Od leve: Laura, Urša, Florjan in Vid ob tradicionalnem popoldanskem čaju in slaščicah Foto: osebni arhiv

London je mesto priložnosti

Mlada para iz Gorenjske, Urša Pikec in Florjan Meglič ter Laura Pivač in Vid Jazbec, sta v Londonu zaradi študija in dela. Kot pravijo, mesto nudi številne priložnosti in napredovanja, če trdo in pošteno delaš.

Spoznajmo najprej Uršo Pikec iz Naklega in Florjana Megliča iz Seničnega, ki sta v Londonu od septembra 2017. Urša študira kulinarično umetnost za naziv slaščičarske mojstrice na šoli Westminster Kingsway College, poleg tega dela v verigi slaščičarn Hummingbird Bakery, kjer pečejo in oblikujejo torte in druge sladice, narejene na »ameriški« način, kot so tudi v Sloveniji znani rjavčki in kolački ... »Dvoletni študij za naziv slaščičarske mojstrice poteka predvsem praktično, kjer se učimo angleškega in francoskega slaščičarstva, delamo marsikaj, od kruha, različnih vrst testa in slaščic do zahtevnih vrst peciva, kot so makroni, pecivo iz listnatega testa ... Praktični del se ocenjuje vsaka dva do tri tedne, študenti pripravimo določen produkt, ki smo ga prej delali s profesorjem, in ga predstavimo. Temu sledi še teoretični del, kjer spoznavamo, kako pravilno ravnati s hrano, kakšni so zakoni pa različne diete, ki jih imajo ljudje, tudi kako najti službo, kako opravljati svoj posel. Sama sem se za študij v Londonu odločila predvsem zato, ker v Sloveniji ni takih kulinaričnih programov, kot so v tujini, predvsem v Angliji in Franciji,« je povedala Urša. Florjan je v Sloveniji študiral na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, in sicer gozdarstvo, manjka mu samo še diploma, ki pa jo piše v Londonu in poleg tega dela v podjetju Red Squirrel Tree Surgery, kjer se ukvarjajo z obrezovanjem dreves na višini in na splošno z vsem, kar se tiče dreves po celotnem zahodnem Londonu. Nekaj podobnega je delal že v Sloveniji.

Laura Pivač z Blejske Dobrave in Vid Jazbec iz Sebenj sta v Londonu od maja 2014. Laura je prav tako študirala kulinarično umetnost za naziv slaščičarske mojstrice, delala je v različnih priznanih slaščičarnah po Londonu, trenutno pa je zaposlena v Hotelu Drayton. Vid je nekdanji hokejist, študira pa glasbeni menedžment (music business). Zraven deluje kot hokejski trener.

Para si delita stanovanje. Kot pravijo vsi štirje, je London mesto z veliko priložnostmi, tako za delo kot za študij, ki pa je (na žalost) predvsem plačljiv. Prvi letnik študija kulinarične umetnosti stane na primer 1900 angleških funtov, drugi letnik 3300 funtov. Urša Pikec je še pojasnila: »Po sedanjih izkušnjah je tukaj veliko lažje najti delo, največjo razliko s Slovenijo pa opazim v tem, da tukaj skoraj vsaka služba, in ne samo v moji stroki, ponuja napredovanja, ki si jih lahko prislužiš s trdim in poštenim delom. Navsezadnje sva se s Florjanom odločila za London, ker sva ga dobro poznala, saj sva večkrat obiskala Lauro in Vida, ki sta nama celotno selitev in življenje v Londonu olajšala.« Stanujejo približno deset kilometrov iz samega centra Londona, v zahodnem delu v okrožju Ealing. »Vsakodnevno življenje v Londonu je seveda dražje kot v Sloveniji, a se počasi že naučiš, v katero trgovino po živila, kam po večji nakup in v katero restavracijo na večerjo, pa prideš čez mesec.«

Pred skoraj štirimi leti sta se Laura in Vid odločila za London, v tem kratkem času sta se tudi Urša in Florjan zaljubila v to ''kraljevo'' mesto, polno zgodovinske tradicije, kulturne raznolikosti. O načrtih za naprej pa ... Urša in Florjan se bosta po končanem študiju najverjetneje vrnila v Slovenijo in doma začela delati vsak na svojem področju. Laura in Vid pa imata za zdaj v Londonu zares dobri službi; ne glede na to, kam ju bo še zanesla prihodnost, pa želita ohraniti stike z Anglijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 75 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

10/16

torek

-2/14

sreda

2/12

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, Tupaliče, 16. april 2024

Muzicirajmo skupaj, kulinarična delavnica

IZLETI / Cerklje, 16. april 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PREDAVANJA / Škofja Loka, 17. april 2024

O ukvarjanju s homeopatijo

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 18. april 2024

Digitalna tehnologija, družabne igre, zdravi odnosi

IZLETI / Naklo, 18. april 2024

S kolesom v Otoče

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

PRIREDITVE / Milje, 18. april 2024

Koncert citrark Notice

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?