Osrednji govornik predsednik SDS Janez Janša / Foto: Tina Dokl

Prva je Slovenija

Ob 29. obletnici ustanovitve SDS na Brdu njen predsednik Janez Janša poudarja pomen boja za identiteto: za nas je prva Slovenija, šele potem vse drugo. To je nakazalo tudi uvodno petje slovenske himne, ki se je začelo z drugo kitico, Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet ... Na programski konferenci se je sestala tudi stranka NSi.

Brdo pri Kranju – »Pred internacionalizem postavljamo slovenstvo kot pozitivni patriotizem, v katerem velja, da ko imaš rad sebe, imaš lahko rad tudi druge. Brez tega ni prihodnosti niti za Slovenijo niti za druge evropske narode,« je na srečanju ob 29-letnici stranke SDS naglasil njen prvak Janez Janša. V uvodu je zbrane v Kongresnem centru, zgrajenem v času Janševe vlade leta 2008 za potrebe predsedovanja Slovenije Evropski uniji, pozdravil Branko Grims, predsednik Mestnega odbora SDS Kranj, ki je gostil letošnje srečanje. Gorenjci so bili tudi med nastopajočimi, in sicer Javorski pevci iz Poljanske doline in otroška folklorna skupina Ivana Tavčarja iz Gorenje vasi. Grims je poudaril, da je treba letos vse sile usmeriti k zmagi na volitvah, kjer sta po njegovem mnenju le dve alternativi: na eni strani naveza SD, Levica in Marjan Šarec, na drugi pa SDS. Izbira za slednjo je izbira za varnost, blaginjo, podjetništvo, razvojni potencial, slovensko kulturo in vrednote, človekove pravice.

K mobilizaciji na volitvah je pozval tudi predsednik SDS Janez Janša in nanizal ključne cilje strankinega programa: blaginja, dostopna vsem, varna Slovenija; red v javnih in državnih službah, vitka država kot servis državljanov; manj za davke, da nam bo več ostalo; spodbudno okolje za svobodne podjetniške pobude, pokojnina, ki ne bo socialna kategorija, pač pa pošteno plačilo za minulo delo. Dotaknil se je tudi »novih obrazov«, ki so sicer lahko obet nove osvežujoče politike, lahko pa tudi reciklaža starega. Pri tem je omenil imena Toneta Ropa, Gregorja Golobiča, Zorana Jankovića in Mira Cerarja.

Janša: Naredili se bomo velike

Janez Janša je napovedal, da se bo SDS bojeval za Slovenijo, kakršno smo izglasovali na plebiscitu, za Slovenijo, v kateri bodo lahko tudi naši praprapravnuki peli slovenske pesmi, v kateri bo Slovencev vsako leto več in v kateri bomo lahko vsako leto živeli bolje. Ob tem je spomnil na čas slovenske osamosvojitve, ki je najpomembnejše obdobje slovenske zgodovine. V tem času sta nastali tudi obe predhodnici sedanje stranke SDS, Socialdemokratska stranka Slovenije in Slovenska demokratična zveza. Slovenska država je rezultat takratnih vrednot, vendar Janša opozarja, da je zadnje desetletje na krilih nedokončane tranzicije prišlo do razmer, ko se majeta slovenska samozavest in identiteta. Citiral je Ivana Cankarja, ki je leta 1916 dejal, da nas tujci in potujčenci delajo majhne, tako da še sami začenjamo verjeti v svojo nemoč. SDS želi v Cankarjevem letu misel »delajo nas majhne« spremeniti v »naredili se bomo velike«. Govornik je opozoril na dogajanja v državi, kjer denimo arbitražni sporazum o meji s Hrvaško v Evropski uniji prikazujejo kot primer slabe prakse; kjer je šlo skozi Slovenijo pol milijona ilegalnih migrantov in prav toliko kršitev šengenskega režima, kjer pravosodje krši pravni red, kjer nekaznovano prihaja do kraje slovenskih bank, kjer je vojska oslabljena, kjer je bilo prek preiskovalnih komisij razkrinkano pranje denarja v banki za teroristično državo, v zdravstvu pa okoriščanje pri naročanju žilnih opornic. Napovedal je tudi, da bodo vztrajali pri odkrivanju tega kriminala in pri kaznovanju tistih, ki so zanj odgovorni.

Ključen pa je boj za Slovenijo in njeno identiteto. Doslej se je po njegovih besedah zanemarjalo nacionalne in skupno evropsko identiteto, nasedalo pa zgodbi o multikulturnosti. Zdaj je čas za prebujenje. Ob tem je izrazil prepričanje, da je na tej točki treba opustiti politično korektnost, ker lahko ta prinese zgolj zablode. Eno je solidarnost do trpečih, drugo pa uničevanje lastne identitete, je dejal in poudaril: »Od tistih, ki prihajajo od drugod, pričakujemo, da bodo spoštovali naše navade, tradicijo, kulturo, da se bodo oni prilagodili okolju, v katero prihajajo, ne pa da bodo zahtevali, da se mi prilagodimo.«

Ob letošnjih dvojnih volitvah (parlamentarnih in lokalnih) se stranka SDS ozira v obdobje slovenske osamosvojitve, ko je iz sedmih političnih strank nastal Demos in v občutno težjih razmerah od današnjih dosegel zmago. Tudi sedaj SDS napoveduje, da se bo povezovala s strankami sorodne politike.

NSi na programski konferenci

Konec tedna se je na programski konferenci sestala tudi stranka NSi. Na njej je novi vodja Matej Tonin predstavil volilni program, strnjen v deset ključnih točk, med katerimi so uresničitev bolj pravične domovine, zagotovitev višjih plač za vse zaposlene in uvedba sodobnega zdravstvenega sistema, ki bo vsem omogočil hitro zdravljenje. Obljubljajo zagotovitev višjih pokojnin, varnejše zaposlitve za aktivno generacijo, poenostavitev delovnopravne zakonodaje, omogočili bodo več investicij, tudi s poenostavitvijo gradbene zakonodaje. Administracijo bodo naredili učinkovitejšo. Okrepili bodo družinsko politiko, uvedli otroški temeljni dohodek za vsakega otroka in s tem poenostavili sistem družinskih prejemkov. Mladim bodo zagotovili uporabno znanje in povečali kakovost izobraževanja, srednje šole in univerze naj se povežejo z gospodarstvom in bolje odgovarjajo na njegove potrebe. Za mir in varnost Slovenije bodo poskrbeli za večja vlaganja v obrambo države in popravili porazno stanje Slovenske vojske. Obljubljajo tudi primerno ureditev statusa gasilcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-1/21

nedelja

6/14

ponedeljek

2/12

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Bled, 24. marec 2019

Izlet v Maribor in ogled operne predstave

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

GLEDALIŠČE / Lom, 24. marec 2019

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Adergas, Poženik, 24. marec 2019

Za materinski dan

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2019

Ustanovni občni zbor

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

 

 
 

 

 
 
 

Poljakom ekipna tekma v Planici, Slovenija tretja / 17:16, 23. marec

Srečno in uspešno še naprej, leteči Kranjec !!

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...

A1 Kombo lite / 20:55, 22. marec

Jaz imam 400mbpa je počasen kaj pa naj potem naredim z 40mb

A1 Kombo lite / 20:54, 22. marec

40 mb ja in to naj bi bil Interneta?

Pismo vladi, naj ukrepa / 20:49, 22. marec

Mislim da tu nima tako imenovana vlada, kaj ukrepati, kajti ti zdravniki naj še raje vprašajo zakaj je prišlo do tega? Naj se tudi vpraśajo,...