Saherjeva torta

Dunajski pridih si lahko pričaramo tudi doma z odlično saherjevo torto.

Za pripravo saherjeve torte potrebujemo: za biskvit: 6 jajc, 150 g sladkorja, 130 g masla, 130 g moke, 1 žlico temnega kakava, 160 g temne čokolade, 1 ščepec soli; za premaz: marelično marmelado; za preliv: 150 g temne čokolade, 1 dl vode, 100 g sladkorja.

Priprava biskvita: Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo in jo nekoliko ohladimo. Moko presejemo. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepamo. Preden nastane trd sneg, jim dodamo 100 g sladkorja in jih stepemo do konca. Maslo narežemo na koščke, mu dodamo preostali sladkor (50 g) ter stepemo. Maslu in sladkorju dodamo stopljeno čokolado in med stalnim mešanjem dodajamo še rumenjake. Nato tej masi med stalnim mešanjem dodamo še kakav in presejano moko. Nazadnje vmešamo še beljake s sladkorjem. Polovico beljakov vmešamo na hitro, drugo polovico pa na rahlo s pomočjo kuhinjske lopatice. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model in pečemo v pečici na 170 °C 40 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice. Ko je ohlajen, mu odstranimo tortni obod in ga prerežemo, tako da dobimo dva biskvitna kroga.

En biskvit premažemo z marelično marmelado in ga prekrijemo z drugim biskvitom. Z marmelado prav tako premažemo vrh in obod torte.

Priprava preliva: V kozico stresemo sladkor in ga prelijemo z 1 dl vode. Segrejemo do vretja in mešamo. Ko zavre in se sladkor raztopi, zmanjšamo temperaturo štedilnika. Dodamo nalomljeno čokolado in mešamo, dokler se čokolada ne raztopi. Še z vročim pripravljenim prelivom prelijemo torto. Torto pustimo stati 30 minut na sobni temperaturi, nato jo postavimo v hladilnik za toliko časa, dokler se čokoladni preliv ne strdi.

Nasvet: Torta se lahko je že takoj, ko se čokoladni preliv strdi, vendar je še boljša naslednji dan, ko se vsi okusi prepojijo. Sestavine za torto so primerne za tortni model premera 20 do 24 centimetrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/19

sobota

10/20

nedelja

12/22

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenja vas, 23. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

Žirovska noč

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

17. Žirovski kolesarski krog

PRIREDITVE / Lom pod Storžičem, 23. junij 2018

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Tržič, 23. junij 2018

Gozdna igralnica pri Domu pod Storžičem

OBVESTILA / Kranj, 23. junij 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Preddvor, 23. junij 2018

Pohod do izvira Bistrice in vzorčenje vode

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...