Jakov Fak s srebrno medaljo / Foto: Primož Pičulin

Jakov in Žan domov prinesla medalji

V nedeljo so se zaključile olimpijske igre v Pjongčangu. Naši športniki so osvojili dve medalji. Po biatloncu Jakovu Faku, ki je bil srebrn na individualni tekmi, je bron v veleslalomu osvojil deskar Žan Košir. Oba sta se že vrnila v domovino, kjer so ju pričakali najzvestejši navijači.

Jakov Fak: »Vesel sem in ponosen, da bo moj dom, kot je napisal že slavni slovenski glasbenik Slavko Avsenik, na prelepem Gorenjskem. Upam, da me boste Gorenjci sprejeli. Jaz se že imam za Gorenjca.«

Zg. Brnik, Lesce – Padel je zastor nad letošnjimi zimskimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu. V soboto je v veleslalomu deskar na snegu Žan Košir Sloveniji priboril drugo medaljo, bronasto. Srebrno je že pred tem osvojil biatlonec Jakov Fak na posamični biatlonski tekmi na dvajset kilometrov.

Medalja je za oba velik dosežek, še posebej če upoštevamo njune zdravstvene težave in tudi dejstvo, da trenirata ločeno od reprezentance. Po prihodu domov so ju pričakali navijači in se veselili z njima. V nedeljo pozno zvečer se je na letališče Jožeta Pučnika Ljubljana vrnil Jakov Fak, včeraj zgodaj dopoldne pa še Žan Košir. Oba sta si po celodnevni poti najbolj želela čim prej k domačim.

Jakova Faka je na letališču pričakalo nekaj najzvestejših navijačev, med katerimi sta bili tudi njegova izbranka Matea in hčerka Mila. »Šele s prihodom domov kolajna pride na svoje mesto, saj je bila osvojena v slovenski olimpijski reprezentanci,« je povedal Jakov Fak.

Jakov Fak je bil vesel, da je končno doma. »Te olimpijske igre so bile za nas, biatlonce, zelo dolge in že komaj čakamo, da se poveselimo v ožjem krogu,« je povedal in dodal, da mu je po začetnem razočaranju na individualni tekmi uspelo priti do želenega odličja. »Treba se je zbrati za vsako novo priložnost. Včasih uspe, včasih ne. Če bi naredil eno napako, se medalje ne bi veselili. Vesel sem, da je bil ves trening poplačan in da se je delo v vseh teh letih pokazalo kot dobro, da sem ostal na pravi poti. Zavedam se, kaj mi ta kolajna pomeni. Pomeni seveda več kot stopničke s svetovnega pokala. Je večje breme pa tudi veliko večje veselje, ko jo osvojiš.« To je njegova druga olimpijska medalja. Leta 2010 jo je v Vancouvru osvojil za Hrvaško.

Jakov se že počuti Gorenjca

Včeraj opoldne je imel sprejem v Lescah, kjer bo njegov novi dom. »Vau. To je zame lepo presenečenje. Ko bo vse končano, bo pa še toliko lepše,« je bil njegov odziv, ko je stopil iz avtomobila. Gradbeniki so bili v času, ko je bil v Južni Koreji, pridni in hiša že stoji. Vesel je bil tudi odziva ljudi, domačinov, ki so ga očitno že sprejeli za svojega. »Pred osmimi leti sem prišel v Slovenijo in takrat sem se odločil, da bom svojo prihodnost zgradil tukaj. Osem let kasneje ob pomoči številnih ljudi to postaja realnost. Moja življenjska zgodba se lepo gradi. Z Mateo sva dobila punčko Milo, ki bo sedaj končno dobila tudi svoj dom. Vesel sem in ponosen, da bo to, kot je napisal že slavni slovenski glasbenik Slavko Avsenik, na prelepem Gorenjskem. Upam, da me boste Gorenjci sprejeli. Jaz se že imam za Gorenjca,« je strnil svoje misli. Zahvalil se je vsem, ki so mu pomagali od leta 2009 in tudi še prej, ko je bil še del hrvaške reprezentance.

Od župana dobil srebrnik in panjsko končnico

Jakovu je čestital tudi Ciril Globočnik, župan Občine Radovljica, in mu podaril srebrnik Antona Tomaža Linharta in panjsko končnico. Kot je dejal, so ponosni, da bo postal njihov občan. Da je temu res tako, so z aplavzom potrdili tudi vsi zbrani. »Spremljali smo njegove nastope in smo veseli, da mu je uspelo. Ko je šel na olimpijske igre, od hiše ni bilo še veliko videti, sedaj pa že stoji. Seveda ga bomo sprejeli za svojega. Je krasen fant, prisrčen, vsaka mama bi ga imela za svojega,« je dejala Ana Vidic iz Lesc.

Žan: Lesk medalje ni več tako pomemben

Včeraj zjutraj je na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana z bronasto medaljo pristal še deskar Žan Košir. Iz Tržiča, od koder prihaja, je pripeljal avtobus navijačev. »Zelo sem vesel, da ste se danes zbrali v takšnem številu. Vse skupaj se je že malo ohladilo in sem se tudi sam začel zavedati, kaj mi je uspelo. Upam, da bo tudi mlajšemu delu deskarske ekipe ta medalja dobra motivacija. Lesk mi ni več tako pomemben. Zgodba se je zaključila. Dosegel sem več, kot so mnogi mislili, da lahko. Tudi sam sem dvomil o sebi, a imel kanček upanja, da bi z delom, s svojimi izkušnjami in znanjem lahko vseeno ponovil dosežek iz Sočija. Sem več kot zadovoljen,« je povedal Žan Košir, ki je v Sočiju osvojil srebrno in bronasto medaljo.

Za Tržič bron kot zlato

Med tistimi, ki so ga sprejeli na brniškem letališču, je bil tudi tržiški župan Borut Sajovic: »Prišli smo, da velikemu človeku, športniku pa tudi slovenski olimpijski reprezentanci rečemo hvala lepa. To je izjemen uspeh posameznika, družine, ne nazadnje velika spodbuda mladim v občini Tržič in tudi v Sloveniji. Zelo smo ponosni nanj. Poznamo ga že dlje časa. So športniki, ki se jim na največjih tekmah upravičeno zatresejo hlače, in so tisti, ki na največjih tekmah dajo še nekaj več; in Žan je očitno iz pravega, šampionskega testa. Ta bronasta medalja je za Slovenijo in za Tržič zlata.« Glede morebitnega sprejema v Tržiču je dejal, da bodo upoštevali Koširjeve želje. Postal bo (morda je v tem času že) prvič očka. Je pa bilo v Tržiču veselo že v soboto. »Imeli smo zabavo že v soboto zvečer. Bilo je zelo veselo. Verjela sem, da mu bo uspelo. Ko je odšel, sem mu le zaželela srečno in vrnil mi je odgovor, naj pazim na njegovo dekle,« je bila vesela Elizabeta Meglič.

Tako Fak kot Košir sta na letališču iz rok predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca prejela protokolarno darilo, kaj več pa je obljubil za kasneje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/19

nedelja

10/19

ponedeljek

2/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 23. september 2018

Najvišji vrh Olševe

PRIREDITVE / Gozd, 23. september 2018

Palačinkin živžav

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 23. september 2018

Razstava gob

PRIREDITVE / Kranj, 24. september 2018

Snemanje oddaje Slovenski pozdrav

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Šenčur, 24. september 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Visoko, 24. september 2018

Vpis gledališkega abonmaja

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 24. september 2018

Slike Marka Rolca

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Šenčur, 25. september 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Doma pod Triglavom / 23:19, 20. september

1. Temeljna ustavna listina, Uradni list RS, 25. 6. 1991, 4. Čl. 3. Odstavek: »ob dejstvu, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država in da...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 20:04, 20. september

Lepo je videti, da nekomu pa le uspe. Čestitke za odločitev o izobraževanju, čestitke k začetku dela in s tem samostojnosti. In najvažnejše ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 17:16, 20. september

Slovenci se uničujemo sami. Že takoj po ww2, mnogo pridnih in poštenih izgnanih in pokončanih po jamah in gozdovih, tisti, ki so ostali, nis...

Doma pod Triglavom / 16:28, 20. september

Naša država je sekularna in vsako vmešavanje RKC je nesprejemljivo ! Slovenska ustava je jasna in toleranca do tega mora biti ničelna! Ni pr...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 19:01, 19. september

Študenti imajo bolj tanko denarnico, pa je verjetno dobila kakšna sredstva s strani "nevladnih organizacij", katerim je v interesu imeti tu ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 16:29, 18. september

Seveda je kapitalistom v Sloveniji v interesu zaposlovati azilante, vsaj nekej časa bodo tiho in delali za minimalca, domači so se začeli upirati in zahtevajo večje plače..

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...