Več kot petdeset smučarskih nesreč, ki so se končale s poškodbami, so v letošnji smučarski sezoni že obravnavali gorenjski policisti. / Foto: Gorazd Kavčič

V vsako tretjo vpleten otrok

Otroci ali mladostniki so bili udeleženi v približno tretjino smučarskih nesreč, ki so jih v tej zimi že obravnavali gorenjski policisti, zato jim na smučiščih posvečajte še posebno pozornost.

Tatovi so prisotni tudi na smučiščih, zato smučarske opreme ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, pazite pa tudi na druge vredne predmete, ki jih imate s sabo. Vrednih stvari prav tako ne puščajte v vozilih.

Kranj – Kljub nekoliko slabši vremenski napovedi v gorenjskih smučarskih središčih v času zimskih počitnic, ki so se za gorenjske otroke začele minuli konec tedna, pričakujejo povečan obisk. Ker bo na smučeh tudi veliko otrok, gorenjski policisti, ki bodo te dni prisotni na vseh večjih smučiščih, pozivajo še k dodatni skrbi za varno smuko. Otroci in mladostniki so bili namreč letos udeleženi kar v približno tretjino vseh smučarskih nesreč, ki so jih obravnavali.

Gorenjski policisti so v letošnji smučarski sezoni obravnavali 56 smučarskih nesreč, večinoma je šlo za padce, skoraj vsaka peta pa se je zgodila zaradi trka med smučarji. Zadnji dve nesreči sta se zgodili v soboto v Kranjski Gori in na Krvavcu, kjer se je smučar pri padcu tako hudo poškodoval, da so ga morali s helikopterjem prepeljati v ljubljanski klinični center. Seveda pa se je na smučiščih letos zgodilo še precej več nesreč, saj policisti obravnavajo le tiste, v katerih je podan sum na hujše poškodbe. Lani so na primer na gorenjskih smučiščih evidentirali 341 nesreč, policisti pa so jih obravnavali 89, od tega se jih je 24 končalo s hudimi telesnimi poškodbami.

Letošnja statistika razkriva, da se je na gorenjskih smučiščih doslej huje poškodovalo okoli dvajset smučarjev. »Letošnje najpogostejše poškodbe so povezane z zvini in zlomi spodnjih ter zgornjih okončin – koleno, golen, gleženj, roke. V nekaj primerih so smučarji utrpeli poškodbe glave, stegnenice, hrbta in različne udarce pri padcih,« je razložil Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Vzroki za smučarske nesreče so bili različni in odvisni od več dejavnikov, kot so smučarsko znanje, zahtevnost smučarske proge, hitrost smučanja, vremenske razmere in zasedenost smučišča, je dodal Peter Jamnik s Policijske uprave Kranj. »Med pogostejšimi vzroki, ki se dogajajo med vsemi starostnimi skupinami, so trki, velikokrat pa se v nesrečah poškodujejo prav mladostniki, zato je njihovi varnosti treba posvetiti več pozornosti,« je poudaril. A policisti so se v tej zimi na gorenjskih smučiščih srečali tudi s precej bolj nenavadnimi vzroki nesreč. Za eno od njih je bil na primer kriv mobilni telefon. Smučarka, ki se je pri sestopanju s sedežnice umikala moškemu, ki je pred njo s tal pobiral mobilni telefon, je pri tem zdrsnila in si zlomila kolk.

Policija še svetuje smučarjem, da hitrost smučanja in način vožnje prilagodijo svojemu znanju in razmeram na smučišču, da ne ogrozijo sebe in drugih smučarjev. Ob tem dodajmo, da je za otroke do vključno 14. leta starosti uporaba zaščitne čelade obvezna, priporočljiva pa je tudi za vse druge smučarje. Alkoholu se med smučanjem izogibajte, enako kot v cestnem prometu pa je dovoljena meja 0,24 mg/l oziroma pol promila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

zmerno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/7

sreda

-2/0

četrtek

-1/0

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Goriče, 12. december 2018

Božično-novoletno srečanje za starejše krajane

OBVESTILA / Škofja Loka, 13. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Šenčur, 13. december 2018

Pohod v neznano

IZLETI / Kranj, 13. december 2018

V neznano

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Tržič, 13. december 2018

Predstavitev minule sezone tržiških alpinistov

PREDAVANJA / Jesenice, 13. december 2018

Konservatorsko-restavratorski posegi na slikah

 

 
 

 

 
 
 

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 17:25, 9. december

Če gre vse po gobe je razumljivo da bo tudi v domovih kmalu isto, a kaj ko od naše vlade nemoremo pričakovati drugega.

Turško podjetje izločeno? / 22:36, 8. december

Se spomnim izjave Edvarda Kardelja, da demokracija ni za Slovence. Na žalost se moram z njim strinjat. Za razumevanje demokracije je potrebe...