Alma Nuhić je ekologinja in naravovarstvenica, zaljubljena v raznolikost sveta.

Ekologinja, barmanka, popotnica

Alma Nuhić je sedemindvajsetletna Jeseničanka, diplomirana ekologinja in naravovarstvenica, dekle, katere dom je v resnici ves svet.

Alma je kot prostovoljka delala na organskih farmah v Afriki, Evropi, Južni Ameriki, sodelovala pri raziskovalnih projektih za koralne grebene na Maldivih, pri razvoju permakulture v Aziji, se učila organskega čebelarjenja na Sardiniji ... "Tako lahko združim ljubezen do ekologije in potovanj," pravi.

Republika Panama, z glavnim mestom Panama, je gospodarsko in ekonomsko druga najbolj razvita država v centralni Ameriki, prav na račun izgradnje Panamskega kanala. Uradni jezik je španščina, povprečna temperatura skozi celo leto je 26 stopinj Celzija. Ker se nahaja v tropskem pasu, se izmenjujeta deževna in sušna doba. Država je zelo varna, pravi Alma.

Argentina, Brazilija, Čile, Peru, Bolivija, Maldivi, Šrilanka, Gana, Malezija, Tajska, Kambodža, Filipini, Kuba, Jamajka, Turčija, Sardinija, Maroko, Havaji, Kostarika in trenutno Panama – to so države, ki jih je Alma Nuhić obiskala v zadnjih nekaj letih. A ne zgolj kot turistka, temveč kot predana naravovarstvenica in prostovoljka, saj dela na organskih farmah, poučuje ekologijo, vodi delavnice recikliranja ... Kot prostovoljka dobi zastonj prenočišče in hrano, v zameno pa pomaga pri delu na farmah, plantažah ... Tako vsako leto preživi na tujem tudi po pol leta; denar za letalske vozovnice pa zasluži poleti – kot barmanka v Sloveniji ...

Prostovoljka v Panami

Alma je trenutno v Panami, na otočju Bocas del Toro, kjer dela kot prostovoljka v kampingu YGriega. "Pot sem začela sredi septembra lani v Maroku, preletela Atlantik in obiskale Havaje, otok Maui. Želja po obisku kavnih plantaž me je vodila do Kostarike in nato na otočje Bocas del Toro v Panamo," nam je prek spleta sporočila Alma. "Otočje ima raznoliko floro in favno in je pravi raj za deskarje. Otok Bastimento pa je tudi raj za ljubitelje organskih izdelkov, saj lastnik največje organske farme gospod Javier z odprtimi rokami sprejme vsakogar, ki želi izvedeti več o proizvodnji kave, kakava, naravnih mazilih in kokosovem olju. Na otoku dvakrat na teden obiščem tropsko raziskovalno biološko postajo Smithsonian, kjer raziskujejo in razmnožujejo različne vrste koral," pravi Alma.

Projekt zbiranja plastenk

Na otoku Bocas del Toro je Alma spoznala tudi Roberta Bezeauja, po rodu Kanadčana, ki je leta 2012 začel projekt zbiranja plastenk na otoku in ob pomoči prostovoljcev v le nekaj letih naredil velik korak naprej k bolj čistemu okolju. Almo je navdušil in si želi, da bi kaj podobnega začela tudi sama po vrnitvi domov. Kot pravi Alma, v projektu sodeluje lokalni supermarket, ki zbira odpadne plastenke. Vsaka plastenka je vredna pet centov in vsakdo, ki pripelje sto plastenk, dobi kupon v vrednosti pet dolarjev za nakup hrane ali šolskih potrebščin. "Otočani so se strinjali, da v projekt vključijo večinoma osnovnošolce in dijake. Po pouku otroci zbirajo plastenke, za trud so nagrajeni, obenem pa ozaveščajo turiste, ki prihajajo na otok, da je smeti treba odnesti s seboj na celino. Namesto nakupa vode v plastenkah jim pokažejo tudi postaje na otoku, kjer lahko ob doplačilu 70 centov ponovno napolnijo svoje steklenice." Iz zbranih plastenk je gospod Bezeau zgradil graščino, v kateri vodi delavnice na temo recikliranja odpadkov v ponovno uporabne izdelke.

"Na Jesenicah imamo možnost reciklirati odpadke, a se ti še vedno pojavljajo v naravi. Na Jesenicah bi v šolah organizirala delavnice recikliranja, tako da bi uporabljeno embalažo spremenili v ponovno uporabne proizvode. Prav tako bi želela ozavestiti mlajše, da napolnijo svoje plastenke z vodo, saj smo v Sloveniji lahko srečni, da imamo pitno vodo, medtem ko tukaj na otoku ali v večini držav v Afriki te nimajo ..." razmišlja Alma.

Barmanka z diplomo iz ekologije

Ekologija je Almina velika ljubezen. Žal pa po diplomi na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru ni dobila dela v svojem poklicu, zato zadnjih nekaj let poleti dela kot barmanka na Bledu. "Delo mi je všeč, saj sem v stiku z ljudmi, hkrati pa sem lahko ustvarjalna, ko pripravljam koktajle. Ker verjamem, da je cel svet učilnica, sem se za barmanko izobraževala na Hrvaškem, nato sem dodatno znanje poiskala na Bols Academy v Amsterdamu," razlaga. A to še ni vse, ker jo je pritegnila tudi baristika, to je veda o pripravi kave, je trening za baristko opravila na Filipinih na Asia Coffee Academy v Manili ...

In kakšni so njeni načrti po vrnitvi domov – vrača se v začetku marca? "Vprašanje: ostati v Sloveniji ali ne, je zame vedno odprto. Alternativni poklic barmanke me je navdušil, bolj razvite lokale in bolj odprte lastnike za nove ideje pa vidim izven Bleda ..."

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

pretežno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/11

petek

3/7

sobota

1/4

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Tržič, 17. marec 2018

An flet'n večer

PRIREDITVE / Jesenice, Preddvor, 17. marec 2018

Za otroke

RAZSTAVE / Predoslje, 17. marec 2018

Ustvarjalni upokojenci

IZLETI / Kranj, 17. marec 2018

Pohod iz Nakla do koče na Dobravi

PRIREDITVE / Mengeš, 17. marec 2018

Kos

OBVESTILA / Kranj, 17. marec 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Vogel, 17. marec 2018

Opazovanje nočnega neba

PRIREDITVE / Begunje, 17. marec 2018

Gorjanska godba pri Avseniku

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...