Ob zimskih razmerah je še posebno pomembno, da so vozila v prometu dobro očiščena in da smo na poti še previdnejši in strpnejši. / Foto: Primož Pičulin

Neočiščeno vozilo je lahko nevarno

Februar se sicer poslavlja, ker pa je konec tedna zapadel nov sneg, mraz in sneženje pa se obetata tudi v naslednjih dneh, policisti znova opozarjajo, da sta nujni dodatna previdnost in pozornost pa tudi tehnično brezhibno vozilo s predpisano opremo. Pred vožnjo je treba vozilo dobro očistiti, saj na njem ne sme biti snega, ledu in vode.

Ob petkovem sneženju so policisti posneli vožnjo posipnih vozil na gorenjski avtocesti. Neučakani šoferji so najprej prehitevali eno vozilo, nato pa po desnem pasu še drugo. Zato policisti znova opozarjajo, da tako vijuganje ni dovoljeno. Obe posipni vozili sta bili v prometu zaradi zagotavljanja ustreznega stanja cest. Ker gre za vozila širših dimenzij, ki se med vožnjo tudi prilagajajo razmeram na vozišču, tako prehitevanje na kateri koli cesti tudi zaradi varnosti odsvetujejo.

Kranj – Minuli petek zjutraj, ko so bile ceste ponekod še slabo očiščene, so se že navsezgodaj zgodile tri prometne nesreče. V eni od njih je voznik zapeljal na nespluženi del vozišča in zaradi izgube nadzora nad vozilom trčil v drugo vozilo. Zaradi novega snega je voznica zdrsnila z vozišča, še ena voznica pa je nesrečo povzročila s trčenjem v odbojno ograjo na priključku gorenjske avtoceste. Zato policisti znova opozarjajo, da sta dodatna previdnost in večja pozornost v zimskih razmerah nujni.

Nasveti za vožnjo v zimskih razmerah

Kadar sta na cesti sneg in led, hitrost vozila zmanjšajmo in jo prilagodimo razmeram ter stanju vozišča. Hkrati povečajmo varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami. Če je treba, zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Smeri vožnje ne spreminjajmo sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje.

Zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, saj lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila.

Voziti je treba čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti. Posebno je treba biti pozoren na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica.

Ker se ob snegu in poledici čas potovanja navadno podaljša, se je treba od doma odpraviti prej kot običajno, predvsem pa je treba biti med vožnjo zbran in strpen do drugih udeležencev. V slabših razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost. Tudi to pa je za varno vožnjo še vedno premalo, saj mora biti tudi vozilo tehnično brezhibno in predpisano opremljeno.

Led na vozilih

Na motornih in priklopnih vozilih v prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vidljivost normalna.

»Zaradi teh opustitvenih dejanj voznikov so policisti letos izvedli 32 ukrepov, kar je že do sedaj več kot lani (lani 29). Za prekršek je predpisana globa v znesku dvesto evrov,« pojasnjuje višji samostojni policijski inšpektor Bojan Kos in dodaja, da sicer podatka o številu prijav raztresanja ne vodijo posebej. So pa v letošnjem letu na interventno številko 113 sprejeli okoli deset prijav raztresanja ledu z vozil, čeprav je neprijavljenega raztresanja zelo verjetno več.

»Večkrat je prijavljeno raztresanje ledu s tovornih vozil na avtocestah, obravnavani pa so bili tudi posamezni primeri povzročitve škode na drugih vozilih,« dodaja Kos.

Zimska oprema

Najbolj pomembni za varno zimsko vožnjo so ustrezne zimske pnevmatike, tehnično brezhibno vozilo, policisti pa opozarjajo zlasti na brezhibno delovanje zavor in svetlobnih naprav.

Skrbno in pravočasno je treba preveriti akumulator. Pregledati, očistiti in namazati je treba kabelske priključke ter preveriti stanje elektrolita v celicah. Treba je preveriti gostoto in raven hladilne tekočine. Prav tako je priporočljivo preveriti sistem za dovod zraka v vozilo, olje v motorju in sistem za močenje vetrobranskega stekla.

Preveriti je treba stanje in napetost jermena, ki zagotavlja vrtenje alternatorja, črpalke hladilne tekočine in drugih naprav, sistem za dovod goriva (pri vozilih z dizelskim motorjem je priporočljivo pregledati in po potrebi očistiti filter za gorivo), tesnila vrat (če jih bomo občasno namazali z glicerinom, v mrzlih dneh kljub mokroti ne bodo primrznila) pa tudi ključavnice na vratih in pokrovu prtljažnika. Občasen vbrizg WD 40 ali podobnega sredstva bo preprečil pomrznjenje ključavnice.

»V avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, spadata metlica in strgalo za čiščenje stekel. Preverimo tudi brisalce, morda je guma natrgana ali drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila. Naprave za odmrzovanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo. Pred daljšo vožnjo preverimo, ali imamo v rezervoarju dovolj goriva. Sneg lahko preseneti tudi zimsko službo in zgodi se, da vozilo z nemočnimi potniki obstane na cesti, zato tudi odeja v vozilu ne bo odveč,« svetujejo policisti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 43 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/20

sobota

10/19

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenja vas, 23. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

Žirovska noč

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

17. Žirovski kolesarski krog

PRIREDITVE / Lom pod Storžičem, 23. junij 2018

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Tržič, 23. junij 2018

Gozdna igralnica pri Domu pod Storžičem

OBVESTILA / Kranj, 23. junij 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Preddvor, 23. junij 2018

Pohod do izvira Bistrice in vzorčenje vode

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...