Klaus Schwab (1938), ustanovitelj in izvršni predsednik Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Janez Drnovšek je bil njegov gost kar 14-krat! / Foto: Wikipedija

Drnovšek v Davosu

Deset let je minilo od smrti predsednika Janeza Drnovška. Bil je tudi zunanjepolitično zelo dejaven, vsako leto se je napotil v Davos, kjer so njegovo udeležbo zelo cenili. Potem pa se je tudi Davosu odpovedal. Zakaj?

Veliko ega, malo vsebine

Dr. Janez Drnovšek se je udeleževal srečanj Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu, še preden je postal slovenski premier. Januarja 1993 pa je Davos prvič obiskal kot predsednik slovenske vlade. Leta 1995 je bil povabljen v zelo omejeno skupino 60 svetovnih voditeljev, ki so se pogovarjali o načrtih na gospodarskih in političnih platformah v svetu. Takrat je izjavil: »Za Slovenijo je velika čast, da je njen predstavnik med več kot 1000 udeleženci in več kot 200 predsedniki vlad in vodilnimi politiki z vsega sveta povabljen v ta ozek krog.« Leta 1997 je v Davosu predstavil gospodarske in politične rezultate, ki jih je Slovenija dosegla od razglasitve samostojnosti, hkrati je ponovno izpostavil njeno odločenost, da se z vključevanjem v evroatlantske povezave trdno umesti v razvito Evropo 21. stoletja. Leta 2000, na 30. Svetovnem gospodarskem forumu, je Drnovšek, tudi takrat v vlogi predsednika vlade, na srečanju z naslovom Evropska zunanja politika: Učinkovitost širitve povedal, da je prav, da je še več držav dobilo možnost v tekmi za članstvo v EU, čeprav se pojavljajo dvomi o sposobnosti EU, da sprejme toliko novih članic. Drnovšek se je udeležil tudi zasebnega sprejema pri Billu Clintonu, ki se je tisto leto kot prvi ameriški predsednik udeležil foruma v Davosu. Leta 2002, ko je Svetovni gospodarski forum edinkrat potekal zunaj Davosa, v New Yorku kot gesta solidarnosti po terorističnih napadih 11. septembra 2001, se je premier Drnovšek ob robu srečanja, ki je potekalo pod naslovom Vodenje v težkih časih – vizija skupne prihodnosti, udeležil razprave o prihodnosti Evrope. Januarja 2003 se je foruma prvič udeležil kot predsednik države, v svojem nastopu je izrazil zaskrbljenost zaradi poglabljanja razlik v stališčih nekaterih evropskih držav in ZDA glede načina reševanja iraške krize. Leta 2004, ko je bil v Davosu že štirinajstič zapored, nastopil je na plenarni razpravi Na kakšno Evropo naj se predsedniki uprav pripravijo, je bila z njim najbolj številna slovenska odprava, v njej je bilo 14 vodilnih gospodarstvenikov, med njimi tudi prosluli Igor Bavčar. / Potem pa je prišlo do preobrata. Po letu 2004 Drnovška v Davos ni bilo več. »Dolga leta sem sodeloval, na koncu pa prišel do spoznanja, da se tam pravzaprav ne dogaja nič takega, kar bi bilo pomembno za svet oziroma kar bi lahko spreminjalo svet na bolje. Velikokrat so ta srečanja bolj namenjena razkazovanju ega politikov in drugih osebnosti, ki se med seboj srečujejo in dajejo drug drugemu videz pomembnosti. Za tem je pa zelo malo vsebine, včasih skoraj nič. Vse je zelo prazno. Veliko pompa in zelo malo učinka.« To je izjavil leta 2007, ko je bil že hudo bolan, njegov pogled pa se je z videza preusmeril v bistvo stvari. (Vir: Zvezdana Bercko, Večer)

Neofeministično puritanstvo?

Debata o »spolnih napadih« še kar traja. Nedavno se je v njej oglasil tudi ugledni avstrijski filmski režiser Michael Haneke, avtor filmov Ljubezen, Učiteljica klavirja in Beli trak. O neofeminističnem gibanju MeToo (JazTudi) je izjavil, kar sledi. »Ta nova oblika puritanstva, obarvana s sovraštvom do moških, ki prihaja na valovih gibanja MeToo, me skrbi. Kot umetniki se začenjamo bati, ker se spopadamo s to križarsko vojno proti kakršni koli obliki eroticizma. Ti histerični predsodki, ki se zdaj širijo, se mi zdijo absolutno gnusni. In sploh nočem vedeti, koliko izmed teh obtožb, povezanih z incidenti izpred 20 ali 30 let, so predvsem izjave, ki imajo malo skupnega z dejanskimi spolnimi napadi. To nima ničesar opraviti s tem, da je treba vsak spolni napad in nasilje – naj bo proti ženskam ali moškim – obsoditi in kaznovati. A lov na čarovnice, to pa je treba pustiti v srednjem veku. Igralce, zgolj osumljene prekrškov, danes režejo iz filmov in serij, da ne bi izgubili občinstva. Pa kje mi živimo? V novem srednjem veku?« Presodite sami.

Še dve postolimpijski

»Oprostite, prijatelji Azije, ampak trenutno ne morem več videti riža. Dva tedna in pol riža sta za Evropejca preveč.« Tako je avstrijski alpski smučar Marcel Hirscher na olimpijskih igrah v Pjongčangu pokomentiral azijsko kulinariko. Novopečeni Gorenjec Jakov Fak pa je bil z malim zadovoljen: »Imeli smo hrano, sobo, bilo je toplo, imeli smo se kje stuširati. To je minimum, ki ga jaz potrebujem, da se osredotočam na svoje nastope. Fokus je samo na mojih nastopih – in to je to.« Tako se govori!

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 0 km/h

-5/0

sreda

-2/4

četrtek

-3/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kamnik, 19. december 2018

Praznovanje FKK OFF!

PRIREDITVE / Trzin, 19. december 2018

Kulturni večer z Uršulo Jašovec

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. december 2018

Pogovorni večer z Mojco in Janezom Logarjem

RAZSTAVE / Kropa, 20. december 2018

Najlepši kroparski svečniki

OBVESTILA / Škofja Loka, 20. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Kranj, 20. december 2018

Prednovoletni sprehod po Celju

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. december 2018

Letos LUFt kar dvakrat

 

 
 

 

 
 
 

Zgodbe o lastnikih gozdov / 10:23, 19. december

Taprav gozd je samo mešan gozd.
Smrekov gozd ni gozd ampak nenaravna plantaža.

Migracije niso človekova pravica / 20:33, 18. december

Čestitam, da ste to objavili!
Migracije so biznis in s tem biznosom se je eden fejst zaj.bal.

Migracije niso človekova pravica / 18:08, 18. december

Migracije niso človekova pravica. Vsak ki gre čez mejo v Avstrijo ali Italijo mora imeti veljavni dokument. To naj bi veljalo za vse. Vsak ...

Migracije niso človekova pravica / 17:14, 17. december

Opa. Takšen članek v osrednjem gorenjskem časopisu. Mar ni to sovražni govor ?

Pavel Rupar član Slovenske ljudske stranke / 15:10, 17. december

Zakaj rovariš Rupar? A je rok uporabnosti kondomom, ki si jih kupoval na občinsko naročilnico že potekel?

Migracije niso človekova pravica / 14:53, 17. december

Nisem članica SDS, niti podpornica. V marsičem se razlikujejo naša mnenja. Kar se pa tiče migracij, teh masovnih prišlekov, ki jih futramo, ...

Nujna nova regijska bolnišnica / 11:57, 17. december

Super. Novi poligon za naše gradbince in dobavitelje medicinske opreme. 200M€ je po moje kar smešna cena. Če sledimo praksi dosedanjih gradenj zdrvastvenih objektov, je meja za ceno samo nebo.