S kolesom do Ljubljane

Občina Kamnik se bo skupaj z občinami Mengeš, Trzin in Ljubljana lotila projekta regionalne kolesarske povezave do prestolnice. Gradnja naj bi se začela že prihodnje leto.

Kolesarska povezava bo namenjena dnevni mobilnosti, in ne turizmu, vsaj tretjina kolesarskih stez pa bo morala biti ločena od cest.

Kamnik – V finančni perspektivi 2014–2020 je 420 milijonov evrov evropske kohezijske politike namenjenih za t. i. razvoj regij, Zahodna kohezijska regija, v katero spada tudi občina Kamnik, je upravičena do 133 milijonov evrov, Ljubljanska urbana regija do okoli 50 milijonov evrov, in Občina Kamnik znotraj nje do dobrih 2,3 milijona evrov.

»Tega denarja občine ne bomo črpale preko javnih razpisov ministrstev, ampak gre za neposredno financiranje. Država in občine bodo sklenile pogodbe za tiste projekte, za katere se bomo dogovorili v tem postopku. Občine so bile namreč pozvane k predložitvi projektnih predlogov in na seznamu Ljubljanske urbane regije se je zbralo 23 projektov, ki vsebinsko in finančno ustrezajo zahtevam, med njimi je Občina Kamnik predložila dva: protipoplavne ukrepe za Nevljico in regionalno kolesarsko povezavo Kamnik–Mengeš–Trzin–Ljubljana. Slednji projekt je bil najbolje ocenjen med vsemi, saj se kot prednostne podpirajo prav regionalne kolesarske povezave za zagotavljanje trajnostne mobilnosti,« pravi Barbara Strajnar z Občine Kamnik, ki je vodilna v tem projektu. Prvotno je bil zastavljen še širše, a se mu občine Komenda, Vodice in Domžale nato niso priključile.

Kot pravijo na Občini Kamnik, so morali izpolniti kar nekaj pogojev. Med drugim bo morala biti regionalna kolesarska povezava Kamnik–Mengeš–Trzin–Ljubljana v prvi vrsti namenjena dnevni mobilnosti v službo in šolo (in ne turizmu), vsaj tretjina povezave bo morala potekati po ločenih kolesarskih poteh oz. stezah. Odseke, ki so že urejeni za kolesarje, bodo povezali med seboj. »Kolesarska povezava je načrtovana kot hrbtenica kolesarskega omrežja v sodelujočih občinah. Omogočala bo hitro, varno in udobno kolesarjenje ter bo hkrati odlično povezana z vsemi vrstami javnega potniškega prometa. Splošni cilj projekta je zagotoviti ustrezno, varno in sklenjeno kolesarsko infrastrukturo do te mere, da bo ponujala dobro (hitro in varno) alternativo vožnji z osebnim avtomobilom,« je še povedala Barbara Strajnar in dodala, da podpis pogodbe z ministrstvom pričakujejo do poletja.

Letos je predvidena izdelava projektne in investicijske dokumentacije, prihodnje leto pa odkup potrebnih zemljišč in začetek gradnje. Glavni del aktivnosti pričakujejo v letu 2020. Projekt, vreden 3,7 milijona evrov, je upravičen do 100-odstotnega sofinanciranja EU in države.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-4/2

ponedeljek

-4/3

torek

-2/2

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Škofja Loka, 17. december 2018

Dobrodelni bazar kvačkanih in pletenih kap

PREDAVANJA / Kranj, 17. december 2018

Očistimo in podprimo dom svoje Duše

PREDAVANJA / Škofja Loka, 17. december 2018

Kako lahko tudi v mojo bolečino posije luč

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Jesenice, 18. december 2018

Kako so se na Jesenicah včasih igrali

PREDAVANJA / Tržič, 18. december 2018

Tržiška kulinarična dediščina

RAZSTAVE / Naklo, 18. december 2018

Tomo Zupan – veliki prešernoslovec

 

 
 

 

 
 
 

Migracije niso človekova pravica / 17:14, 17. december

Opa. Takšen članek v osrednjem gorenjskem časopisu. Mar ni to sovražni govor ?

Pavel Rupar član Slovenske ljudske stranke / 15:10, 17. december

Zakaj rovariš Rupar? A je rok uporabnosti kondomom, ki si jih kupoval na občinsko naročilnico že potekel?

Migracije niso človekova pravica / 14:53, 17. december

Nisem članica SDS, niti podpornica. V marsičem se razlikujejo naša mnenja. Kar se pa tiče migracij, teh masovnih prišlekov, ki jih futramo, ...

Nujna nova regijska bolnišnica / 11:57, 17. december

Super. Novi poligon za naše gradbince in dobavitelje medicinske opreme. 200M€ je po moje kar smešna cena. Če sledimo praksi dosedanjih gradenj zdrvastvenih objektov, je meja za ceno samo nebo.

Uradno odprli obvoznico / 14:58, 16. december

Od odcepa proti železniški postaji pri Mraku proti Gorjam in Pokljuki je skozi Rečico kar nekaj mest, da o podvozu pod železniško progo niti...

Čez prehod za pešce le ob kolesu, ne na njem / 22:03, 15. december

Tako je. Prehod za pešce je namenjen le pešcem. Ljudje bi se lahko tudi navadili, da tam, kjer ni pločnika, hodijo po levi strani cestišča. ...

Pozivi k čimprejšnji gradnji druge cevi / 21:54, 15. december

Res bi bil čas, da se glave v Sloveniji streznijo in začnejo delovati kot je treba. V dobro vseh. Predor naj se zgradi v čim krajšem roku. Z...