Bor Starc trenutno v Ameriki uresničuje svoje bejzbolske sanje na Clarendon College, Texas. / Foto: osebni arhiv

Prvi Slovenec, ki živi bejzbolske sanje

Bor Starc, 19-letni igralec bejzbola, ki izhaja iz Kranjskih Lisjakov, je mladenič, ki je bil kot prvi Slovenec sprejet na akademijo MLB v Italiji, zaigral na svetovnem mladinskem prvenstvu in prejel uradno vabilo organizacije MLB (Major League Baseball) k udeležbi na svetovnem ekipnem turnirju v Ameriki ter pridobil štipendijo na Clarendon College, Texas.

Bor Starc je bejzbol začel igrati pri dvanajstih letih, kar pravi, da je dokaj pozno, saj v ostalih državah začnejo trenirati že nekje pri treh letih. Prvič se je z za slovenska tla dokaj nepoznanim športom srečal na predstavitvi Kranjskih lisjakov, ki je potekala na Osnovni šoli Staneta Žagarja. »Že na prvih treningih sem se zaljubil v bejzbol. Pri tem mi je najbolj pomagal moj prvi trener Jure Šinko, ki me je naučil igrati, in družina, ki me je podpirala,« pripoveduje Bor.

Z očetom Igorjem sta ka­sneje našla akademijo v Ti­rrenii v Italiji, kamor je bil Bor sprejet, in tedaj se mu je življenje popolnoma spremenilo. Na začetku ga je skrbelo, kako ga bodo sprejeli ostali Italijani in kako se bo sporazumeval, saj skoraj nihče ni govoril angleško. Vendar je vedel, da ima preveč rad bejzbol, da bi odnehal. »Dnevno sem imel dva, tri treninge, dolge približno tri ure. Prostega časa mi ni ostalo veliko, namenil sem ga šoli, fitnesu, fizioterapiji in druženju s soigralci,« pripoveduje Bor. Ko se je začela sezona tekem, je veliko prepotoval z vlakom, skoraj vsak konec tedna 1400 kilometrov. Poleg klubskih tekem, ki jih je igral v Italiji, je z akademijo dvakrat potoval v Španijo na turnir MLB. Tri tedne je treniral in tekmoval tudi na Nizozemskem v Evropskem elitnem kampu MLB. »Zelo sem bil vesel, ko sem bil izbran v evropsko reprezentanco U18 – ekipo najboljših mladih igralcev v Evropi, s katero sem se udeležil enega največjih turnirjev na svetu, ki je potekal na Floridi.« Borova ekipa se je tedaj uvrstila med deset najboljših ekip v Ameriki. Za nagrado so si prislužili ogled profesionalne tekme MLB v Miamiju.

Prav posebno doživetje pa je bilo za Bora tekmovanje na svetovnem prvenstvu za igralce do 18. leta starosti v Osaki na Japonskem, kjer je nastopilo 12 najboljših ekip na svetu. Tu je spoznal, kaj pomeni odbijati žogico najboljših metalcev na svetu, ki jo vržejo tudi s hitrostjo 150 kilometrov na uro. »Nisem mogel verjeti, ko so nas Japonci pred hotelom in pred treningom čakali in prosili za avtograme,« se zasmeje Bor.

Najpomembnejše priznanje za športne dosežke je Bor doživel, ko je prejel uradno vabilo najmočnejše ameriške bejzbolske organizacije MLB, da se udeleži svetovnega ekipnega prvenstva Amerike. Izbran je bil v reprezentanco sveta, World select team, ekipo najperspektivnejših mladih amaterskih igralcev izmed ogromnega števila kandidatov štirih kontinentov, v konkurenci narodov, kjer je bejzbol precej prepoznavnejši šport kot v Sloveniji in imajo pogoje za trening neprimerno boljše kot pri nas. Borov uspeh je eden največjih v zgodovini bejzbola v Sloveniji, s katerim zagotovo premika meje tega športa. Njegovi uspehi so se kasneje kar vrstili. Presenetilo ga je še eno povabilo iz Amerike. Trije evropski igralci so bili povabljeni na znameniti Power Showcase, ki se ga udeleži štiriinštirideset najperspektivnejših mladih igralcev s celega sveta.

Bor Starc trenutno v Ameriki uresničuje svoje bejzbolske sanje na Clarendon College, Texas.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/21

nedelja

6/14

ponedeljek

2/12

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Bled, 24. marec 2019

Izlet v Maribor in ogled operne predstave

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

GLEDALIŠČE / Lom, 24. marec 2019

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Adergas, Poženik, 24. marec 2019

Za materinski dan

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2019

Ustanovni občni zbor

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

 

 
 

 

 
 
 

Poljakom ekipna tekma v Planici, Slovenija tretja / 17:16, 23. marec

Srečno in uspešno še naprej, leteči Kranjec !!

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...

A1 Kombo lite / 20:55, 22. marec

Jaz imam 400mbpa je počasen kaj pa naj potem naredim z 40mb

A1 Kombo lite / 20:54, 22. marec

40 mb ja in to naj bi bil Interneta?

Pismo vladi, naj ukrepa / 20:49, 22. marec

Mislim da tu nima tako imenovana vlada, kaj ukrepati, kajti ti zdravniki naj še raje vprašajo zakaj je prišlo do tega? Naj se tudi vpraśajo,...