Marec, mesec ženskih praznikov

Ta teden je osmi marec, mednarodni dan žensk, dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. V drugi polovici marca pa praznujemo materinski dan.

Kranj – Na osmi marec, mednarodni dan žensk, se spominjamo dogodka pred 160 leti, ko so tekstilne delavke v New Yorku organizirale protest zoper nečloveške delovne pogoje in prenizke plače, v poznejših letih pa je žensko gibanje poleg boljših delovnih razmer in plač terjalo tudi volilno pravico. Sled­njo so ženske v razvitem delu sveta dosegle, v Sloveniji denimo leta 1945. Kaj pa siceršnje razmere žensk in njihova enakopravnost?

Pri plačah zaostajajo za moškimi

Po statističnih podatkih je polovica prebivalcev v Sloveniji žensk. Njihova starost ob rojstvu prvega otroka je vse višja, leta 2014 je bila nekaj nad 29 let. Njihova življenjska doba se daljša in je od pričakovane življenjske dobe moškega daljša za šest let. Ženske so tudi vse bolj izobražene, najdemo jih na vodilnih mestih, kjer so sicer še vedno v manjšini. Pred deset­letjem jih je bilo med generalnimi direktorji in člani uprav dobra petina, pred dvema letoma pa jih je statistika naštela že četrtino. Pač pa statistika ugotavlja, da povprečna plača žensk zaostaja za zaslužkom moških za več kot pet odstotkov. Tudi tveganju revščine so večinoma izpostavljene v večji meri kot moški. Ženske prevladujejo med prebivalci domov za starejše, skoraj tri četrtine jih je, razlog za sprejem v dom pa je največkrat bolezen. Ženske pogosteje kot moške omenjamo v povezavi s fizičnim in spolnim nasiljem, zlasti z nasiljem v družini. Zanje so ustanovljene tudi varne hiše, kamor se lahko umaknejo pred nasiljem.

Vse več jih je v parlamentu in vladi

Kako pa je z ženskami v politiki? V slovenski parlament jih je bilo na zadnjih državnozborskih volitvah izvoljenih največ doslej, 36,6 odstotka, kar analitiki na eni strani pripisujejo predpisanim ženskim kvotam, na drugi pa nastanku novih strank z novimi obrazi. Tako je denimo med poslanci vodilne stranke SMC kar polovica žensk. Njihov delež se je povečal tudi v vladi, kjer jih je 41 odstotkov.

Zadovoljni cvetličarji in trgovci

Materinski dan pa je po­svečen ženskam v njihovi materinski vlogi. Na naših tleh se je praznovanje materinskega dne pojavilo po prvi svetovni vojni. Sprva se je praznoval takrat kot v ZDA, 15. maja, pozneje se je praznovanje prestavilo na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena praviloma ni praznoval, danes pa je ponovno v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje.

Tako kot mnogi prazniki sta tudi oba ženska precej skomercializirana, z največjim veseljem ju tako praznujejo cvetličarji in drugi trgovci.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-7/1

nedelja

-2/2

ponedeljek

-3/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Tržič, 16. december 2018

Pismo rosno! Vsega je kriv poštar

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Škofja Loka, 17. december 2018

Dobrodelni bazar kvačkanih in pletenih kap

PREDAVANJA / Kranj, 17. december 2018

Očistimo in podprimo dom svoje Duše

PREDAVANJA / Škofja Loka, 17. december 2018

Kako lahko tudi v mojo bolečino posije luč

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Jesenice, 18. december 2018

Kako so se na Jesenicah včasih igrali

 

 
 

 

 
 
 

Čez prehod za pešce le ob kolesu, ne na njem / 22:03, 15. december

Tako je. Prehod za pešce je namenjen le pešcem. Ljudje bi se lahko tudi navadili, da tam, kjer ni pločnika, hodijo po levi strani cestišča. ...

Pozivi k čimprejšnji gradnji druge cevi / 21:54, 15. december

Res bi bil čas, da se glave v Sloveniji streznijo in začnejo delovati kot je treba. V dobro vseh. Predor naj se zgradi v čim krajšem roku. Z...

Film o bitki na Menini planini / 14:49, 14. december

Franta legenda !!
Smrt fašizmu - svoboda narodu in da se nikdar ne pozabi ..

Šenčur Kravosu / 23:29, 12. december

Bi rekel, da je v občini Šenčur dnarja kot listja in trave! No trava na travniku, kamor so pred dvema, tremi leti posadili nekaj sto sadik g...

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?