Več kot petdeset smučarskih nesreč, ki so se končale s poškodbami, so v letošnji smučarski sezoni že obravnavali gorenjski policisti. / Foto: Gorazd Kavčič

V vsako tretjo vpleten otrok

Otroci ali mladostniki so bili udeleženi v približno tretjino smučarskih nesreč, ki so jih v tej zimi že obravnavali gorenjski policisti, zato jim na smučiščih posvečajte še posebno pozornost.

Tatovi so prisotni tudi na smučiščih, zato smučarske opreme ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, pazite pa tudi na druge vredne predmete, ki jih imate s sabo. Vrednih stvari prav tako ne puščajte v vozilih.

Kranj – Kljub nekoliko slabši vremenski napovedi v gorenjskih smučarskih središčih v času zimskih počitnic, ki so se za gorenjske otroke začele minuli konec tedna, pričakujejo povečan obisk. Ker bo na smučeh tudi veliko otrok, gorenjski policisti, ki bodo te dni prisotni na vseh večjih smučiščih, pozivajo še k dodatni skrbi za varno smuko. Otroci in mladostniki so bili namreč letos udeleženi kar v približno tretjino vseh smučarskih nesreč, ki so jih obravnavali.

Gorenjski policisti so v letošnji smučarski sezoni obravnavali 56 smučarskih nesreč, večinoma je šlo za padce, skoraj vsaka peta pa se je zgodila zaradi trka med smučarji. Zadnji dve nesreči sta se zgodili v soboto v Kranjski Gori in na Krvavcu, kjer se je smučar pri padcu tako hudo poškodoval, da so ga morali s helikopterjem prepeljati v ljubljanski klinični center. Seveda pa se je na smučiščih letos zgodilo še precej več nesreč, saj policisti obravnavajo le tiste, v katerih je podan sum na hujše poškodbe. Lani so na primer na gorenjskih smučiščih evidentirali 341 nesreč, policisti pa so jih obravnavali 89, od tega se jih je 24 končalo s hudimi telesnimi poškodbami.

Letošnja statistika razkriva, da se je na gorenjskih smučiščih doslej huje poškodovalo okoli dvajset smučarjev. »Letošnje najpogostejše poškodbe so povezane z zvini in zlomi spodnjih ter zgornjih okončin – koleno, golen, gleženj, roke. V nekaj primerih so smučarji utrpeli poškodbe glave, stegnenice, hrbta in različne udarce pri padcih,« je razložil Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Vzroki za smučarske nesreče so bili različni in odvisni od več dejavnikov, kot so smučarsko znanje, zahtevnost smučarske proge, hitrost smučanja, vremenske razmere in zasedenost smučišča, je dodal Peter Jamnik s Policijske uprave Kranj. »Med pogostejšimi vzroki, ki se dogajajo med vsemi starostnimi skupinami, so trki, velikokrat pa se v nesrečah poškodujejo prav mladostniki, zato je njihovi varnosti treba posvetiti več pozornosti,« je poudaril. A policisti so se v tej zimi na gorenjskih smučiščih srečali tudi s precej bolj nenavadnimi vzroki nesreč. Za eno od njih je bil na primer kriv mobilni telefon. Smučarka, ki se je pri sestopanju s sedežnice umikala moškemu, ki je pred njo s tal pobiral mobilni telefon, je pri tem zdrsnila in si zlomila kolk.

Policija še svetuje smučarjem, da hitrost smučanja in način vožnje prilagodijo svojemu znanju in razmeram na smučišču, da ne ogrozijo sebe in drugih smučarjev. Ob tem dodajmo, da je za otroke do vključno 14. leta starosti uporaba zaščitne čelade obvezna, priporočljiva pa je tudi za vse druge smučarje. Alkoholu se med smučanjem izogibajte, enako kot v cestnem prometu pa je dovoljena meja 0,24 mg/l oziroma pol promila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

13/21

ponedeljek

11/23

torek

11/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Šenturška Gora, 25. junij 2018

Palačinke na dan državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

S kolesom po občini Naklo

IZLETI / Mojstrana, 25. junij 2018

Rajže po poteh Triglavskih pravljic

PRIREDITVE / Kranj, 26. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 26. junij 2018

Pohod v dolino Voje

IZLETI / Kranj, 26. junij 2018

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Kranj, 27. junij 2018

Z magijo znanja do blagostanja

 

 
 

 

 
 
 

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !