Bogdan Mohor - Ston iz Kranja je edina še živa priča poboja partizanov in aktivistov pod Arihovo pečjo. Če le more, pride vsako leto vsaj do Polanca, med koroške prijatelje.

Štiridesetič k Arihovi peči

Desetega februarja 1945 so zaradi izdaje gestapovci, policisti in pripadniki Volkswehra iz Šentjakoba/St. Jakoba obkolili partizanski bunker pod Arihovo pečjo nad Šentjakobom in ubili sedem partizanov in aktivistov, osmega, kurirja, pa so ujeli kasneje. Le trije od enajstih stanovalcev v podzemnem bunkerju so preživeli. Šli so na zvezo in so bili izven obroča, ki so ga okoli Arihove peči sklenili napadalci. Med njimi je bil tudi Kranjčan Bogo Mohar - Ston, ki je edina še živa priča dogodka pod Arihovo pečjo nad Šentjakobom.

Pred štiridesetimi leti so v spomin na ta dogodek, o katerem še sedaj v Šentjakobu neradi govorijo, prvič organizirali zimski pohod do kraja, kjer je bil bunker, in naprej na dobrih tisoč metrov visoko Bleščečo planino, kjer ima Slovensko planinsko društvo Celovec svojo postojanko. Leta 2000 so bunker obnovili in v njem razstavili nekatere predmete, ki so ostali od starega. Na mestu, kjer je bil razrušeni bunker, je bil postavljen lesen križ. Ob njem je vsako leto v dneh obletnice tragedije zagorela svečka. Nihče ne ve, kdo jo je prižgal in zakaj. Ali zgolj zaradi spomina ali morda tudi zaradi slabe vesti …

Zimski pohod se je obdržal do danes. Do bunkerja in naprej na Bleščečo se vsako leto povzpne po več sto pohodnikov iz Koroške in Slovenije ne glede na vreme. Pohodniki, med katerimi sem bil nekajkrat tudi sam, so tako gazili visoki sneg, uživali v toplem marčevskem soncu ali bili zaradi snega in dežja premočeni do kože.

Letošnji 40. pohod bo v nedeljo, 4. marca. Začetek pohoda bo pri Polancu v Čemernici/Tschmernitznu nad Hodnino/Kaninom pri Šentjakobu. Tu bo med 9. in 12. uro vpisno mesto s plačilom startnine, ki bo znašala za odrasle sedem, za mlajše pa pet evrov. Vsak pohodnik bo prejel značko, kontrolni kartonček in listič za topli napitek in malico po vrnitvi s pohoda. Organizatorji vsa leta beležijo udeležbo in najbolj zvestim podelijo v priznanja. Ker bodo v nedeljo razmere zimske in je na severni strani Karavank običajno kar debela snežna odeja, naj bodo pohodniki primerno opremljeni, opozarjajo organizatorji Slovenska športna zveza v Celovcu, Slovensko planinsko društvo Celovec in Slovensko prosvetno društvo Rož Šentjakob.

Za pohodnike iz Slovenije dva nasveta. Kdor se bo peljal na Koroško skozi karavanški predor, naj cesto zapusti pri izvozu St. Jakob. Za to avstrijska vinjeta ni potrebna. Kdor pa bo potoval preko Ljubelja, naj v Šentjakobu zavije levo proti Lešam/Lessachu in Svatnam/Schlattnu in Hodnini/Kaninu. Dostopi bodo označeni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno oblačno
vlažnost: 41 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/28

torek

15/28

sreda

15/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 19. junij 2018

Turistični izlet na Pohorje

IZLETI / Naklo, Kranj, 19. junij 2018

Kolesarska izleta

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 19. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 21. junij 2018

Učka–Vojak

IZLETI / Naklo, 21. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Vrtnarsko popoldne v starem Kranju

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...