Tridesetletnega Hrastničana Gregorja Drnovška niti rojstvo otroka lani ni odvrnilo od ropanja starejših občanov na Gorenjskem in Štajerskem. / Foto: Gorazd Kavčič

Vsi ropi načrtovani in nasilni

Zasavca Gregor Drnovšek in Ferid Ravkić bosta zaradi lanskih nasilnih ropov v Goričah, Tržiču in v okolici Slovenskih Konjic zaprta tri leta in pol. Njune žrtve so bile starejše osebe.

Konec lanskega marca, ko je policija sporočila, da je preiskala rope v Goričah, Tržiču in Laporju pri Slovenskih Konjicah, so priprli le Ferida Ravkića, saj so kriminalisti za identiteto sostorilca Gregorja Drnovška izvedeli šele kasneje. »V vseh treh primerih ropov gre za nasilna dejanja. Značilno za storilce je stopnjevanje nasilja, zamaskiranost, uporaba groženj in orožja ter hitrost delovanja, kar je vse zelo stresno za oškodovance. Običajno doživijo šok in potrebujejo zdravstveno oskrbo,« je tedaj poudaril prvi mož gorenjskih kriminalistov Primož Donoša.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču so pred dnevi Gregorja Drnovška iz Hrastnika in Ferida Ravkića iz Trbovelj zaradi treh nasilnih ropov, ki sta jih januarja lani v sostorilstvu izvedla nad starejšimi osebami, obsodili na zaporni kazni. Sodnica Marjeta Dvornik je tridesetletnemu Drnovšku za ropa dveh občanov v Tržiču in Goričah ter rop župnika v Laporju pri Slovenskih Konjicah izrekla enotno kazen treh let in štirih mesecev zapora, 33-letnemu Ravkiću pa še za dva meseca strožjo kazen, v katero je vštela tudi zaporno kazen (dve leti in pol), ki jo je Trboveljčan za rop štajerskega župnika že prejel na mariborskem sodišču in jo te dni tudi že prestaja. Drnovšku je podaljšala tudi pripor. Sodba ni pravnomočna, okrajna državna tožilka Lea Martinjak, ki je sicer predlagala strožje sankcioniranje, pa bo o morebitni pritožbi še razmislila.

Po mnenju sodnice sta Zasavca vse tri rope izvedla na grd način, med drugim sta na žrtvah uporabila tudi vezice. Prav tako se ropov nista lotila prav nič amatersko, saj sta se nanje predhodno pripravila in torej ni šlo za hipne odločitve. »Za žrtve sta si tudi izbrala starejše oškodovance, ker sta pričakovala, da ne bodo prožili kakega večjega odpora, zato imajo vajina dejanja še večjo težo,« je poudarila Dvornikova. Obdolžena sta sicer drug drugemu pripisovala pomembnejšo vlogo pri izvršenih ropih, vključno z uporabo sile in orožja, sodnica pa je pri tehtanju njunih zagovorov bolj verjela Drnovšku. »Vam sem določila dva meseca nižjo kazen, ker je bila vaša vloga nekoliko manj intenzivna,« je tako pojasnila Hrastničanu. Ob tem je Drnovšku še pripomnila, da naj mu bo izrečena kazen ustrezno sporočilo, da je zadnji čas, da spremeni svoje življenje. »Niti rojstvo otroka vas namreč ni odvrnilo od izvedbe kaznivih dejanj. Upam, da se bo to zdaj spremenilo,« je položila na srce Drnovšku, ki je edini prisluhnil ustnemu izreku sodbe. Njegov roparski pajdaš se je namreč odločil, da bo raje ostal v zaporih na Dobu pri Mirni, kot da bi se dal pripeljati v Kranj.

Sodnica je še odločila, da Zasavcema odvzame protipravno pridobljeno premoženjsko korist v skupni višini 2915 evrov. Skupaj morata oškodovanki iz Gorič vrniti 1015 evrov, 600 evrov, ki sta jih ukradla starejšemu Tržičanu, morata vplačati v državni proračun, saj oškodovanec ni priglasil nobenega zahtevka. Enako se bo zgodilo z 800 evri, ki sta jih pridobila na škodo laporške župnije, saj tudi ta še ni podala ustreznega zahtevka za vračilo izgubljenega denarja, morata pa župniku in njegovi sestri, ki mu gospodinji, vrniti ukradenih 500 evrov, ki so bili njuni.

Vsi trije nasilni ropi so se zgodili pred več kot letom dni. Najprej sta Zasavca sredi januarja zgodaj zjutraj vstopila v odklenjeno stanovanjsko hišo v Goričah, kjer sta starejšo lastnico zvezala s plastičnimi zategami. Odtujila sta ji denar, ogrlico in osebne dokumente, nato pa pobegnila. Oškodovanka se je po ropu, v katerem se je lažje poškodovala, sama osvobodila. Konec januarja sta oropala starejšega moškega v stanovanjski hiši v Tržiču. Potrkala sta mu na balkonska vrata, ki jih je lastnik odprl. Eden od njiju je občana zgrabil, drugi pa mu je zagrozil s pištolo, ki mu jo je naslonil na glavo. Moškega sta zvezala z električnim kablom in si prilastila nekaj sto evrov, oškodovanec pa se je po ropu osvobodil sam. Konec januarja sta oropala še župnika iz Laporja. Zvečer sta pozvonila na vrata župnišča, ko jih je župnikova sestra odprla, pa sta takoj napadla njo in župnika. Pri tem sta obema grozila z nožem in pištolo, za katero se je kasneje ugotovilo, da je bila strašilna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

3/7

sobota

2/4

nedelja

-2/2

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Tržič, 17. marec 2018

An flet'n večer

PRIREDITVE / Jesenice, Preddvor, 17. marec 2018

Za otroke

RAZSTAVE / Predoslje, 17. marec 2018

Ustvarjalni upokojenci

IZLETI / Kranj, 17. marec 2018

Pohod iz Nakla do koče na Dobravi

PRIREDITVE / Mengeš, 17. marec 2018

Kos

OBVESTILA / Kranj, 17. marec 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Vogel, 17. marec 2018

Opazovanje nočnega neba

PRIREDITVE / Begunje, 17. marec 2018

Gorjanska godba pri Avseniku

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...