Odvetnik staršev in nesrečne deklice Aljoša Ravnikar vztraja, da je bila storjena strokovna napaka.

Milijonska tožba za domnevno napako

Na kranjskem okrožnem sodišču se je v sredo začela sodna obravnava več kot milijon evrov vredne odškodninske tožbe proti Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Kranj – Pred sodnico Ireno Ahačič se je na kranjskem okrožnem sodišču v sredo začela obravnava odškodninske tožbe, vredne 1,012 milijona evrov, ki sta jo proti Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj zaradi domnevne strokovne napake vložila starša danes štiriletne deklice. Ta je zaradi zapletov pri porodu utrpela hude posledice, zaradi katerih je močno okrnjena njena kvaliteta življenja.

Odškodninska tožba je naslovljena tako na Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj kot tudi na kranjsko območno enoto Zavarovalnice Triglav. Po pojasnilih odvetnika družine Aljoše Ravnikarja izvedensko mnenje, ki so ga plačali sami, kaže vrsto strokovnih napak pri porodu, saj naj osebje kljub več indikacijam ne bi opravilo potrebnih preiskav, posledično pa je prišlo do zamude pri porodu, zato se je deklica sedem ur dušila in se posledično rodila s cerebralno paralizo in epilepsijo, kar naj bi bilo mogoče po mnenju izvedenca preprečiti. Tožniki tudi ne verjamejo strokovnemu nadzoru, površno sestavljen zapisnik o strokovnem nadzoru pa naj bi nekdo na Zdravniški zbornici Slovenije še naknadno spremenil, zato so predlagali, da sodišče za potrebe sojenja postavi sodne izvedence iz tujine oziroma zdravnike, ki niso člani Zdravniške zbornice Slovenije.

Kot je pojasnil odvetnik Ravnikar, starši deklice, ki ne more sama hoditi, sedeti in jesti, zahtevajo odškodnino v višini šeststo povprečnih plač in za vsakega od staršev šestdeset tisoč evrov odškodnine za duševne bolečine. Ob tem pa tudi tri rente, in sicer za izgubljeni prihodek v višini povprečne plače za strokovno pomoč, ki jo deklica potrebuje v višini 2500 evrov mesečno ter za potrebne prilagoditve na stanovanju in avtomobilu v višini sedemsto evrov mesečno. Do dogovora z bolnišnico ali zavarovalnico po Ravnikarjevih besedah ni prišlo, saj kategorično vztrajajo, da do strokovne napake ni prišlo, kar je prvi obravnavi ponovila tudi pooblaščenka BGP Kranj Kaja Breznik Ladinik, ki vztraja, da je osebje ravnalo skrbno.

Vršilka dolžnosti direktorice Polona Podnar, ki je v bolnišnico prišla po primeru, je poudarila, da sočustvujejo s starši, a ne morejo prevzeti odgovornosti za otrokovo stanje: »Šlo je za nesrečen primer, ki bi se zgodil in končal na enak način in z enako nesrečnim izidom v katerikoli porodnišnici in s katerimkoli porodničarjem in babico.« Da osebje ni storilo strokovne napake, pa je po navedbah direktorice potrdil tudi zunanji nadzor Zdravniške zbornice Slovenije. Direktorica je še dodala, da bi takšna odškodnina praktično pomenila konec Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo v Kranju, ki se je dolgo spopadala s hudimi finančnimi težavami in se je šele nedavno z državno pomočjo komaj izkopala iz dolgov.

Sodnica Irena Ahačič je sklenila, da bo sodišče najprej odločalo o pravnem temelju tožbenega zahtevka in šele nato o višini tožbenega zahtevka. Imenovali bodo sodne izvedence rentgenologije in porodništva, ki bosta dobila vso potrebno dokumentacijo, izvedenec za ginekologijo in porodništvo pa bo sodeloval tudi kot pomočnik sodišča. Naslednja obravnava je predvidena 15. maja, ko se bo začelo zaslišanje vrste prič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

delno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

10/20

nedelja

13/21

ponedeljek

10/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenja vas, 24. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Kranj, 24. junij 2018

Kresovanje ob dnevu državnosti na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Homec, 24. junij 2018

Praznovanje dneva državnosti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. junij 2018

Odkritje spominske plošče

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Šenturška Gora, 25. junij 2018

Palačinke na dan državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

S kolesom po občini Naklo

IZLETI / Mojstrana, 25. junij 2018

Rajže po poteh Triglavskih pravljic

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...