Bor Starc trenutno v Ameriki uresničuje svoje bejzbolske sanje na Clarendon College, Texas. / Foto: osebni arhiv

Prvi Slovenec, ki živi bejzbolske sanje

Bor Starc, 19-letni igralec bejzbola, ki izhaja iz Kranjskih Lisjakov, je mladenič, ki je bil kot prvi Slovenec sprejet na akademijo MLB v Italiji, zaigral na svetovnem mladinskem prvenstvu in prejel uradno vabilo organizacije MLB (Major League Baseball) k udeležbi na svetovnem ekipnem turnirju v Ameriki ter pridobil štipendijo na Clarendon College, Texas.

Bor Starc je bejzbol začel igrati pri dvanajstih letih, kar pravi, da je dokaj pozno, saj v ostalih državah začnejo trenirati že nekje pri treh letih. Prvič se je z za slovenska tla dokaj nepoznanim športom srečal na predstavitvi Kranjskih lisjakov, ki je potekala na Osnovni šoli Staneta Žagarja. »Že na prvih treningih sem se zaljubil v bejzbol. Pri tem mi je najbolj pomagal moj prvi trener Jure Šinko, ki me je naučil igrati, in družina, ki me je podpirala,« pripoveduje Bor.

Z očetom Igorjem sta ka­sneje našla akademijo v Ti­rrenii v Italiji, kamor je bil Bor sprejet, in tedaj se mu je življenje popolnoma spremenilo. Na začetku ga je skrbelo, kako ga bodo sprejeli ostali Italijani in kako se bo sporazumeval, saj skoraj nihče ni govoril angleško. Vendar je vedel, da ima preveč rad bejzbol, da bi odnehal. »Dnevno sem imel dva, tri treninge, dolge približno tri ure. Prostega časa mi ni ostalo veliko, namenil sem ga šoli, fitnesu, fizioterapiji in druženju s soigralci,« pripoveduje Bor. Ko se je začela sezona tekem, je veliko prepotoval z vlakom, skoraj vsak konec tedna 1400 kilometrov. Poleg klubskih tekem, ki jih je igral v Italiji, je z akademijo dvakrat potoval v Španijo na turnir MLB. Tri tedne je treniral in tekmoval tudi na Nizozemskem v Evropskem elitnem kampu MLB. »Zelo sem bil vesel, ko sem bil izbran v evropsko reprezentanco U18 – ekipo najboljših mladih igralcev v Evropi, s katero sem se udeležil enega največjih turnirjev na svetu, ki je potekal na Floridi.« Borova ekipa se je tedaj uvrstila med deset najboljših ekip v Ameriki. Za nagrado so si prislužili ogled profesionalne tekme MLB v Miamiju.

Prav posebno doživetje pa je bilo za Bora tekmovanje na svetovnem prvenstvu za igralce do 18. leta starosti v Osaki na Japonskem, kjer je nastopilo 12 najboljših ekip na svetu. Tu je spoznal, kaj pomeni odbijati žogico najboljših metalcev na svetu, ki jo vržejo tudi s hitrostjo 150 kilometrov na uro. »Nisem mogel verjeti, ko so nas Japonci pred hotelom in pred treningom čakali in prosili za avtograme,« se zasmeje Bor.

Najpomembnejše priznanje za športne dosežke je Bor doživel, ko je prejel uradno vabilo najmočnejše ameriške bejzbolske organizacije MLB, da se udeleži svetovnega ekipnega prvenstva Amerike. Izbran je bil v reprezentanco sveta, World select team, ekipo najperspektivnejših mladih amaterskih igralcev izmed ogromnega števila kandidatov štirih kontinentov, v konkurenci narodov, kjer je bejzbol precej prepoznavnejši šport kot v Sloveniji in imajo pogoje za trening neprimerno boljše kot pri nas. Borov uspeh je eden največjih v zgodovini bejzbola v Sloveniji, s katerim zagotovo premika meje tega športa. Njegovi uspehi so se kasneje kar vrstili. Presenetilo ga je še eno povabilo iz Amerike. Trije evropski igralci so bili povabljeni na znameniti Power Showcase, ki se ga udeleži štiriinštirideset najperspektivnejših mladih igralcev s celega sveta.

Bor Starc trenutno v Ameriki uresničuje svoje bejzbolske sanje na Clarendon College, Texas.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/7

sobota

2/4

nedelja

-2/1

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 18. marec 2018

Čarovnik iz Oza

RAZSTAVE / Predoslje, 18. marec 2018

Ustvarjalni upokojenci

PRIREDITVE / Breznica, 18. marec 2018

Škratovanje

PRIREDITVE / Stražišče, 18. marec 2018

Sama nej zbere

PRIREDITVE / Šmarca, 18. marec 2018

Poduku in razvedrilu

SEJMI / Jesenice, 18. marec 2018

Jožefov sejem

OBVESTILA / Radovljica, 19. marec 2018

Radovljiška knjižnica obvešča

OBVESTILA / Radovljica, 19. marec 2018

Srečanje ljudi s težavami s ščitnico

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...