Več kot petdeset smučarskih nesreč, ki so se končale s poškodbami, so v letošnji smučarski sezoni že obravnavali gorenjski policisti. / Foto: Gorazd Kavčič

V vsako tretjo vpleten otrok

Otroci ali mladostniki so bili udeleženi v približno tretjino smučarskih nesreč, ki so jih v tej zimi že obravnavali gorenjski policisti, zato jim na smučiščih posvečajte še posebno pozornost.

Tatovi so prisotni tudi na smučiščih, zato smučarske opreme ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, pazite pa tudi na druge vredne predmete, ki jih imate s sabo. Vrednih stvari prav tako ne puščajte v vozilih.

Kranj – Kljub nekoliko slabši vremenski napovedi v gorenjskih smučarskih središčih v času zimskih počitnic, ki so se za gorenjske otroke začele minuli konec tedna, pričakujejo povečan obisk. Ker bo na smučeh tudi veliko otrok, gorenjski policisti, ki bodo te dni prisotni na vseh večjih smučiščih, pozivajo še k dodatni skrbi za varno smuko. Otroci in mladostniki so bili namreč letos udeleženi kar v približno tretjino vseh smučarskih nesreč, ki so jih obravnavali.

Gorenjski policisti so v letošnji smučarski sezoni obravnavali 56 smučarskih nesreč, večinoma je šlo za padce, skoraj vsaka peta pa se je zgodila zaradi trka med smučarji. Zadnji dve nesreči sta se zgodili v soboto v Kranjski Gori in na Krvavcu, kjer se je smučar pri padcu tako hudo poškodoval, da so ga morali s helikopterjem prepeljati v ljubljanski klinični center. Seveda pa se je na smučiščih letos zgodilo še precej več nesreč, saj policisti obravnavajo le tiste, v katerih je podan sum na hujše poškodbe. Lani so na primer na gorenjskih smučiščih evidentirali 341 nesreč, policisti pa so jih obravnavali 89, od tega se jih je 24 končalo s hudimi telesnimi poškodbami.

Letošnja statistika razkriva, da se je na gorenjskih smučiščih doslej huje poškodovalo okoli dvajset smučarjev. »Letošnje najpogostejše poškodbe so povezane z zvini in zlomi spodnjih ter zgornjih okončin – koleno, golen, gleženj, roke. V nekaj primerih so smučarji utrpeli poškodbe glave, stegnenice, hrbta in različne udarce pri padcih,« je razložil Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Vzroki za smučarske nesreče so bili različni in odvisni od več dejavnikov, kot so smučarsko znanje, zahtevnost smučarske proge, hitrost smučanja, vremenske razmere in zasedenost smučišča, je dodal Peter Jamnik s Policijske uprave Kranj. »Med pogostejšimi vzroki, ki se dogajajo med vsemi starostnimi skupinami, so trki, velikokrat pa se v nesrečah poškodujejo prav mladostniki, zato je njihovi varnosti treba posvetiti več pozornosti,« je poudaril. A policisti so se v tej zimi na gorenjskih smučiščih srečali tudi s precej bolj nenavadnimi vzroki nesreč. Za eno od njih je bil na primer kriv mobilni telefon. Smučarka, ki se je pri sestopanju s sedežnice umikala moškemu, ki je pred njo s tal pobiral mobilni telefon, je pri tem zdrsnila in si zlomila kolk.

Policija še svetuje smučarjem, da hitrost smučanja in način vožnje prilagodijo svojemu znanju in razmeram na smučišču, da ne ogrozijo sebe in drugih smučarjev. Ob tem dodajmo, da je za otroke do vključno 14. leta starosti uporaba zaščitne čelade obvezna, priporočljiva pa je tudi za vse druge smučarje. Alkoholu se med smučanjem izogibajte, enako kot v cestnem prometu pa je dovoljena meja 0,24 mg/l oziroma pol promila.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: J, hitrost: 0 km/h

-6/10

petek

-5/10

sobota

1/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 24. marec 2018

Turni smuk

IZLETI / Šenčur, 24. marec 2018

Kettejeva pot v Brkine

DELAVNICE / Žiri, 24. marec 2018

Komunikacija z angeli in angelska sporočila

PRIREDITVE / Bled, 24. marec 2018

Dan črnega teloha

PRIREDITVE / Kranj, 24. marec 2018

Proučevanje Svetega pisma

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. marec 2018

Javno vodstvo po razstavi

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. marec 2018

O kitara, vsak te mara

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...