Alma Nuhić je ekologinja in naravovarstvenica, zaljubljena v raznolikost sveta.

Ekologinja, barmanka, popotnica

Alma Nuhić je sedemindvajsetletna Jeseničanka, diplomirana ekologinja in naravovarstvenica, dekle, katere dom je v resnici ves svet.

Alma je kot prostovoljka delala na organskih farmah v Afriki, Evropi, Južni Ameriki, sodelovala pri raziskovalnih projektih za koralne grebene na Maldivih, pri razvoju permakulture v Aziji, se učila organskega čebelarjenja na Sardiniji ... "Tako lahko združim ljubezen do ekologije in potovanj," pravi.

Republika Panama, z glavnim mestom Panama, je gospodarsko in ekonomsko druga najbolj razvita država v centralni Ameriki, prav na račun izgradnje Panamskega kanala. Uradni jezik je španščina, povprečna temperatura skozi celo leto je 26 stopinj Celzija. Ker se nahaja v tropskem pasu, se izmenjujeta deževna in sušna doba. Država je zelo varna, pravi Alma.

Argentina, Brazilija, Čile, Peru, Bolivija, Maldivi, Šrilanka, Gana, Malezija, Tajska, Kambodža, Filipini, Kuba, Jamajka, Turčija, Sardinija, Maroko, Havaji, Kostarika in trenutno Panama – to so države, ki jih je Alma Nuhić obiskala v zadnjih nekaj letih. A ne zgolj kot turistka, temveč kot predana naravovarstvenica in prostovoljka, saj dela na organskih farmah, poučuje ekologijo, vodi delavnice recikliranja ... Kot prostovoljka dobi zastonj prenočišče in hrano, v zameno pa pomaga pri delu na farmah, plantažah ... Tako vsako leto preživi na tujem tudi po pol leta; denar za letalske vozovnice pa zasluži poleti – kot barmanka v Sloveniji ...

Prostovoljka v Panami

Alma je trenutno v Panami, na otočju Bocas del Toro, kjer dela kot prostovoljka v kampingu YGriega. "Pot sem začela sredi septembra lani v Maroku, preletela Atlantik in obiskale Havaje, otok Maui. Želja po obisku kavnih plantaž me je vodila do Kostarike in nato na otočje Bocas del Toro v Panamo," nam je prek spleta sporočila Alma. "Otočje ima raznoliko floro in favno in je pravi raj za deskarje. Otok Bastimento pa je tudi raj za ljubitelje organskih izdelkov, saj lastnik največje organske farme gospod Javier z odprtimi rokami sprejme vsakogar, ki želi izvedeti več o proizvodnji kave, kakava, naravnih mazilih in kokosovem olju. Na otoku dvakrat na teden obiščem tropsko raziskovalno biološko postajo Smithsonian, kjer raziskujejo in razmnožujejo različne vrste koral," pravi Alma.

Projekt zbiranja plastenk

Na otoku Bocas del Toro je Alma spoznala tudi Roberta Bezeauja, po rodu Kanadčana, ki je leta 2012 začel projekt zbiranja plastenk na otoku in ob pomoči prostovoljcev v le nekaj letih naredil velik korak naprej k bolj čistemu okolju. Almo je navdušil in si želi, da bi kaj podobnega začela tudi sama po vrnitvi domov. Kot pravi Alma, v projektu sodeluje lokalni supermarket, ki zbira odpadne plastenke. Vsaka plastenka je vredna pet centov in vsakdo, ki pripelje sto plastenk, dobi kupon v vrednosti pet dolarjev za nakup hrane ali šolskih potrebščin. "Otočani so se strinjali, da v projekt vključijo večinoma osnovnošolce in dijake. Po pouku otroci zbirajo plastenke, za trud so nagrajeni, obenem pa ozaveščajo turiste, ki prihajajo na otok, da je smeti treba odnesti s seboj na celino. Namesto nakupa vode v plastenkah jim pokažejo tudi postaje na otoku, kjer lahko ob doplačilu 70 centov ponovno napolnijo svoje steklenice." Iz zbranih plastenk je gospod Bezeau zgradil graščino, v kateri vodi delavnice na temo recikliranja odpadkov v ponovno uporabne izdelke.

"Na Jesenicah imamo možnost reciklirati odpadke, a se ti še vedno pojavljajo v naravi. Na Jesenicah bi v šolah organizirala delavnice recikliranja, tako da bi uporabljeno embalažo spremenili v ponovno uporabne proizvode. Prav tako bi želela ozavestiti mlajše, da napolnijo svoje plastenke z vodo, saj smo v Sloveniji lahko srečni, da imamo pitno vodo, medtem ko tukaj na otoku ali v večini držav v Afriki te nimajo ..." razmišlja Alma.

Barmanka z diplomo iz ekologije

Ekologija je Almina velika ljubezen. Žal pa po diplomi na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru ni dobila dela v svojem poklicu, zato zadnjih nekaj let poleti dela kot barmanka na Bledu. "Delo mi je všeč, saj sem v stiku z ljudmi, hkrati pa sem lahko ustvarjalna, ko pripravljam koktajle. Ker verjamem, da je cel svet učilnica, sem se za barmanko izobraževala na Hrvaškem, nato sem dodatno znanje poiskala na Bols Academy v Amsterdamu," razlaga. A to še ni vse, ker jo je pritegnila tudi baristika, to je veda o pripravi kave, je trening za baristko opravila na Filipinih na Asia Coffee Academy v Manili ...

In kakšni so njeni načrti po vrnitvi domov – vrača se v začetku marca? "Vprašanje: ostati v Sloveniji ali ne, je zame vedno odprto. Alternativni poklic barmanke me je navdušil, bolj razvite lokale in bolj odprte lastnike za nove ideje pa vidim izven Bleda ..."

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

oblačno
vlažnost: 84 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/17

petek

8/21

sobota

11/20

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Žiri, 22. junij 2018

Žirokenrol

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 22. junij 2018

Kako so prali perilo pred pralnim strojem

PRIREDITVE / Radovljica, 22. junij 2018

Pozdrav poletju

PRIREDITVE / Gorenja vas, 23. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

Žirovska noč

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

17. Žirovski kolesarski krog

PRIREDITVE / Lom pod Storžičem, 23. junij 2018

Gasilska veselica

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...