Polona Rebernik in Tilen Šubic Krpič ne obžalujeta, da sta se odločila za poklic policista.

Policist moraš biti s srcem

»Kdor želi biti policist, mora to delati s srcem, ker gre za zahteven poklic in zagotovo ni le nekakšna prehodna služba,« pravi mlada kranjska policistka Polona Rebernik.

Kranj – Policija išče novih 150 policistov in je že objavila razpis za sklenitev delovnega razmerja s kandidati za policiste ter vpis na izobraževanje v višješolski študijski program policist. Če razmišljate o delu v policiji, imate torej do 8. marca čas za prijavo (več podrobnosti na spletni strani policije pod zavihkom Zaposlitve). Naša sogovornika Polona Rebernik in Tilen Šubic Krpič, ki sta dveletno izobraževanje za policista končala lani in zdaj delata na Policijski postaji Kranj, svoje odločitve, da se pridružita policijskim vrstam, zagotovo ne obžalujeta.

»Delo policistke je izpolnilo moja pričakovanja, naučila sem se tudi, da je treba ceniti tudi svoje življenje,« pravi kranjska policistka Polona Rebernik. »Kdor želi biti policist, mora to delati s srcem, ker gre za zahteven poklic in zagotovo ni le nekakšna prehodna služba,« je dodala.

Policist je sicer pretežno moški poklic, a Polona vseeno ni edina predstavnica nežnejšega spola v vrstah kranjskih policistov. Čeprav spol po njenem mnenju nima posebnega pomena, pa pri svojem delu ugotavlja, da imajo morda policistke višjo stopnjo empatije in znajo biti v določenih situacijah bolj razumevajoče od moških kolegov. »Seveda pa znamo v postopku pokazati tudi strogost, če je to potrebno,« je takoj pristavila. Tudi pri delu na terenu za zdaj zaradi spola ni imela težav, saj so občani večinoma spoštljivi do uradnih oseb ne glede na spol.

»Policijska uniforma ne sme predstavljati simbola moči, temveč pomoči. Sama se trudim, da sem pri svojem delu pravična in ljudem pomagam, če potrebujejo mojo pomoč,« je povedala Polona in dodala, da delo policista ni samo kontroliranje prometa, obravnava prometnih nesreč, kaznivih dejanj .... »Najlepše je, ko delamo s skupnostjo. V decembru smo npr. obiskali Bolnišnico Jesenice, kjer smo polepšali dan otrokom, ki so bili čez praznike primorani ostati v bolnišnici zaradi bolezni ali pa pri obravnavi otrok ali nasilja nad ženskami. Takrat se policistke znamo bolj približati ljudem,« je še dejala.

Tudi policist Tilen Šubic Krpič je prepričan, da je bila odločitev za poklic policista pravilna. »Že od nekdaj sem bil nekakšen podpornik policije in hkrati zelo cenim vlogo, ki jo ima v današnji družbi,« je razložil, zakaj se je po končani srednji šoli vpisal na policijsko akademijo. »Na policijski akademiji dobiš odlično teoretično podlago in veliko praktičnega znanja, ampak vseeno je prehod iz teorije v prakso pri policijskem delu precej težji, kot sem si predstavljal. Standardi so visoki in prav je tako, zato bo potrebno še precej dela in prakse, ker se določene stvari pač lahko naučiš samo skozi delo na terenu,« je dejal. »Kandidati za policiste smo bili med šolanjem že zaposleni v policiji, kar prinaša neko dodatno odgovornost pa tudi prednost, saj se izobražuješ in dobivaš plačo,« je dodal.

Za Tilna je pri njegovem delu najbolj stresno zavedanje odgovornosti in pričakovanja, ki ga prinaša policijski poklic. »Ta odgovornost je veliko veliko, kot si jo lahko predstavlja zunanji opazovalec. Ni preprosto in moraš se velikokrat zelo znajti, da rešiš neko težavo, preiščeš stvar ...« Policisti ne delajo samo na cesti, ampak imajo dolg seznam nalog in obveznosti, ki jih občani ne opazijo, dokler nimajo osebne izkušnje z nasiljem v družini, iskanjem pogrešanih oseb, reševanjem življenja, zagotavljanjem osebne varnosti in premoženja in podobno, je dodal. »Postal bom dober policist in delal bom za ljudi čim bolj kvalitetno, profesionalno in učinkovito,« še obljublja.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

zmerno oblačno
vlažnost: 88 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-6/8

četrtek

-6/12

petek

-2/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Bohinjska Bistrica, Bled, 23. marec 2018

Krvodajalska akcija

GLASBA / Škofja Loka, 23. marec 2018

Generacije pojejo

PRIREDITVE / Šmartno pri Cerkljah, Poženik, 23. marec 2018

Ob materinskem dnevu

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. marec 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 23. marec 2018

Polfinale pesniškega turnirja

PRIREDITVE / Jesenice, 23. marec 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. marec 2018

Medgeneracijske dejavnosti

RAZSTAVE / Tržič, 23. marec 2018

Cvetlična tihožitja

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...