Medvoškim občinskim svetnikom je ravnateljica OŠ Jela Janežiča Marjeta Šmid predstavila tudi prostorsko stisko, s katero se spoprijemajo.

Politični za iz Medvod

Medvoški občinski svetniki so dali soglasje, da Občina Medvode postane ustanoviteljica VIZ OŠ Jela Janežiča Škofja Loka, ki jo obiskuje enaindvajset otrok iz medvoške občine.

Medvode – Medvoški občinski svetniki so imeli na seji preteklo sredo drugič na dnevnem redu predlog sklepa o soglasju, da Občina Medvode postane ustanoviteljica Vzgojno-izobraževalnega zavoda OŠ Jela Janežiča Škofja Loka. Prvič so razpravo pri tej točki prekinili in jo prestavili. Razlog je bil predvsem pomanjkanje informacij, kakšne posledice bi prinesla pozitivna ali negativna odločitev predvsem za otroke iz medvoške občine, ki obiskujejo to šolo, in kakšne bi bile finančne posledice.

Znano je, da se omenjena osnovna šola srečuje z veliko prostorsko stisko, kar je tokrat na seji poudarila tudi Marjeta Šmid, ravnateljica OŠ Jela Janežiča: »Naše delo poteka v čisto vsakem kotičku na šoli, na hodniku boste našli terapije, večnamenski prostor smo spremenili v dve učilnici, vse učilnice smo morali spremeniti v matične učilnice, izgubili smo prepotrebne spremljajoče prostore, kot je na primer multisenzorna soba, učitelji nimajo nobenega kabineta več. Delujemo že na treh lokacijah in ta prostorska stiska na otroke zagotovo tudi vpliva. Verjamem, da bi občine ustanoviteljice skupaj z vami to investicijo lažje izpeljale. Za šolo pa je to ključno, da dobimo pogoje za delo, kot se spodobi in kot so tudi bili, ko še nismo imeli toliko otrok. Kljub vsemu se vsi skupaj zelo trudimo, da bi otrokom zagotovili najboljšo vzgojo in izobraževanje.«

Prostorska stiska je razlog, da bo šolo treba nadzidati. Vrednost investicije je ocenjena na 1,2 milijona evrov, računajo tudi na sredstva države. In ker šolo obiskuje 21 otrok iz medvoške občine, kar predstavlja slabih 18 odstotkov, so občine ustanoviteljice Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Žiri in Železniki k ustanoviteljstvu povabile tudi Občino Medvode, da bi tudi primaknila svoj delež k prepotrebni investiciji. Medvoški občinski svetniki so imeli pomisleke, ker jih čaka veliki projekt OŠ Preska, spraševali so se še, kaj bo, če jih za ustanoviteljstvo zaprosijo tudi druge šole, kot je ta v Škofji Loki, ki jih tudi obiskujejo njihovi otroci. Že na novembrski seji je bilo jasno, da bo pomembno vlogo pri odločitvi imel podatek, kaj se bo zgodilo z otroki iz medvoške občine, če ne pristopijo k ustanoviteljstvu. Sedaj jim je bilo pojasnjeno, da direktna zavrnitev vpisa otroka iz razloga stalnega prebivališča ni verjetna, otrokom, ki so že vpisani, pa se tudi ne bi bilo treba prešolati.

Pri odločanju svetniki niso bili enotni, izmed 23 prisotnih jih je 11 glasovalo za, 4 proti, drugi so se vzdržali. O tem, da Občina Medvode postane ustanoviteljica, so se pozitivno opredelile tudi že vse preostale občine ustanoviteljice, tako da bodo sedaj sledile vse aktivnosti, ki so potrebne za obravnavo in uveljavitev statusne spremembe OŠ Jela Janežiča.

Odločitev za je bila na koncu v veliki meri politična, v duhu dobrih medsosedskih odnosov. »Tudi sam na to v veliki meri gledam kot na politično odločitev glede nato, da je bilo večkrat poudarjeno, da naši otroci ne morejo biti zavrnjeni. S pomočjo županov s Škofjeloškega v zadnjem času uspevamo s trkanjem na različnih ministrstvih. Ko z nekom sodeluješ, si z njim v dobrem ali slabem. Če si skupaj takrat, ko postavljaš mostove, je prav, da si tudi takrat, ko moraš kaj dati,« je povedal župan Medvod Nejc Smole.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

jasno
vlažnost: 57 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-6/8

četrtek

-6/12

petek

-2/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 22. marec 2018

Na Zasavsko sveto goro

OBVESTILA / Jesenice, 22. marec 2018

Volilni zbor Medobčinskega društva invalidov Jesenice

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. marec 2018

Zaključek projekta Berem, berem ...

PRIREDITVE / Šmartno pri Cerkljah, Poženik, 22. marec 2018

Ob materinskem dnevu

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. marec 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 22. marec 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Žiri, 22. marec 2018

Predstavitev knjige Od talenta do uspeha

PRIREDITVE / Milje, 22. marec 2018

Večer ljudskega petja

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...