Promet je eden največjih onesnaževalcev zraka. / Foto: Tina Dokl

Merijo kakovost zraka in hrup

Na petih lokacijah v Škofji Loki od januarja do aprila poskusno merijo kakovost zraka in hrup. Do aprila bo vzpostavljena tudi posebna aplikacija za prikaz rezultatov meritev na mobilnih telefonih.

Škofja Loka – Znano je, da največje onesnaženje zraka povzročajo promet, kurjenje na trda goriva in nekateri večji industrijski obrati, največja grožnja zdravju pa so pozimi delci v zraku in poleti talni ozon. V Škofji Loki doslej ni bilo stalnega merilnega mesta za sprem­ljanje takšnega onesnaženja, pač pa se je doslej dva­krat (leta 2007 in 2012) z začasnimi merilnimi postajami na različnih lokacijah merila kakovost zunanjega zraka. Meritve so pokazale večje onesnaženje zraka pozimi, ko so bile v zunanjem zraku občasno prekoračene mejne vrednosti za delce PM10, čeprav je bilo preseganje manjše od dovoljenih 35 preseganj na leto. Podobno so ugotavljali pri merjenju koncentracij ozona: povprečne izmerjene vrednosti v merilnem obdobju sicer ne presegajo mejnih vrednosti, vendar pa so maksimalne izmerjene urne koncentracije presegle mejno vrednost tudi za 35 odstotkov.

Pomemben dejavnik standardov kakovosti okolja je tudi hrup, ki ima bis­tven vpliv na zdravje ljudi. Občina Škofja Loka nima izdelane strateške karte hrupa, čeprav bi jih za nekatere obremenjene ces­tne odseke glede na veljavno zakonodajo morala imeti. Ta pomanjkljivost se je pokazala tudi v procesu izdelave celostne prometne strategije.

Zaradi takih ugotovitev in ugotovitev modelnega izračuna širjenja formaldehida iz podjetja Knauf Insula­tion v okolje so pripravili izhodišča za vzpostavitev mreže merilnih postaj za spremljanje kakovosti zunanjega zraka in hrupa v občini Škofja Loka, od izdelave strokovnih podlag do postavitve mreže merilnih postaj, izvedbe poskusnih meritev in aplikacije za prikaz podatkov. Določili so lokacije merilnih mest in namestili merilne naprave na avtobusni postaji Škofja Loka, v Virmašah, Frankovem naselju, blizu železniške postaje na Trati in na Godešiču. Naprave merijo prašne delce, dušikove okside, ozon in ogljikov monoksid v zraku, ravni hrupa, od meteoroloških podatkov pa temperaturo, vlažnost in pritisk. Ko bo vzpostavljena še aplikacija za spremljanje rezultatov na mobilnih telefonih, bodo podatki dostopni vsakomur, občinski upravi pa bodo služili za podrobnejše analize in obdelave različnih parametrov. V primeru prekoračitev bodo izdelana in izdana opozorila javnosti in napotki za ustrezno ukrepanje, pojasnjujejo na Občini Škofja Loka. Dodajajo pojasnilo, da je strošek nakupa mreže petih merilnih postaj za zrak in hrup s potrebno internetno povezavo ter izdelave aplikacije za prikaz in obdelavo podatkov znašal 19.900 evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-6/10

petek

-5/10

sobota

1/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 24. marec 2018

Turni smuk

IZLETI / Šenčur, 24. marec 2018

Kettejeva pot v Brkine

DELAVNICE / Žiri, 24. marec 2018

Komunikacija z angeli in angelska sporočila

PRIREDITVE / Bled, 24. marec 2018

Dan črnega teloha

PRIREDITVE / Kranj, 24. marec 2018

Proučevanje Svetega pisma

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. marec 2018

Javno vodstvo po razstavi

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. marec 2018

O kitara, vsak te mara

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...