Po tradiciji v Kranj prihajajo tudi kurenti, tokrat jih bo okoli sto petdeset. / Foto: arhiv GG

Kurenti tudi na Gorenjskem

V Kranju se na jutrišnjo pustno soboto znova obeta Prešerni karneval s tradicionalno mednarodno povorko, na ulicah bo tudi okoli sto petdeset kurentov. Vrsta oživljanj pustnih običajev in pustnih zabav se obeta po vsej Gorenjski.

Kranj – Na pustno soboto, 10. februarja, bodo po ulicah starega Kranja zarajale pustne šeme in zadišalo bo po krofih. Otroško pustno rajanje s Piko Nogavičko bo na Glavnem trgu potekalo od 11. ure dalje. Tradicionalna mednarodna pustna povorka, ki vsako leto pritegne več tisoč obiskovalcev, se bo pričela ob 14. uri in bo potekala od Mestne knjižnice do Prešernovega gledališča. V pustni povorki bodo sodelovale etnografske skupine iz Slovenije in tujine. Med drugimi se bodo predstavili tudi pehinarska gospoda z Reke in mesopustari iz Kraljevice, manjkali pa ne bodo niti znanilci pomladi, brez katerih ni pravega karnevala. Kurentov boste letos na ulicah lahko videli kar sto petdeset. Ponovno bodo zimo v Kranju preganjali tudi škoromati, šejme iz Vrbovega, med katerimi je tudi črni kleščar, strah vseh deklet. Letošnje leto se bo glavnemu sprevodu pridružila tudi otroška pustna povorka, na kateri se bodo predstavili otroci iz kranjskih vrtcev in šol. Pustno rajanje se bo nadaljevalo v diskoteki na prostem, zvečer pa v KluBaru.

Godlarji na oblasti v Šenčurju

Člani častnega odbora Godlarjev s princem in princeso na čelu so že pretekli petek prevzeli oblast v občini Šenčur. Šenčur so tako vse do prihodnjega torka razglasili za upravno središče in prestolnico, v kateri v času njihovega vladanja velja godlarska ustava z dvanajstimi členi. Tudi letos se bodo predstavili na kar treh pustnih povorkah. Jutri ob 10. uri bodo pred Mercatorjevim centrom na Primskovem v Kranju, ob 13. uri pa pred Osnovno šolo Davorina Jenka Cerklje. V nedeljo ob 13:30 v središču Šenčurja pripravljajo največjo tradicionalno pustno povorko na Gorenjskem. V torek, 13. februarja, ob 18. uri sledi še pokop oziroma sežig Pusta.

Bled vrhunski tudi za pusta

Bled – vrhunska turistična destinacija bo tema letošnje pustne povorke na Bledu na pustno nedeljo. Pustna povorka bo ob 14.30 krenila od Bledca skozi staro jedro Grad do jezerske promenade, kjer bo ob 15. uri predstavitev vseh pustnih skupin. Pustno rajanje se bo nadaljevalo v Trgovskem centru Bled s Stenom Vilarjem in Natalijo Verboten.

Karneval v Radovljici, ploh v Begunjah

Tradicionalno pustno povorko bodo tudi letos pripravili v Radovljici, kjer se bodo pustne šeme in vozovi s postnimi prizori pred stavbo nekdanjega Merkurja zbrale ob 14. uri in se nato v sprevodu, ki ga bo vodil pustni župan, odpravile proti centru Radovljice. Za najboljše pustne maske organizator, Turistično društvo Radovljica, pripravlja tudi nagrade.

Na pustni torek pa bodo prireditev pripravili tudi v Begunjah, kjer bodo fantje po dvanajstih letih spet vlekli ploh. Prireditev se bo začela ob pol štirih popoldan.

»Vomnsk poh« in pustovanje v Tržiču

Pustne šeme bodo v nedeljo zavzele Tržič. Pustna povorka bo na čelu s Pihalnim orkestrom Tržič in kurenti s Ptuja krenila ob 14. uri izpred Hipermarketa Mercator in pot nadaljevala proti staremu mestnemu jedru. Najboljše maske bodo v kategoriji skupinskih mask nagradili z lepimi denarnimi nagradami, tri najlepše posamične maske pa s praktičnimi nagradami. Po predstavitvi mask, sladkanju s krofi in razglasitvi najlepših mask bodo prizorišče zavzeli Lomski fantje in predstavili običaj lomski ploh ali vomnsk poh. Že v soboto pa bo v atriju Občine Tržič Tržni dan. Med 8. in 13. uro bo delavnica izdelovanja pustnih mask, najmlajše pa bo razveselil tudi čarodej. 

Pustni veleslalom

V Kranjski Gori pa v skladu s smučarsko tradicijo v torek pripravljajo pustni veleslalom. Prireditev se bo začela ob 19. uri na vlečnici Velika Mojca. Organizatorji obljubljajo bogate in privlačne nagrade ter za vse maske brezplačno smuko na smučišču Velika Mojca.

Karneval Pustne sekcije Striček

Vir pri Domžalah je po zaslugi Pustne sekcije Striček v znamenju pusta že dva tedna, vrhunec pustnih vragolij pa prihaja ta konec tedna. Jutri, v soboto, ob 14. uri pripravljajo veliko povorko otroških pustnih mask, ki bo krenila iz Češminovega parka ob sprehajalni poti ob Kamniški Bistrici do športnega parka na Viru. Zvečer bo sledilo veselo pustovanje z glasbo, glavni dogodek pa bo tudi letos veliki pustni karneval v nedeljo, 11. februarja, ob natanko 14. uri in 28 sekund, saj je letošnji že 28. po vrsti. Virski karneval se je v zadnjih letih razvil v enega največjih v Sloveniji, na katerem sodelujejo predvsem skupinske maske. Najboljšo masko bodo letos nagradili s tisoč evri.

Smuk za trofejo svinjska glava

Na smučišču Španov vrh bo v nedeljo ob 11. uri potekal 52. Smuk za trofejo svinjska glava. Organizacijo prireditve z najdaljšo tradicijo v jeseniški občini so prevzeli novi upravljavci smučišča iz podjetja Športni center Španov vrh.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

delno oblačno
vlažnost: 76 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/2

nedelja

-5/2

ponedeljek

-6/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Breznica, 20. januar 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. januar 2019

Vulkanska pustolovščina Srednje Amerike

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

 

 
 

 

 
 
 

Gora ni nora / 13:09, 20. januar

Sem prehitro napisal.
Lahko bi kakšnega užalil kar pa ni moj namen.
Popravek:
namesto pametne je pravilno drugačne cilje.

Gora ni nora / 12:54, 20. januar

Nejc Zaplotnik: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«************Lepo se sliši...

Zaradi požara evakuirali Baragov vrtec / 23:26, 19. januar

In to v Stražišču?kjer sem Jaz gor rastel da negovorim drugih sladkih rečeh ki sem jih prvič v življenju poskusil, sicer že pedeset let živi...

Sedem let za smrt brezdomca / 23:20, 19. januar

Zanima me če bi negdo posilil, prijateljico od Cerarja ? Ali ubil enga politika, a bi bila kazen ista?

Sedem let za smrt brezdomca / 23:18, 19. januar

Sedem let? Mar je v Sloveniji vredno življenje samo sedem let? Bravo mi pa imamo res Zakone! Za ubistvo sedem let, za posilstvo 10 mesecev če Ženska spi in jo negdo posili,Bravo

Umrl v trčenju pred Stenom / 23:13, 19. januar

Ok na sliki sicer ni viden noben predor? Ampak to ni važno, važno je kako je prišlo do nesreče ? Je bil vzrok Alko? Ali nesposobnost voznika...

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 23:02, 19. januar

Če nebi bil lastnik močvirnik bi se mogoče še dalo kaj rešiti,tako pa piši propalo,ampak obrnite še na M.Šarca,saj ste ga volili vam bo sigurno pomagal? Bo rekel da je kriv Janša.