Polona Rebernik in Tilen Šubic Krpič ne obžalujeta, da sta se odločila za poklic policista.

Policist moraš biti s srcem

»Kdor želi biti policist, mora to delati s srcem, ker gre za zahteven poklic in zagotovo ni le nekakšna prehodna služba,« pravi mlada kranjska policistka Polona Rebernik.

Kranj – Policija išče novih 150 policistov in je že objavila razpis za sklenitev delovnega razmerja s kandidati za policiste ter vpis na izobraževanje v višješolski študijski program policist. Če razmišljate o delu v policiji, imate torej do 8. marca čas za prijavo (več podrobnosti na spletni strani policije pod zavihkom Zaposlitve). Naša sogovornika Polona Rebernik in Tilen Šubic Krpič, ki sta dveletno izobraževanje za policista končala lani in zdaj delata na Policijski postaji Kranj, svoje odločitve, da se pridružita policijskim vrstam, zagotovo ne obžalujeta.

»Delo policistke je izpolnilo moja pričakovanja, naučila sem se tudi, da je treba ceniti tudi svoje življenje,« pravi kranjska policistka Polona Rebernik. »Kdor želi biti policist, mora to delati s srcem, ker gre za zahteven poklic in zagotovo ni le nekakšna prehodna služba,« je dodala.

Policist je sicer pretežno moški poklic, a Polona vseeno ni edina predstavnica nežnejšega spola v vrstah kranjskih policistov. Čeprav spol po njenem mnenju nima posebnega pomena, pa pri svojem delu ugotavlja, da imajo morda policistke višjo stopnjo empatije in znajo biti v določenih situacijah bolj razumevajoče od moških kolegov. »Seveda pa znamo v postopku pokazati tudi strogost, če je to potrebno,« je takoj pristavila. Tudi pri delu na terenu za zdaj zaradi spola ni imela težav, saj so občani večinoma spoštljivi do uradnih oseb ne glede na spol.

»Policijska uniforma ne sme predstavljati simbola moči, temveč pomoči. Sama se trudim, da sem pri svojem delu pravična in ljudem pomagam, če potrebujejo mojo pomoč,« je povedala Polona in dodala, da delo policista ni samo kontroliranje prometa, obravnava prometnih nesreč, kaznivih dejanj .... »Najlepše je, ko delamo s skupnostjo. V decembru smo npr. obiskali Bolnišnico Jesenice, kjer smo polepšali dan otrokom, ki so bili čez praznike primorani ostati v bolnišnici zaradi bolezni ali pa pri obravnavi otrok ali nasilja nad ženskami. Takrat se policistke znamo bolj približati ljudem,« je še dejala.

Tudi policist Tilen Šubic Krpič je prepričan, da je bila odločitev za poklic policista pravilna. »Že od nekdaj sem bil nekakšen podpornik policije in hkrati zelo cenim vlogo, ki jo ima v današnji družbi,« je razložil, zakaj se je po končani srednji šoli vpisal na policijsko akademijo. »Na policijski akademiji dobiš odlično teoretično podlago in veliko praktičnega znanja, ampak vseeno je prehod iz teorije v prakso pri policijskem delu precej težji, kot sem si predstavljal. Standardi so visoki in prav je tako, zato bo potrebno še precej dela in prakse, ker se določene stvari pač lahko naučiš samo skozi delo na terenu,« je dejal. »Kandidati za policiste smo bili med šolanjem že zaposleni v policiji, kar prinaša neko dodatno odgovornost pa tudi prednost, saj se izobražuješ in dobivaš plačo,« je dodal.

Za Tilna je pri njegovem delu najbolj stresno zavedanje odgovornosti in pričakovanja, ki ga prinaša policijski poklic. »Ta odgovornost je veliko veliko, kot si jo lahko predstavlja zunanji opazovalec. Ni preprosto in moraš se velikokrat zelo znajti, da rešiš neko težavo, preiščeš stvar ...« Policisti ne delajo samo na cesti, ampak imajo dolg seznam nalog in obveznosti, ki jih občani ne opazijo, dokler nimajo osebne izkušnje z nasiljem v družini, iskanjem pogrešanih oseb, reševanjem življenja, zagotavljanjem osebne varnosti in premoženja in podobno, je dodal. »Postal bom dober policist in delal bom za ljudi čim bolj kvalitetno, profesionalno in učinkovito,« še obljublja.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/3

sobota

-6/1

nedelja

-4/0

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Vinharje, 15. december 2018

Ob 77. obletnici poljanske vstaje

PRIREDITVE / Tržič, 15. december 2018

Božič v srcu Karavank

IZLETI / Kokrica, 15. december 2018

Pohod na Pangršico

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Olševek, 15. december 2018

Postavitev božične smreke

PREDAVANJA / Kranj, 15. december 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Kamna Gorica, 15. december 2018

Ustvarjalna delavnica

GLEDALIŠČE / Šenčur, 15. december 2018

Dobri, zlobni volk

 

 
 

 

 
 
 

Film o bitki na Menini planini / 14:49, 14. december

Franta legenda !!
Smrt fašizmu - svoboda narodu in da se nikdar ne pozabi ..

Šenčur Kravosu / 23:29, 12. december

Bi rekel, da je v občini Šenčur dnarja kot listja in trave! No trava na travniku, kamor so pred dvema, tremi leti posadili nekaj sto sadik g...

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.