata za zdaj v Londonu zares dobri službi; ne glede na to, kam ju bo še zanesla prihodnost, pa želita ohraniti stike z Anglijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-3/0

četrtek

-1/2

petek

-1/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 13. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Šenčur, 13. december 2018

Pohod v neznano

IZLETI / Kranj, 13. december 2018

V neznano

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Tržič, 13. december 2018

Predstavitev minule sezone tržiških alpinistov

PREDAVANJA / Jesenice, 13. december 2018

Konservatorsko-restavratorski posegi na slikah

OBVESTILA / Škofja Loka, 14. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

RAZSTAVE / Milje, 14. december 2018

Razstava jaslic

 

 
 

 

 
 
 

Šenčur Kravosu / 23:29, 12. december

Bi rekel, da je v občini Šenčur dnarja kot listja in trave! No trava na travniku, kamor so pred dvema, tremi leti posadili nekaj sto sadik g...

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 17:25, 9. december

Če gre vse po gobe je razumljivo da bo tudi v domovih kmalu isto, a kaj ko od naše vlade nemoremo pričakovati drugega.