Rožičeve potičke

Dneve s slabim vremenom lahko izkoristimo za peko, ki lahko polepša še tako turoben dan. Ljubitelji čokolade, poskusite z rožičevimi potičkami, saj je rožič odličen naravni nadomestek za čokolado, poleg tega pa ima še cel kup zdravilnih lastnosti: krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo, upočasnjuje staranje … V primerjavi s čokolado vsebuje manj kalorij, kofeina in maščob.

Za pripravo rožičevih potičk potrebujemo: 600 g moke, 1 jajce, 1 limonino lupinico, pol kocke kvasa, 60 g masla, 3 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 1 žlico ruma; za nadev: 250 g mletih rožičev (rožičeve moke), 3 dl vročega mleka, 1 pest rezin, namočenih v rumu (po želji), 1 jajce, lupinico 1 limone, 1 žlico pravega kakava, 1 vanilin sladkor, pol žličke cimeta, 2 žlici sladkorja.

Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Kvas potresemo z eno žličko sladkorja in prelijemo z 1,5 dl toplega mleka. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja. Okrog kvasa potresemo s preostalim sladkorjem, s soljo, naribano limonino lupinco in z zmehčanim maslom. Dodamo jajce, prilijemo rum in preostalo mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano skledo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko brisačo in pustimo vzhajati 30–45 minut.

Za nadev v posodi zmešamo rožičevo moko s kakavom, cimetom, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in z naribano lupinico ene limone. Med mešanjem postopoma prilivamo vroče mleko. Rumenjak ločimo od beljaka. Beljak stepemo v sneg. Rumenjak vmešamo v rožičevo maso in nato na rahlo vmešamo še beljak.

Vzhajano testo prerežemo na 4 enake dele. Vsak del posebej razvaljamo na dobro pomokanem pultu v dolg pravokotnik debeline 0,5 cm. Testo premažemo s pripravljenim nadevom in po želji potresemo z rozinami. Testo zavijemo v dolg zavitek. Narežemo ga na 3 cm dolge dele. Potičke polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Na pekaču naj vzhajajo še 20 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Če imamo na voljo mlete klinčke, dva ščepca teh dodamo k nadevu. Klinčki bodo poskrbeli za še posebej prijetno in okusno aromo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 87 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

sobota

14/30

nedelja

14/31

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Jesenice, 18. avgust 2018

Pohod na Špik

PRIREDITVE / Tržič, 18. avgust 2018

16. EU ples brez meja

PREDAVANJA / Kranj, 18. avgust 2018

Proučevanje Svetega pisma

IZLETI / Preddvor, 18. avgust 2018

Družinski pohod na Košuto

PRIREDITVE / Kranj, 19. avgust 2018

Žegnanje pri sv. Joštu

PRIREDITVE / Cerklje, 19. avgust 2018

Žegnanje in sveta maša na Krvavcu

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.