Med 45 prejemniki priznanj Civilne zaščite na Brdu je bila tudi sedmerica nagrajencev z Gorenjske. / Foto: Tina Dokl

Nastopijo, ko je najhuje

Ob včerajšnjem dnevu Civilne zaščite so na Brdu podelili priznanja najzaslužnejšim na področju zaščite in reševanja. Slavnostni govornik predsednik vlade Miro Cerar, na slovesnosti tudi predsednik države Borut Pahor.

Letos so priznanja na področju zaščite in reševanja dodelili 358 posameznikom in organizacijam. 217 je med njimi bronastih znakov, 77 srebrnih, 33 zlatih, 30 plaket in najvišje priznanje kipec CZ. 38 prejemnikov je iz Gorenjske, in sicer trije dobitniki plakete, sedem zlatih znakov, dvanajst srebrnih in 16 bronastih.

Brdo pri Kranju – Na Brdu je včeraj potekala osrednja slovesnost ob 1. marcu, dnevu Civilne zaščite. Slavnostni govornik, predsednik vlade Miro Cerar, je v nagovoru ljudem, ki delujejo na področju zaščite in reševanja, poudaril, kako pomembno je njihovo delo, saj nastopijo takrat, ko je najhuje, v naravnih in drugih nesrečah. Srečna okoliščina takšnih nesreč je, da nas povežejo med seboj, v njih pa se kot nesebični pokažejo gasilci, reševalci, vodniki reševalnih psov, jamarji in številni drugi, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja. Jedro tega sistema so ljudje, je dejal premier, ko je nanizal največje lanske nesreče, tri odmevne požare, v vrhniškem Kemisu, v Ljutomeru in v Straži, v katerih je več dni zapored gasilo več kot tisoč gasilcev in reševalo razmere ob pomoči vojske, policije in drugih. Nepredvidljiva pa je tudi narava, lani sta nam dva velika požara in decembrska vremenska ujma, ki je povzročila plazove, poplave, poškodbe cest in električnih vodov, znova pokazali, kako ranljivi smo. In tudi v teh primerih so se s svojo solidarnostjo, zagnanostjo, predanostjo in strokovnostjo znova izkazali pripadniki Civilne zaščite, pokazalo pa se je tudi, da se je sistem Civilne zaščite odzval tako, kot je treba.

»Pripravljenosti na naravne in druge nesreče ni nikoli dovolj. Poleg znanja in pripravljenosti pomagati pa so pomembni tudi sistemski ukrepi, ki omogočajo hitro in učinkovito ukrepanje,« je dejal premier Miro Cerar in omenil sprejete zakone ter nacionalni program varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki to omogočajo. Omenil je tudi reševanje sistemskih težav na področju prostovoljnega gasilstva. Nekaj besed je namenil tudi minuli krizi in znakom okrevanja gospodarstva, kar ljudem znova vrača optimizem.

Praznik Civilne zaščite je namenjen krepitvi zavesti javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter vlogi Civilne zaščite pri varstvu pred njimi. Ob tej priložnosti so podelili priznanja za zasluge pri razvijanju in utrjevanju pripravljenosti na nesreče, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanja posledic naravnih in drugih nesreč. Letos jih podeljujejo 358, od tega 217 bronastih, 77 srebrnih in 33 zlatih znakov, 30 plaket in kipec za življenjsko delo. Slednjega je letos prejel Milivoj Dolščak iz Ljubljane, sicer pa je na Brdu priznanja tokrat dobilo 45 prejemnikov, ostalim jih bodo izročili na bližnjih regijskih slovesnostih. Gorenjska bo v ponedeljek v Radovljici, priznanja bo prejelo 38 posameznikov ali organizacij, med njimi 16 bronaste, dvanajst srebrne in sedem zlate znake, trije pa so dobitniki plaket Civilne zaščite. To sta gasilca Ciril Tomše iz Radovljice in Milan Dubrovac iz Žirovnice ter gorski reševalec Pavel Odar iz GRS Bohinj, ki so vsi prejeli priznanja že na Brdu. Poleg njih so na Brdu priznanja dobili še: Jožef Smole, poveljnik štaba CZ Občine Bled, Robert Anžič, vodnik reševalnega psa iz Kranja (zlata znaka), Silvo Režek iz PGD Bohinjska Bistrica (srebrni znak) in Andreja Jagodic, gorska reševalka iz Tržiča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 63 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/28

torek

15/28

sreda

15/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 19. junij 2018

Turistični izlet na Pohorje

IZLETI / Naklo, Kranj, 19. junij 2018

Kolesarska izleta

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 19. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 21. junij 2018

Učka–Vojak

IZLETI / Naklo, 21. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Vrtnarsko popoldne v starem Kranju

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...