Alma Nuhić je ekologinja in naravovarstvenica, zaljubljena v raznolikost sveta.

Ekologinja, barmanka, popotnica

Alma Nuhić je sedemindvajsetletna Jeseničanka, diplomirana ekologinja in naravovarstvenica, dekle, katere dom je v resnici ves svet.

Alma je kot prostovoljka delala na organskih farmah v Afriki, Evropi, Južni Ameriki, sodelovala pri raziskovalnih projektih za koralne grebene na Maldivih, pri razvoju permakulture v Aziji, se učila organskega čebelarjenja na Sardiniji ... "Tako lahko združim ljubezen do ekologije in potovanj," pravi.

Republika Panama, z glavnim mestom Panama, je gospodarsko in ekonomsko druga najbolj razvita država v centralni Ameriki, prav na račun izgradnje Panamskega kanala. Uradni jezik je španščina, povprečna temperatura skozi celo leto je 26 stopinj Celzija. Ker se nahaja v tropskem pasu, se izmenjujeta deževna in sušna doba. Država je zelo varna, pravi Alma.

Argentina, Brazilija, Čile, Peru, Bolivija, Maldivi, Šrilanka, Gana, Malezija, Tajska, Kambodža, Filipini, Kuba, Jamajka, Turčija, Sardinija, Maroko, Havaji, Kostarika in trenutno Panama – to so države, ki jih je Alma Nuhić obiskala v zadnjih nekaj letih. A ne zgolj kot turistka, temveč kot predana naravovarstvenica in prostovoljka, saj dela na organskih farmah, poučuje ekologijo, vodi delavnice recikliranja ... Kot prostovoljka dobi zastonj prenočišče in hrano, v zameno pa pomaga pri delu na farmah, plantažah ... Tako vsako leto preživi na tujem tudi po pol leta; denar za letalske vozovnice pa zasluži poleti – kot barmanka v Sloveniji ...

Prostovoljka v Panami

Alma je trenutno v Panami, na otočju Bocas del Toro, kjer dela kot prostovoljka v kampingu YGriega. "Pot sem začela sredi septembra lani v Maroku, preletela Atlantik in obiskale Havaje, otok Maui. Želja po obisku kavnih plantaž me je vodila do Kostarike in nato na otočje Bocas del Toro v Panamo," nam je prek spleta sporočila Alma. "Otočje ima raznoliko floro in favno in je pravi raj za deskarje. Otok Bastimento pa je tudi raj za ljubitelje organskih izdelkov, saj lastnik največje organske farme gospod Javier z odprtimi rokami sprejme vsakogar, ki želi izvedeti več o proizvodnji kave, kakava, naravnih mazilih in kokosovem olju. Na otoku dvakrat na teden obiščem tropsko raziskovalno biološko postajo Smithsonian, kjer raziskujejo in razmnožujejo različne vrste koral," pravi Alma.

Projekt zbiranja plastenk

Na otoku Bocas del Toro je Alma spoznala tudi Roberta Bezeauja, po rodu Kanadčana, ki je leta 2012 začel projekt zbiranja plastenk na otoku in ob pomoči prostovoljcev v le nekaj letih naredil velik korak naprej k bolj čistemu okolju. Almo je navdušil in si želi, da bi kaj podobnega začela tudi sama po vrnitvi domov. Kot pravi Alma, v projektu sodeluje lokalni supermarket, ki zbira odpadne plastenke. Vsaka plastenka je vredna pet centov in vsakdo, ki pripelje sto plastenk, dobi kupon v vrednosti pet dolarjev za nakup hrane ali šolskih potrebščin. "Otočani so se strinjali, da v projekt vključijo večinoma osnovnošolce in dijake. Po pouku otroci zbirajo plastenke, za trud so nagrajeni, obenem pa ozaveščajo turiste, ki prihajajo na otok, da je smeti treba odnesti s seboj na celino. Namesto nakupa vode v plastenkah jim pokažejo tudi postaje na otoku, kjer lahko ob doplačilu 70 centov ponovno napolnijo svoje steklenice." Iz zbranih plastenk je gospod Bezeau zgradil graščino, v kateri vodi delavnice na temo recikliranja odpadkov v ponovno uporabne izdelke.

"Na Jesenicah imamo možnost reciklirati odpadke, a se ti še vedno pojavljajo v naravi. Na Jesenicah bi v šolah organizirala delavnice recikliranja, tako da bi uporabljeno embalažo spremenili v ponovno uporabne proizvode. Prav tako bi želela ozavestiti mlajše, da napolnijo svoje plastenke z vodo, saj smo v Sloveniji lahko srečni, da imamo pitno vodo, medtem ko tukaj na otoku ali v večini držav v Afriki te nimajo ..." razmišlja Alma.

Barmanka z diplomo iz ekologije

Ekologija je Almina velika ljubezen. Žal pa po diplomi na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru ni dobila dela v svojem poklicu, zato zadnjih nekaj let poleti dela kot barmanka na Bledu. "Delo mi je všeč, saj sem v stiku z ljudmi, hkrati pa sem lahko ustvarjalna, ko pripravljam koktajle. Ker verjamem, da je cel svet učilnica, sem se za barmanko izobraževala na Hrvaškem, nato sem dodatno znanje poiskala na Bols Academy v Amsterdamu," razlaga. A to še ni vse, ker jo je pritegnila tudi baristika, to je veda o pripravi kave, je trening za baristko opravila na Filipinih na Asia Coffee Academy v Manili ...

In kakšni so njeni načrti po vrnitvi domov – vrača se v začetku marca? "Vprašanje: ostati v Sloveniji ali ne, je zame vedno odprto. Alternativni poklic barmanke me je navdušil, bolj razvite lokale in bolj odprte lastnike za nove ideje pa vidim izven Bleda ..."

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-5/1

sreda

-2/4

četrtek

-3/7

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kamnik, 19. december 2018

Praznovanje FKK OFF!

PRIREDITVE / Trzin, 19. december 2018

Kulturni večer z Uršulo Jašovec

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. december 2018

Pogovorni večer z Mojco in Janezom Logarjem

RAZSTAVE / Kropa, 20. december 2018

Najlepši kroparski svečniki

OBVESTILA / Škofja Loka, 20. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Kranj, 20. december 2018

Prednovoletni sprehod po Celju

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. december 2018

Letos LUFt kar dvakrat

 

 
 

 

 
 
 

Migracije niso človekova pravica / 20:33, 18. december

Čestitam, da ste to objavili!
Migracije so biznis in s tem biznosom se je eden fejst zaj.bal.

Migracije niso človekova pravica / 18:08, 18. december

Migracije niso človekova pravica. Vsak ki gre čez mejo v Avstrijo ali Italijo mora imeti veljavni dokument. To naj bi veljalo za vse. Vsak ...

Migracije niso človekova pravica / 17:14, 17. december

Opa. Takšen članek v osrednjem gorenjskem časopisu. Mar ni to sovražni govor ?

Pavel Rupar član Slovenske ljudske stranke / 15:10, 17. december

Zakaj rovariš Rupar? A je rok uporabnosti kondomom, ki si jih kupoval na občinsko naročilnico že potekel?

Migracije niso človekova pravica / 14:53, 17. december

Nisem članica SDS, niti podpornica. V marsičem se razlikujejo naša mnenja. Kar se pa tiče migracij, teh masovnih prišlekov, ki jih futramo, ...

Nujna nova regijska bolnišnica / 11:57, 17. december

Super. Novi poligon za naše gradbince in dobavitelje medicinske opreme. 200M€ je po moje kar smešna cena. Če sledimo praksi dosedanjih gradenj zdrvastvenih objektov, je meja za ceno samo nebo.

Uradno odprli obvoznico / 14:58, 16. december

Od odcepa proti železniški postaji pri Mraku proti Gorjam in Pokljuki je skozi Rečico kar nekaj mest, da o podvozu pod železniško progo niti...