Po besedah predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branka Grimsa je povečanje ilegalnih prehodov državne meje skrb vzbujajoče. / Foto: Gorazd Kavčič

Več ilegalnih prehodov

Medtem ko se tudi na političnem parketu iščejo rešitve za implementacijo arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, so na njej lani obravnavali povečano število ilegalnih prehodov.

Dvostranski, a tudi evropski problem

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ta teden v Evropskem parlamentu dejal, da je spor o meji med Slovenijo in Hrvaško dvostranski problem, a tudi problem EU, ki ga je treba nujno rešiti. Ob tem je dodal, da je komisija v sporu ponudila pomoč, a je še nobena država ni sprejela. Slovenski premier Miro Cerar je kasneje Junckerjeve besede, da Slovenija ni pripravljena sprejeti pomoči Bruslja pri implementaciji odločbe, zanikal. Po njegovih besedah je ravno nasprotno, saj je Slovenija Evropski komisiji zelo jasno povedala, da želi njeno pomoč pri dogovoru s Hrvaško o implementaciji. Cerar je še poudaril, da kakršenkoli nastop predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja ne spremeni dejstva, da je Evropska komisija kot celota sprejela zelo jasno stališče in ga večkrat javno ponovila, da podpira implementacijo arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško in da je pri tem tudi pripravljena pomagati. Predsednik republike Borut Pahor pa je dejal, da pričakuje odpravo nejasnosti ter nedvoumnost stališča Evropske komisije glede spoštovanja odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Po Pahorjevem mnenju gre zdaj za problem implementacije arbitražne odločbe, in ne problem določitve meje.

Lani precej več ilegalnih prehodov

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims je včeraj po zaprti seji, na kateri so obravnavali varnostne razmere na območju Zahodnega Balkana in Slovenije ob ponovnem odpiranju balkanske poti za ilegalne migrante, izrazil zaskrbljenost zaradi podatka, da so slovenski policisti lani obravnavali 1930 nelegalnih prehodov državne meje, kar je skoraj 80 odstotkov več kot leto poprej. Po njegovih besedah tokrat pri t. i. balkanski poti ne gre za organiziran tok migrantov, ampak prihaja do razpršenega toka, ki se mu priključujejo različne kriminalne združbe. Tako naj bi po navedbah pristojnih služb pot od Beograda do Trsta stala 900 evrov, kar da se »praviloma plačuje z drogo in se torej razcveta kriminal v vseh oblikah«.

Dodal je še, da je v Grčiji danes okoli 60.000 ilegalnih migrantov, ki iščejo možne poti naprej v EU, kar vpliva tudi na varnostni položaj v Sloveniji. Po njegovi oceni je izjemno skrb vzbujajoča pot, ki se odpira proti Bosni, saj da gredo po njej najbolj radikalni posamezniki. Grims je ob tem pohvalil vlado, ker ni odstranila ograje z meje, saj se je izkazalo, da do večine ilegalnih prehodov prihaja na območjih, kjer ograja ni postavljena.

Požar vstopil v politiko

Novinar in urednik spletnega portala Požareport Bojan Požar se je podal v politiko. V torek so ga na izrednem kongresu Liste za Maribor izvolili za predsednika, nato pa stranko preimenovali v Listo novinarja Bojana Požarja. Požar je pojasnil, da se je za vstop v politiko odločil po lanskih zgodbah z Magno v Mariboru in Kemisom na Vrhniki. »Kot novinar lahko nečednosti razkrivam, ne morem pa jih spreminjati,« je dejal. Stranka bo po novem sodelovala na nacionalnih in evropskih volitvah.

Dečka ostajata v rejništvu

Upravno sodišče v Mariboru je prejšnji teden zavrnilo tožbo babice velenjskih dečkov zoper državo, ker ji ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve aprila 2016 ni dalo dovoljenja za opravljanje rejniške dejavnosti. Kot je poročalo Delo, je sodišče med drugim navedlo, da se strinja z oceno izvedenca, da babica ne bi zmogla dolgoročno uspešno opravljati vzgojnega poslanstva. Sodba še ni pravnomočna, babičin odvetnik pa je že napovedal pritožbo. Tožbo sta vložila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, ki je zadevo že sprejelo v obravnavo, dodeljen ji je bil tudi prioritetni vrstni red. Naj spomnimo, da je Center za socialno delo Velenje bratca, ki sta po umoru matere decembra 2015 v Velenju živela pri starih starših na Koroškem, konec marca 2016 namestil v rejništvo proti volji starih staršev. Inšpekcijski nadzor je kasneje pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist otrok.

Dan varne rabe interneta

Letošnji dan varne rabe interneta je v torek potekal pod sloganom Ustvarjaj, povezuj in širi spoštovanje: prijaznejši internet se začne s teboj. Kot so opozorili na spletni strani točke ozaveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si, uporabnik vsakič, ko objavi informacije na spletu, kjer jih lahko vidijo vsi, izgubi nekoliko svoje zasebnosti in dopolni svoj spletni ugled in digitalni odtis.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

zmerno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

8/13

nedelja

2/15

ponedeljek

4/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...