Uspeh se bo meril le v manjši zlorabi konoplje

V parlamentarno obravnavo bo prišel predlog zakona legalizacije in regulacije konoplje, ki obravnava uporabo konoplje tudi v rekreativne namene. Več argumentov pripravljavec predloga zakona navaja v korist predlogu: ukinil se bo črni trg, izdelki iz konoplje bodo zaradi nadzora varnejši, zagotovljena bo sledljivost »od semena do prodaje«, veliko denarja se bo od davkov na prodajo steklo v državno blagajno, del tega denarja naj bi se »vrnil« med ljudi v obliki preventivnih programov proti zlorabam konoplje. Polnoletnim bo dovoljeno gojenje konoplje v omejenih količinah za osebne potrebe. Kar je prepovedano, se ne obnese, pravi pripravljavec zakona, Piratska stranka Slovenije. Zagotovo bo ugodna posledica ekonomski učinek, nisem pa zasledila podatkov – in naj me kdo popravi, če se motim, da so kod drugje z legalizacijo konoplje v rekreativne namene dejansko dosegli bistveno zmanjšanje njene zlorabe, ki lahko vodi v odvisnost. Meni se zdi to ključen podatek. »Stvari, ki so neizbežno prisotne, je bolje urediti, legalizirati.« Trditev predsednika Piratov je všečna, a se vprašam, zakaj nam to tako slabo uspeva pri zlorabi legalizirane droge, alkoholu? En primer: kljub relativno lahki dostopnosti konoplje na Nizozemskem je obseg problematike uporabe drog v populaciji povsem primerljiv z ostalimi evropskimi državami, je pa večji delež oseb, ki zaradi konoplje iščejo zdravstveno ali socialno pomoč (vir: DrogArt).

V Avstriji npr. je konoplja dovoljena v medicinske namene, dekriminalizirana pa je tudi osebna uporaba. Ravno za uporabo konoplje v medicinske namene se tudi v Sloveniji zdi, da počasi dosega družbeni konsenz. Konoplja in pripravki iz nje se vračajo v roke zdravnika. Končno! S tem se bomo izognili tudi tragičnim zgodbam, ko ljudje v stiski opuščajo zdravljenje in posegajo po preparatih, ki ne ustrezajo strokovnim zahtevam, niso pod nadzorom strokovnih institucij in jih ponujajo posamezniki brez strokovnih licenc in po oderuških cenah. Odprto pa je še, ali je dovolj politične volje, da bomo gojili slovensko konopljo v medicinske namene (in ne bili odvisni od tujega trga, korporacij).

Smo v predvolilnem času in ne vem, ali je zdaj pravi čas za razpravo o tem, kakšno stališče bo zavzela naša družba (v sozvočju stroke in politike) v zvezi z legalizacijo konoplje tudi v rekreativne namene. Je predlog zakona poskus nabiranja političnih všečkov, a po drugi strani, kdaj pa je sploh pravi čas, saj se tovrstne razprave v različnih pobudah vlečejo že leta.

Oddaj svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 0 km/h

-5/0

sreda

-2/4

četrtek

-3/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kamnik, 19. december 2018

Praznovanje FKK OFF!

PRIREDITVE / Trzin, 19. december 2018

Kulturni večer z Uršulo Jašovec

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. december 2018

Pogovorni večer z Mojco in Janezom Logarjem

RAZSTAVE / Kropa, 20. december 2018

Najlepši kroparski svečniki

OBVESTILA / Škofja Loka, 20. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Kranj, 20. december 2018

Prednovoletni sprehod po Celju

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. december 2018

Letos LUFt kar dvakrat

 

 
 

 

 
 
 

Zgodbe o lastnikih gozdov / 10:23, 19. december

Taprav gozd je samo mešan gozd.
Smrekov gozd ni gozd ampak nenaravna plantaža.

Migracije niso človekova pravica / 20:33, 18. december

Čestitam, da ste to objavili!
Migracije so biznis in s tem biznosom se je eden fejst zaj.bal.

Migracije niso človekova pravica / 18:08, 18. december

Migracije niso človekova pravica. Vsak ki gre čez mejo v Avstrijo ali Italijo mora imeti veljavni dokument. To naj bi veljalo za vse. Vsak ...

Migracije niso človekova pravica / 17:14, 17. december

Opa. Takšen članek v osrednjem gorenjskem časopisu. Mar ni to sovražni govor ?

Pavel Rupar član Slovenske ljudske stranke / 15:10, 17. december

Zakaj rovariš Rupar? A je rok uporabnosti kondomom, ki si jih kupoval na občinsko naročilnico že potekel?

Migracije niso človekova pravica / 14:53, 17. december

Nisem članica SDS, niti podpornica. V marsičem se razlikujejo naša mnenja. Kar se pa tiče migracij, teh masovnih prišlekov, ki jih futramo, ...

Nujna nova regijska bolnišnica / 11:57, 17. december

Super. Novi poligon za naše gradbince in dobavitelje medicinske opreme. 200M€ je po moje kar smešna cena. Če sledimo praksi dosedanjih gradenj zdrvastvenih objektov, je meja za ceno samo nebo.