V Kanalski dolini se otroci učijo slovenščine, za kar so zaslužni starši, prizadevni učitelji in slovenska kulturna društva. V Videmski pokrajini namreč učenje slovenščine ni del učnega programa, čeprav so Slovenci v Italiji uradno priznana manjšina.

Podpis za pravice manjšin

Drevi ob 19. uri bo v Beneški palači v Naborjetu/Malborghetto v Kanalski dolini Dan slovenske kulture v Kanalski dolini, ki ga organizirata Slovensko kulturno središče Planika in Združenje Don Mario Černet. V nedeljo, 11. marca, ob 14.30 pa bo v Domu glasbe v Celovcu tradicionalni koncert Koroška poje.

Po državah Evropske unije bodo še do 3. aprila zbirali podpise državljank in državljanov z volilno pravico voliti v Evropski parlament (v Sloveniji je starostna meja 18 let) v okviru gibanja »Minority SafePack – Milijon podpisov za raznolikost v Evropi«. Če bo zbranih milijon podpisov, bo morala Evropska unija sprejeti niz pravnih aktov za izboljšanje zaščite oseb, ki pripadajo narodnim in jezikovnim manjšinam, in za krepitev kulturne in jezikovne raznolikosti. Mišljeni so ukrepi za spodbujanje regionalno govorjenih jezikov in jezikov manjšin, izobraževanja in kulture, regionalne politike, sodelovanja, medijskih podpor in državnih pomoči. V nekaterih državah poteka zbiranje podpisov uspešno, drugje pa manj, skupno pa je akcijo podprlo že nad 700.000 državljanov in državljank Evropske unije. Med bolj uspešnimi državami so Madžarska, Romunija, Slovaška, Latvija, Španija in Danska. Slovenija je med manj uspešnimi. Po razdelilniku moramo v naši državi zbrati šest tisoč podpisov. Doslej smo jih (žal) le nekaj nad šeststo ali dobrih deset odstotkov. Kdor želi oddati svoj podpis za pravice manjšin, ki so tudi naša, slovenska realnost, najde potrebna navodila na spletni strani www.minority-safepack.eu.

V torek sta avstrijska veleposlanica v Ljubljani Sigrid Berka in predsednik upravnega odbora Mohorjeve iz Celovca Ivan Olip v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani podelila humanitarnim, socialnim, izobraževalnim in kulturnim ustanovam iz Slovenije in zamejstva knjige, skupaj vredne 50.000 evrov. S tem je bila sklenjena že 17. akcija Podarim knjige, ki so jo leta 2002 prvič organizirali urad avstrijskega zveznega kanclerja na Dunaju, veleposlaništvo Republike Avstrije v Ljubljani in Mohorjeva iz Celovca. Avstrijska veleposlanica Ingrid Berka je poudarila, da je samo od našega zanimanja za branje odvisno, ali se bodo knjige obdržale ali ne. Ivan Olip pa je spomnil, da je akcija primer, ko lahko tudi knjige povezujejo različne dele slovenskega naroda. Letos so knjige prejeli Medgeneracijski center Mežica, Osnovna šola Alojza Šuštarja v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu, Slovenska karitas, Slovensko društvo Bazovica Reka, Škofijska gimnazija Vipava, Zavod Karitas Samarijan, Zveza kočevarskih organizacij v Sloveniji, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodnosti v Sloveniji in Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 80 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

0/3

ponedeljek

-3/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Radovljica, 19. marec 2018

Radovljiška knjižnica obvešča

OBVESTILA / Radovljica, 19. marec 2018

Srečanje ljudi s težavami s ščitnico

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. marec 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kranj, 19. marec 2018

O odnosu z osebo s težavami v duševnem zdravju

SEJMI / Jesenice, 19. marec 2018

Jožefov sejem

PRIREDITVE / Mengeš, 20. marec 2018

Kos

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 20. marec 2018

Slovenski gozdovi kot neprecenljiva naravna dediščina

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...