Med 45 prejemniki priznanj Civilne zaščite na Brdu je bila tudi sedmerica nagrajencev z Gorenjske. / Foto: Tina Dokl

Nastopijo, ko je najhuje

Ob včerajšnjem dnevu Civilne zaščite so na Brdu podelili priznanja najzaslužnejšim na področju zaščite in reševanja. Slavnostni govornik predsednik vlade Miro Cerar, na slovesnosti tudi predsednik države Borut Pahor.

Letos so priznanja na področju zaščite in reševanja dodelili 358 posameznikom in organizacijam. 217 je med njimi bronastih znakov, 77 srebrnih, 33 zlatih, 30 plaket in najvišje priznanje kipec CZ. 38 prejemnikov je iz Gorenjske, in sicer trije dobitniki plakete, sedem zlatih znakov, dvanajst srebrnih in 16 bronastih.

Brdo pri Kranju – Na Brdu je včeraj potekala osrednja slovesnost ob 1. marcu, dnevu Civilne zaščite. Slavnostni govornik, predsednik vlade Miro Cerar, je v nagovoru ljudem, ki delujejo na področju zaščite in reševanja, poudaril, kako pomembno je njihovo delo, saj nastopijo takrat, ko je najhuje, v naravnih in drugih nesrečah. Srečna okoliščina takšnih nesreč je, da nas povežejo med seboj, v njih pa se kot nesebični pokažejo gasilci, reševalci, vodniki reševalnih psov, jamarji in številni drugi, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja. Jedro tega sistema so ljudje, je dejal premier, ko je nanizal največje lanske nesreče, tri odmevne požare, v vrhniškem Kemisu, v Ljutomeru in v Straži, v katerih je več dni zapored gasilo več kot tisoč gasilcev in reševalo razmere ob pomoči vojske, policije in drugih. Nepredvidljiva pa je tudi narava, lani sta nam dva velika požara in decembrska vremenska ujma, ki je povzročila plazove, poplave, poškodbe cest in električnih vodov, znova pokazali, kako ranljivi smo. In tudi v teh primerih so se s svojo solidarnostjo, zagnanostjo, predanostjo in strokovnostjo znova izkazali pripadniki Civilne zaščite, pokazalo pa se je tudi, da se je sistem Civilne zaščite odzval tako, kot je treba.

»Pripravljenosti na naravne in druge nesreče ni nikoli dovolj. Poleg znanja in pripravljenosti pomagati pa so pomembni tudi sistemski ukrepi, ki omogočajo hitro in učinkovito ukrepanje,« je dejal premier Miro Cerar in omenil sprejete zakone ter nacionalni program varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki to omogočajo. Omenil je tudi reševanje sistemskih težav na področju prostovoljnega gasilstva. Nekaj besed je namenil tudi minuli krizi in znakom okrevanja gospodarstva, kar ljudem znova vrača optimizem.

Praznik Civilne zaščite je namenjen krepitvi zavesti javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter vlogi Civilne zaščite pri varstvu pred njimi. Ob tej priložnosti so podelili priznanja za zasluge pri razvijanju in utrjevanju pripravljenosti na nesreče, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanja posledic naravnih in drugih nesreč. Letos jih podeljujejo 358, od tega 217 bronastih, 77 srebrnih in 33 zlatih znakov, 30 plaket in kipec za življenjsko delo. Slednjega je letos prejel Milivoj Dolščak iz Ljubljane, sicer pa je na Brdu priznanja tokrat dobilo 45 prejemnikov, ostalim jih bodo izročili na bližnjih regijskih slovesnostih. Gorenjska bo v ponedeljek v Radovljici, priznanja bo prejelo 38 posameznikov ali organizacij, med njimi 16 bronaste, dvanajst srebrne in sedem zlate znake, trije pa so dobitniki plaket Civilne zaščite. To sta gasilca Ciril Tomše iz Radovljice in Milan Dubrovac iz Žirovnice ter gorski reševalec Pavel Odar iz GRS Bohinj, ki so vsi prejeli priznanja že na Brdu. Poleg njih so na Brdu priznanja dobili še: Jožef Smole, poveljnik štaba CZ Občine Bled, Robert Anžič, vodnik reševalnega psa iz Kranja (zlata znaka), Silvo Režek iz PGD Bohinjska Bistrica (srebrni znak) in Andreja Jagodic, gorska reševalka iz Tržiča.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 79 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/2

ponedeljek

-3/5

torek

-4/9

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Mengeš, 20. marec 2018

Kos

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 20. marec 2018

Slovenski gozdovi kot neprecenljiva naravna dediščina

PREDAVANJA / Preddvor, 20. marec 2018

Težave, povezane s krčnimi žilami in bolečimi nogami

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. marec 2018

Predstavitev knjige Zdaj je čas – učenja ayahuasce

PRIREDITVE / Jesenice, 20. marec 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Kranj, 20. marec 2018

Pogovor o vrtnarjenju

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...