Uspeh se bo meril le v manjši zlorabi konoplje

V parlamentarno obravnavo bo prišel predlog zakona legalizacije in regulacije konoplje, ki obravnava uporabo konoplje tudi v rekreativne namene. Več argumentov pripravljavec predloga zakona navaja v korist predlogu: ukinil se bo črni trg, izdelki iz konoplje bodo zaradi nadzora varnejši, zagotovljena bo sledljivost »od semena do prodaje«, veliko denarja se bo od davkov na prodajo steklo v državno blagajno, del tega denarja naj bi se »vrnil« med ljudi v obliki preventivnih programov proti zlorabam konoplje. Polnoletnim bo dovoljeno gojenje konoplje v omejenih količinah za osebne potrebe. Kar je prepovedano, se ne obnese, pravi pripravljavec zakona, Piratska stranka Slovenije. Zagotovo bo ugodna posledica ekonomski učinek, nisem pa zasledila podatkov – in naj me kdo popravi, če se motim, da so kod drugje z legalizacijo konoplje v rekreativne namene dejansko dosegli bistveno zmanjšanje njene zlorabe, ki lahko vodi v odvisnost. Meni se zdi to ključen podatek. »Stvari, ki so neizbežno prisotne, je bolje urediti, legalizirati.« Trditev predsednika Piratov je všečna, a se vprašam, zakaj nam to tako slabo uspeva pri zlorabi legalizirane droge, alkoholu? En primer: kljub relativno lahki dostopnosti konoplje na Nizozemskem je obseg problematike uporabe drog v populaciji povsem primerljiv z ostalimi evropskimi državami, je pa večji delež oseb, ki zaradi konoplje iščejo zdravstveno ali socialno pomoč (vir: DrogArt).

V Avstriji npr. je konoplja dovoljena v medicinske namene, dekriminalizirana pa je tudi osebna uporaba. Ravno za uporabo konoplje v medicinske namene se tudi v Sloveniji zdi, da počasi dosega družbeni konsenz. Konoplja in pripravki iz nje se vračajo v roke zdravnika. Končno! S tem se bomo izognili tudi tragičnim zgodbam, ko ljudje v stiski opuščajo zdravljenje in posegajo po preparatih, ki ne ustrezajo strokovnim zahtevam, niso pod nadzorom strokovnih institucij in jih ponujajo posamezniki brez strokovnih licenc in po oderuških cenah. Odprto pa je še, ali je dovolj politične volje, da bomo gojili slovensko konopljo v medicinske namene (in ne bili odvisni od tujega trga, korporacij).

Smo v predvolilnem času in ne vem, ali je zdaj pravi čas za razpravo o tem, kakšno stališče bo zavzela naša družba (v sozvočju stroke in politike) v zvezi z legalizacijo konoplje tudi v rekreativne namene. Je predlog zakona poskus nabiranja političnih všečkov, a po drugi strani, kdaj pa je sploh pravi čas, saj se tovrstne razprave v različnih pobudah vlečejo že leta.

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/19

sobota

10/20

nedelja

12/22

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenja vas, 23. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

Žirovska noč

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

17. Žirovski kolesarski krog

PRIREDITVE / Lom pod Storžičem, 23. junij 2018

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Tržič, 23. junij 2018

Gozdna igralnica pri Domu pod Storžičem

OBVESTILA / Kranj, 23. junij 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Preddvor, 23. junij 2018

Pohod do izvira Bistrice in vzorčenje vode

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...