Mag. Drago Perc: "Mladim brezposelnim pomagamo osebno, s pogovorom, lahko pa tudi s spletnimi pripomočki in e-svetovanjem."

Prodajalci zelo iskani

Konec decembra je bilo na Območni službi Kranj Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje 5596 brezposelnih. Med prijavljenimi jih je bilo skoraj tisoč v starostni skupini od dvajset do trideset let.

Največ brezposelnih na Zavodu RS za zaposlovanje, Območni službi Kranj je bilo konec decembra v starostni skupini od 55 do 59 let (1281 brezposelnih). Med prijavljenimi so tudi mladi; decembra jih je bilo v skupini od 20 do 24 let v evidenci kranjske območne enote 331, največ s srednjo strokovno in srednjo splošno izobrazbo. V skupini 25 do 29 let je bilo prijavljenih 606 brezposelnih, največ s srednjo strokovno in srednjo splošno izobrazbo in tudi visokošolsko izobrazbo prve stopnje. Kot je sporočil direktor kranjske območne enote mag. Drago Perc, so delodajalci največ povpraševali po prodajalcih, natakarjih, delavcih za preprosta dela, čistilcih, administratorjih, voznikih, skladiščnikih, kuharjih, tudi pomočnikih vzgojiteljev predšolskih otrok.

"Med brezposelnimi mladimi se je 28 oseb decembra odločilo, da bodo iskali zaposlitev kot prodajalec. Po novi zakonodaji se za delo prodajalca ne zahteva nobena izobrazba, pomemben je le interes. Po drugi strani pa je veliko potreb po prodajalcih zato, ker so pogoji dela, vsaj v večjih trgovskih centrih, težki (predvsem delovni čas) in je med zaposlenimi velika fluktuacija. Večina potreb je za večje trgovske centre, predvsem za delo v živilskih trgovinah, za kar pa predvsem mladi niso preveč navdušeni. V januarju smo na Uradu za delo (UD) Kranj izvedli večjo akcijo, vabili smo vse brezposelne osebe s treh uradov UD – Kranj, Tržič in Škofja Loka, ki imajo zaposlitveni cilj prodajalec, na predstavitev delovnega mesta za različna trgovska podjetja z Gorenjskega. Odzvalo se je 166 oseb, s katerimi smo opravili razgovore in se dogovorili, v kakšnih trgovinah iščejo zaposlitev. Akcijo smo izvedli zato, ker zaposlitveni cilj prodajalec zajema zelo široko področje in za dobro napotovanje na prosta delovna mesta potrebujemo več informacij od oseb," je pojasnila Anita Brunec z UD Kranj.

Med celotnim lanskim letom je bilo, poleg že omenjenih poklicev, povpraševanje tudi po strokovnih sodelavcih za zdravstveno nego. "Prijavljenih pa je tudi nekaj mladih zdravnikov, ki so že opravili pripravništvo in sedaj čakajo na specializacijo ali pa imajo kakšen drug cilj, kot je odhod v tujino, izobraževanje, humanitarno delo ...", je dodala Anita Brunec.

Drago Perc je poudaril, da Zavod RS za zaposlovanje izvaja več spodbud za mlade brezposelne, kot so Delovni preizkus, Usposabljanje na delovnem mestu za mlade, in subvenciji, npr. Trajno zaposlovanje mladih in Priložnost zame v nevladnih organizacijah. Na splošno pa, kot je še dodal: "Mladim svetujemo, naj skušajo čim bolj poglobljeno ter hkrati na široko razmišljati o sebi. Kaj jim je všeč, kaj jih veseli, kaj jih zanima; in sicer tako zelo in do te mere, da so za to pripravljeni tudi kaj narediti. Kako lahko prosti čas in svoje dejavnosti povežejo z nekim poklicem, panogo ter katera smer izobrazbe jih bo do tega cilja pripeljala. Pri tem pomagamo osebno, s pogovorom, lahko pa tudi s spletnimi pripomočki in e-svetovanjem."

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

14/31

ponedeljek

15/31

torek

15/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 21. avgust 2018

Pohod na Hruško planino

IZLETI / Kranj, 21. avgust 2018

Kolesarski izlet

FILM / Jesenice, 21. avgust 2018

Torkova kinoteka

IZLETI / Britof, 22. avgust 2018

Izlet po avstrijski Koroški

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2018

Na ferato Hvadnik

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2018

Rodica – piramida rož

IZLETI / Šenčur, 25. avgust 2018

Prestavljen pohod Čez Luknjo v Zadnjico

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.