Župan Ciril Globočnik je včeraj z navdušenjem pokazal uporabno dovoljenje za knjižnico, katere gradnja se je začela že leta 2011. / Foto: Tina Dokl

Odprli vrata nove knjižnice

Včeraj so si Radovljičani lahko prvič ogledali, kakšna bo notranjost nove knjižnice. Isti dan je občina za knjižnico pridobila še uporabno dovoljenje. Odprtje je načrtovano za april.

Radovljica – »Kljub vsem zapletom smo zdaj vendarle prišli do knjižnice, na katero bomo zares lahko ponosni,« je bil včeraj, ko je občina za novo knjižnico na Vurnikovem trgu pridobila še uporabno dovoljenje upravne enote, zadovoljen radovljiški župan Ciril Globočnik. »Zaslužimo si jo, imamo naziv branju prijazna občina, predvsem pa Knjižnica Antona Tomaža Linharta že sedaj ponuja vrhunske storitve. Občina – in širša okolica – bo z novo knjižnico ogromno pridobila,« je povedal župan in odprtje knjižnice napovedal za april.

Knjižničarji se tako že nekaj časa pripravljajo na zahtevno selitev več kot 120 tisoč enot gradiva. Pri tem bodo, tako načrtujejo, pomagale številne organizacije. Za pomoč so že zaprosili vojsko, gasilce in nekatera društva oziroma združenja. »Pomembno vlogo pri selitvi bodo imeli tudi prostovoljci, ki jih že vabimo, naj s prijavo izrazijo svojo pripravljenost sodelovati,« je povedala direktorica knjižnice Božena Kolman Finžgar. »Vsi, ki so pripravljeni poprijeti za delo in pomagati pri prenašanju knjig, knjižničnega gradiva in druge opreme, se lahko prijavijo do prihodnjega ponedeljka, 19. februarja. Prijavnice so objavljene na spletni strani knjižnice, na voljo so tudi v knjižnici.«

Gradnja nove radovljiške knjižnice se je začela v letu 2011, a bila nato čez tri leta zaradi stečaja izvajalca, podjetja Tehnik, prekinjena. Komunalna oprema in zunanja ureditev Vurnikovega trga sta bili končani leta 2015, gradnjo knjižnice pa je družba Javna razsvetljava kot novi izbrani izvajalec nadaljevala od konca leta 2016.

Kot so pojasnili na radovljiški občinski upravi, stroški gradnje knjižnice znašajo približno 3,3 milijona evrov, notranje opreme sedemsto tisoč, dokumentacije in nadzora pa nekaj manj kot štiristo tisoč evrov. Za zagotovitev zadostnega števila parkirnih mest v kletni etaži knjižnice je občina namenila še 447 tisoč evrov, tako da skupni stroški nove knjižnice znašajo nekaj manj kot pet milijonov evrov.

Za sedanje prostore knjižnice v stari stavbi na Gorenjski cesti je že izdelana prostorska presoja za dejavnost medgeneracijskega centra. Letos bo pripravljena projektna dokumentacija za obnovo stave in njeno prilagoditev novi dejavnosti, je še povedal župan Globočnik.

Včerajšnje vodene oglede sta občina in knjižnica pripravili v sklopu akcije Skupnosti občin Slovenije Dan odprtih vrat v občinah, v okviru katere so na ta dan številne slovenske občine občankam in občanom predstavile svoje naložbe in programe. Po novih prostorih so na vodene oglede med za zdaj še prazne police odpeljali šest skupin s po dvajsetimi obiskovalci, ki so bili posebno navdušeni nad teraso v vrhnji etaži knjižnice, kjer je tudi večnamenska dvorana. Za sedaj so obiskovalci lahko uživali le v čudovitih razgledih, ko bo knjižnica odprta, pa bo v topli polovici leta tudi terasa namenjena sproščenemu branju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 43 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/20

sobota

10/19

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenja vas, 23. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

Žirovska noč

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

17. Žirovski kolesarski krog

PRIREDITVE / Lom pod Storžičem, 23. junij 2018

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Tržič, 23. junij 2018

Gozdna igralnica pri Domu pod Storžičem

OBVESTILA / Kranj, 23. junij 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Preddvor, 23. junij 2018

Pohod do izvira Bistrice in vzorčenje vode

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...