Tradicionalna letalonosilka vedno znova navduši obiskovalce. / Foto: Darko Jerše

Zime še niso pregnale

Minuli konec tedna so marsikje po Gorenjskem pripravili pustovanja in pustne povorke, po novi snežni pošiljki in mrazu pa maškaram preganjanje zime še ni najbolje uspelo.

Kranj – Društvo Godlarji iz Šenčurja je letos organiziralo že 28. pustno povorko, ki je bila še bolj bogata in raznolika kot prejšnja leta. Nanjo so se člani pripravljali vse od novega leta dalje, ideje za povorko pa so zorele še dlje časa. Pustna vozila je izdelovalo več kot dvajset članov. Na sprevodu smo lahko videli dvajset različnih pustnih vozil, ki so bila tematsko obarvana. Pozdravili so nas zastavonoša, maskota Godlar, princ in princesa, šenčurski župan, telebajski, junaki Vojne zvezd, Kim Džong Un, letalonosilka Piranskega zaliva, cigani in mnogi drugi. Vsi člani Godlarjev pri pustnem projektu sodelujejo prostovoljno, štiri tisoč evrov vredno donacijo sponzorjev in prispevek Občini Šenčur so v celoti vložili v izdelavo vozov.

Na pustno soboto je v središču Kranja potekal karneval uličnih norčavosti. Že dopoldne se je zbralo okoli štiri tisoč obiskovalcev. Najbolj so uživali najmlajši, ki so se udeležili otroškega pustnega rajanja s Piko Nogavičko na Glavnem trgu. Sredi dneva je sledila tradicionalna mednarodna pustna povorka, ki vsako leto pritegne več tisoč obiskovalcev, tudi letos pa so jih organizatorji iz Zavoda za kulturo in turizem Kranj našteli okoli šest tisoč. Obiskovalci so imeli tudi kaj videti, saj so se zbrale zanimive etnografske skupine iz Slovenije in tujine. Med njimi so se po tradiciji predstavili pehinarska gospoda z Reke in mesopustari iz Kraljevice. Prišli so tudi škoromati, šejme iz Vrbovega, med katerimi je tudi črni kleščar, strah vseh deklet. Manjkali niso niti znanilci pomladi. Kurentov je bilo leto okoli sto petdeset. Sprevodu se je pridružila tudi otroška pustna povorka.

Tradicionalno pustno povorko so v soboto pripravili tudi v Radovljici, kjer so se maškare v sprevodu, ki ga je vodil pustni župan, ob glavni cesti odpravile do starega mestnega jedra. Pustni sprevod je začela pihalna godba iz Lesc, tokrat našemljena v živahne Pike Nogavičke, sledila pa sta jim dva vozova – na prvem so se predstavili t. i. arktični ubežniki iz Zaloš, na drugem pa domačini, Radovljičani, s še vedno aktualno zgodbo o novi knjižnici: »Je bil res vic, kjer se z zidov je cedilo, piskrčkov kot v Sneguljčici bilo je obilo, je skoz streho curljalo, kapljalo, se plesati mi dalo …« Organizatorji so nagradi podelili dvema skupinama mask: zaloškim arktičnim ubežnikom in leško-radovljiškim smučarjem.

Smuk za svinjsko glavo na Španovem vrhu je z 52. izvedbo prestopil v novo obdobje. Organizacijo prireditve je iz rok dosedanje ekipe prevzel Športni center Španov vrh, kjer bi radi prireditvi vrnili nekdanji sijaj. Letošnje prireditve se je udeležilo okoli štirideset otroških mask in deset odraslih. Med otroškimi maskami je komisija za najboljšo masko izbrala robotka. Med odraslimi maskami so v kategoriji skupinskih mask zmagali družina faraonov in vile na konjih turistične kmetije Smolej, med posamičnimi je prvo mesto zasedel dvorni norček, med pari pa snežaka. Najbližje srednjemu času vseh mask so se približale vile na konjih, ki so tako tudi odnesle prehodni pokal in pečeno svinjsko glavo.

Pustno povorko so letos na Bledu pripravili na temo Bleda kot vrhunske turistične destinacije. V nedeljski povorki je sodelovalo dvajset pustnih skupin, ki so svoje maske prilagodile letošnji temi. Med drugim so predstavili »vrhunsko« krožišče pa skok z elastiko z Iglice in obnovljeno vilo Rikli, v povorki se je sprehajala tudi blejska gospoda oziroma turisti v opravi s konca 19. stoletja. Tminska godba je vodila povorko, ki si jo je ogledalo več kot tisoč obiskovalcev, manjkali pa niso niti kurenti. Vse pustne skupine so se tokrat predstavile dvakrat, najprej na promenadi, nato še v trgovskem centru.

V Tržiču so bili na čelu nedeljske pustne povorke člani Pihalnega orkestra Tržič, ki so se oblekli v športnike. Ne gre pozabiti, da je Tržič mesto z največ, kar 26 olimpijci. Komisijo so v kategoriji skupinskih mask najbolj prepričali tržiški šuštarji, ki so odnesli glavno denarno nagrado pred OŠ Tržič in Vrtcem Tržič. Med posamičnimi maskami so bili največje pozornosti deležni podmladek lomskega ploha (smreka), zapornika in snežaki. Lomski fantje so prikazali običaj vomnsk poh. Ta se vleče vedno takrat, kadar se od božiča pa do pusta nobena od deklet ni poročila. Smreka predstavlja kosmatega ženina, v posmeh vsem dekletom, ki si niso uspela najti ženina. Na licitaciji je za smreko največ ponudil župan Borut Sajovic.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

zmerno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/27

sreda

12/29

četrtek

12/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kamna Gorica, 15. avgust 2018

Prepevanje Marijinih pesmi

PRIREDITVE / Srednja vas v Bohinju, 16. avgust 2018

Glasbeno poletje v Bohinju

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2018

Na Tosc

PRIREDITVE / Kranj, 16. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Radovljica, 16. avgust 2018

Človek, kruh, civilizacija, praznina

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.