Bogdan Mohor - Ston iz Kranja je edina še živa priča poboja partizanov in aktivistov pod Arihovo pečjo. Če le more, pride vsako leto vsaj do Polanca, med koroške prijatelje.

Štiridesetič k Arihovi peči

Desetega februarja 1945 so zaradi izdaje gestapovci, policisti in pripadniki Volkswehra iz Šentjakoba/St. Jakoba obkolili partizanski bunker pod Arihovo pečjo nad Šentjakobom in ubili sedem partizanov in aktivistov, osmega, kurirja, pa so ujeli kasneje. Le trije od enajstih stanovalcev v podzemnem bunkerju so preživeli. Šli so na zvezo in so bili izven obroča, ki so ga okoli Arihove peči sklenili napadalci. Med njimi je bil tudi Kranjčan Bogo Mohar - Ston, ki je edina še živa priča dogodka pod Arihovo pečjo nad Šentjakobom.

Pred štiridesetimi leti so v spomin na ta dogodek, o katerem še sedaj v Šentjakobu neradi govorijo, prvič organizirali zimski pohod do kraja, kjer je bil bunker, in naprej na dobrih tisoč metrov visoko Bleščečo planino, kjer ima Slovensko planinsko društvo Celovec svojo postojanko. Leta 2000 so bunker obnovili in v njem razstavili nekatere predmete, ki so ostali od starega. Na mestu, kjer je bil razrušeni bunker, je bil postavljen lesen križ. Ob njem je vsako leto v dneh obletnice tragedije zagorela svečka. Nihče ne ve, kdo jo je prižgal in zakaj. Ali zgolj zaradi spomina ali morda tudi zaradi slabe vesti …

Zimski pohod se je obdržal do danes. Do bunkerja in naprej na Bleščečo se vsako leto povzpne po več sto pohodnikov iz Koroške in Slovenije ne glede na vreme. Pohodniki, med katerimi sem bil nekajkrat tudi sam, so tako gazili visoki sneg, uživali v toplem marčevskem soncu ali bili zaradi snega in dežja premočeni do kože.

Letošnji 40. pohod bo v nedeljo, 4. marca. Začetek pohoda bo pri Polancu v Čemernici/Tschmernitznu nad Hodnino/Kaninom pri Šentjakobu. Tu bo med 9. in 12. uro vpisno mesto s plačilom startnine, ki bo znašala za odrasle sedem, za mlajše pa pet evrov. Vsak pohodnik bo prejel značko, kontrolni kartonček in listič za topli napitek in malico po vrnitvi s pohoda. Organizatorji vsa leta beležijo udeležbo in najbolj zvestim podelijo v priznanja. Ker bodo v nedeljo razmere zimske in je na severni strani Karavank običajno kar debela snežna odeja, naj bodo pohodniki primerno opremljeni, opozarjajo organizatorji Slovenska športna zveza v Celovcu, Slovensko planinsko društvo Celovec in Slovensko prosvetno društvo Rož Šentjakob.

Za pohodnike iz Slovenije dva nasveta. Kdor se bo peljal na Koroško skozi karavanški predor, naj cesto zapusti pri izvozu St. Jakob. Za to avstrijska vinjeta ni potrebna. Kdor pa bo potoval preko Ljubelja, naj v Šentjakobu zavije levo proti Lešam/Lessachu in Svatnam/Schlattnu in Hodnini/Kaninu. Dostopi bodo označeni.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/2

ponedeljek

-3/7

torek

-1/6

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Radovljica, 19. marec 2018

Radovljiška knjižnica obvešča

OBVESTILA / Radovljica, 19. marec 2018

Srečanje ljudi s težavami s ščitnico

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. marec 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kranj, 19. marec 2018

O odnosu z osebo s težavami v duševnem zdravju

SEJMI / Jesenice, 19. marec 2018

Jožefov sejem

PRIREDITVE / Mengeš, 20. marec 2018

Kos

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 20. marec 2018

Slovenski gozdovi kot neprecenljiva naravna dediščina

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...