Bor Starc trenutno v Ameriki uresničuje svoje bejzbolske sanje na Clarendon College, Texas. / Foto: osebni arhiv

Prvi Slovenec, ki živi bejzbolske sanje

Bor Starc, 19-letni igralec bejzbola, ki izhaja iz Kranjskih Lisjakov, je mladenič, ki je bil kot prvi Slovenec sprejet na akademijo MLB v Italiji, zaigral na svetovnem mladinskem prvenstvu in prejel uradno vabilo organizacije MLB (Major League Baseball) k udeležbi na svetovnem ekipnem turnirju v Ameriki ter pridobil štipendijo na Clarendon College, Texas.

Bor Starc je bejzbol začel igrati pri dvanajstih letih, kar pravi, da je dokaj pozno, saj v ostalih državah začnejo trenirati že nekje pri treh letih. Prvič se je z za slovenska tla dokaj nepoznanim športom srečal na predstavitvi Kranjskih lisjakov, ki je potekala na Osnovni šoli Staneta Žagarja. »Že na prvih treningih sem se zaljubil v bejzbol. Pri tem mi je najbolj pomagal moj prvi trener Jure Šinko, ki me je naučil igrati, in družina, ki me je podpirala,« pripoveduje Bor.

Z očetom Igorjem sta ka­sneje našla akademijo v Ti­rrenii v Italiji, kamor je bil Bor sprejet, in tedaj se mu je življenje popolnoma spremenilo. Na začetku ga je skrbelo, kako ga bodo sprejeli ostali Italijani in kako se bo sporazumeval, saj skoraj nihče ni govoril angleško. Vendar je vedel, da ima preveč rad bejzbol, da bi odnehal. »Dnevno sem imel dva, tri treninge, dolge približno tri ure. Prostega časa mi ni ostalo veliko, namenil sem ga šoli, fitnesu, fizioterapiji in druženju s soigralci,« pripoveduje Bor. Ko se je začela sezona tekem, je veliko prepotoval z vlakom, skoraj vsak konec tedna 1400 kilometrov. Poleg klubskih tekem, ki jih je igral v Italiji, je z akademijo dvakrat potoval v Španijo na turnir MLB. Tri tedne je treniral in tekmoval tudi na Nizozemskem v Evropskem elitnem kampu MLB. »Zelo sem bil vesel, ko sem bil izbran v evropsko reprezentanco U18 – ekipo najboljših mladih igralcev v Evropi, s katero sem se udeležil enega največjih turnirjev na svetu, ki je potekal na Floridi.« Borova ekipa se je tedaj uvrstila med deset najboljših ekip v Ameriki. Za nagrado so si prislužili ogled profesionalne tekme MLB v Miamiju.

Prav posebno doživetje pa je bilo za Bora tekmovanje na svetovnem prvenstvu za igralce do 18. leta starosti v Osaki na Japonskem, kjer je nastopilo 12 najboljših ekip na svetu. Tu je spoznal, kaj pomeni odbijati žogico najboljših metalcev na svetu, ki jo vržejo tudi s hitrostjo 150 kilometrov na uro. »Nisem mogel verjeti, ko so nas Japonci pred hotelom in pred treningom čakali in prosili za avtograme,« se zasmeje Bor.

Najpomembnejše priznanje za športne dosežke je Bor doživel, ko je prejel uradno vabilo najmočnejše ameriške bejzbolske organizacije MLB, da se udeleži svetovnega ekipnega prvenstva Amerike. Izbran je bil v reprezentanco sveta, World select team, ekipo najperspektivnejših mladih amaterskih igralcev izmed ogromnega števila kandidatov štirih kontinentov, v konkurenci narodov, kjer je bejzbol precej prepoznavnejši šport kot v Sloveniji in imajo pogoje za trening neprimerno boljše kot pri nas. Borov uspeh je eden največjih v zgodovini bejzbola v Sloveniji, s katerim zagotovo premika meje tega športa. Njegovi uspehi so se kasneje kar vrstili. Presenetilo ga je še eno povabilo iz Amerike. Trije evropski igralci so bili povabljeni na znameniti Power Showcase, ki se ga udeleži štiriinštirideset najperspektivnejših mladih igralcev s celega sveta.

Bor Starc trenutno v Ameriki uresničuje svoje bejzbolske sanje na Clarendon College, Texas.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 73 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/28

torek

15/29

sreda

15/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 19. junij 2018

Turistični izlet na Pohorje

IZLETI / Naklo, Kranj, 19. junij 2018

Kolesarska izleta

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 19. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 21. junij 2018

Učka–Vojak

IZLETI / Naklo, 21. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Vrtnarsko popoldne v starem Kranju

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...