Promet je eden največjih onesnaževalcev zraka. / Foto: Tina Dokl

Merijo kakovost zraka in hrup

Na petih lokacijah v Škofji Loki od januarja do aprila poskusno merijo kakovost zraka in hrup. Do aprila bo vzpostavljena tudi posebna aplikacija za prikaz rezultatov meritev na mobilnih telefonih.

Škofja Loka – Znano je, da največje onesnaženje zraka povzročajo promet, kurjenje na trda goriva in nekateri večji industrijski obrati, največja grožnja zdravju pa so pozimi delci v zraku in poleti talni ozon. V Škofji Loki doslej ni bilo stalnega merilnega mesta za sprem­ljanje takšnega onesnaženja, pač pa se je doslej dva­krat (leta 2007 in 2012) z začasnimi merilnimi postajami na različnih lokacijah merila kakovost zunanjega zraka. Meritve so pokazale večje onesnaženje zraka pozimi, ko so bile v zunanjem zraku občasno prekoračene mejne vrednosti za delce PM10, čeprav je bilo preseganje manjše od dovoljenih 35 preseganj na leto. Podobno so ugotavljali pri merjenju koncentracij ozona: povprečne izmerjene vrednosti v merilnem obdobju sicer ne presegajo mejnih vrednosti, vendar pa so maksimalne izmerjene urne koncentracije presegle mejno vrednost tudi za 35 odstotkov.

Pomemben dejavnik standardov kakovosti okolja je tudi hrup, ki ima bis­tven vpliv na zdravje ljudi. Občina Škofja Loka nima izdelane strateške karte hrupa, čeprav bi jih za nekatere obremenjene ces­tne odseke glede na veljavno zakonodajo morala imeti. Ta pomanjkljivost se je pokazala tudi v procesu izdelave celostne prometne strategije.

Zaradi takih ugotovitev in ugotovitev modelnega izračuna širjenja formaldehida iz podjetja Knauf Insula­tion v okolje so pripravili izhodišča za vzpostavitev mreže merilnih postaj za spremljanje kakovosti zunanjega zraka in hrupa v občini Škofja Loka, od izdelave strokovnih podlag do postavitve mreže merilnih postaj, izvedbe poskusnih meritev in aplikacije za prikaz podatkov. Določili so lokacije merilnih mest in namestili merilne naprave na avtobusni postaji Škofja Loka, v Virmašah, Frankovem naselju, blizu železniške postaje na Trati in na Godešiču. Naprave merijo prašne delce, dušikove okside, ozon in ogljikov monoksid v zraku, ravni hrupa, od meteoroloških podatkov pa temperaturo, vlažnost in pritisk. Ko bo vzpostavljena še aplikacija za spremljanje rezultatov na mobilnih telefonih, bodo podatki dostopni vsakomur, občinski upravi pa bodo služili za podrobnejše analize in obdelave različnih parametrov. V primeru prekoračitev bodo izdelana in izdana opozorila javnosti in napotki za ustrezno ukrepanje, pojasnjujejo na Občini Škofja Loka. Dodajajo pojasnilo, da je strošek nakupa mreže petih merilnih postaj za zrak in hrup s potrebno internetno povezavo ter izdelave aplikacije za prikaz in obdelavo podatkov znašal 19.900 evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

13/20

ponedeljek

10/23

torek

10/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Šenturška Gora, 25. junij 2018

Palačinke na dan državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

S kolesom po občini Naklo

IZLETI / Mojstrana, 25. junij 2018

Rajže po poteh Triglavskih pravljic

PRIREDITVE / Kranj, 26. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 26. junij 2018

Pohod v dolino Voje

IZLETI / Kranj, 26. junij 2018

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Kranj, 27. junij 2018

Z magijo znanja do blagostanja

 

 
 

 

 
 
 

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !