Lansko veleslalomsko preizkušnjo na Pokalu Vitranc je Žan Kranjec končal na 23. mestu, letos si želi biti med najboljšimi. / Foto: Andrej Tarfila

Žan Kranjec med favoriti

Po današnjem prostem treningu ter večernem dobrodelnem veleslalomu za Grubin memorial se bodo jutri na poligonu v Podkorenu na Pokalu Vitranc pomerili najboljši veleslalomisti sveta, v nedeljo pa še najboljši v slalomu. Jutri med favoriti tudi Žan Kranjec.

Kranjska Gora – Prva postaja za alpske smučarje po zimskih olimpijskih igrah bo ta konec tedna Kranjska Gora. Zadnja leta na njej domači smučarji niso bili med favoriti, tokrat pa si lahko obetamo napad Žana Kranjca iz Bukovice pri Vodicah.

Za njim je najboljša sezona v karieri, v Kranjski Gori pa bo na Pokalu Vitranc nastopil z odlično popotnico z olimpijskega veleslaloma v Pjongčangu, kjer je z odličnim četrtim mestom zaostal le za najboljšimi tremi veleslalomisti.

Trenutno zaseda sedmo mesto v veleslalomskem seštevku, na petih veleslalomih v tej sezoni pa se je uvrstil v finale. Najboljši veleslalom mu je uspel decembra v Alta Badii, ko je osvojil tretje mesto. Lanski veleslalom v Kranjski Gori je končal na 23. mestu, leto pred tem pa je bil dvakrat 16., kar je njegova najboljša uvrstitev na tekmah na vitranški strmini.

Prvi favorit v obeh disciplinah, tako jutrišnjem veleslalomu kot nedeljskem slalomu, je zagotovo Avstrijec Marcel Hirscher, ki je v Južni Koreji osvojil naslova olimpijskega prvaka v kombinaciji in veleslalomu, v slalomu pa je odstopil. Naš prvi adut v Kranjski Gori bo Štefan Hadalin, ki je lanski slalom končal na 22. mestu, kar je njegov najboljši dosežek na tekmovanjih v Podkorenu. Za Hadalina letošnja sezona ni potekala po načrtih, saj se je v svetovnem pokalu med najboljšo trideseterico zadnjič prebil na slalomu 10. decembra v Val d'Iseru, ko je bil 16. Na olimpijskem slalomu je odstopil.

Proga je pripravljena

Sicer pa je proga v Podkorenu po zaslugi izkušenih organizatorjev že pripravljena. »Imamo znanje in ljudi, ki znajo in vedo, kaj narediti v določenem trenutku, in me ne skrbi, da ne bi mogli znova pripraviti vrhunskega tekmovanja,« pravi generalni sekretar organizacijskega komiteja Pokala Vitranc Srečko Medven in vabi navijače, naj pridejo v Kranjsko Goro in ter bodrijo vse naše in tuje smučarske ase. Vsi, ki bodo s sabo prinesli slovensko zastavo, visoko vsaj šestdeset centimetrov, si bodo lahko tekmovanje najboljših alpskih smučarjev na svetu ogledali brezplačno. Ogled tekem brez dodatnega plačila pa bo z veljavno smučarsko vozovnico mogoč tudi s terena ob progi ali stojišča v ciljni areni.

Tako jutri kot v nedeljo bosta prvi vožnji ob 9.30, finalni pa ob 12.30.

Danes Grubin memorial

Pokal Vitranc pa se bo v Kranjski Gori začel z današnjo tekmo za Grubin memorial. Tekma bo že tretjič potekala v spomin na v avtomobilski nesreči tragično preminulega slovenskega smučarja Draga Grubelnika, prireditev pa se bo začela ob 18. uri na smučišču Kekec. Prvi se bo po progi spustil župan Kranjske Gore Janez Hrovat, prav tako so prihod na tekmo najavili legendarni hrvaški smučar Ivica Kostelić, Avstrijca Christian Mayer in Bernhard Knauss, Šved Johan Brolenius, na startu pa bodo seveda tudi številni slovenski smučarji in smučarke: Jure Košir, Tone Vogrinec, Rene Mlekuž, Urška Hrovat, Špela Pretnar, Alenka Dovžan, Mitja Dragšič, Matjaž Vrhovnik, Mitja Valenčič in nekateri drugi.

Dobrodelni veleslalom bo ob 21. uri popestril še večerni brezplačni koncert v neposredni bližini izteka smučišča Kekec. Na odru se bodo zvrstili DJ Ney, Gruba band (Bečo & co.), Tomi M (Siddharta), Alya, Grega Skočir (Big foot mama), Denis Porčič - Chorchyp, Matjaž Jelen ter Bor Zuljan (Šank Rock), Trkaj, Rok 'n' band in številni drugi.

Zavarovalnica Generali bo v okviru dogodka Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje podarila dva tisoč evrov za pomoč sedemčlanski družini v stiski iz Radelj ob Dravi, prav tako pa bo šel tej družini tudi ves izkupiček od startnih in dobrodelnih prispevkov. Najboljše starejše veleslalomiste pa bo Generali nagradil s praktičnimi nagradami.

»Zelo sem vesel, da smo našli skupno besedo in sinergije, da Grubin memorial priključimo Pokalu Vitranc kot nekakšno petkovo ogrevanje. V svetovnem pokalu je še nekaj aktivnih tekmovalcev, ki so bili zelo dobri prijatelji Draga Grubelnika. Poleg tega pa je ogromno trenerjev in serviserjev, ki so zraven v svetovnem pokalu, in v veselje mi je, da bodo vsi njegovi prijatelji lahko prišli na memorial. Moja želja je, da se vsaj enkrat na leto dobimo skupaj vsi Grubelnikovi prijatelji, da ponesemo tisto njegovo pozitivno energijo, ki jo je on nosil, predvsem pa, da z vsemi zbranimi sredstvi pomagamo tistemu, ki pomoč zelo potrebuje,« je povedal nekdanji alpski smučar Rene Mlekuž.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 84 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/5

sreda

-6/8

četrtek

-4/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 22. marec 2018

Na Zasavsko sveto goro

OBVESTILA / Jesenice, 22. marec 2018

Volilni zbor Medobčinskega društva invalidov Jesenice

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. marec 2018

Zaključek projekta Berem, berem ...

PRIREDITVE / Šmartno pri Cerkljah, Poženik, 22. marec 2018

Ob materinskem dnevu

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. marec 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 22. marec 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Žiri, 22. marec 2018

Predstavitev knjige Od talenta do uspeha

PRIREDITVE / Milje, 22. marec 2018

Večer ljudskega petja

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...