Mag. Drago Perc: "Mladim brezposelnim pomagamo osebno, s pogovorom, lahko pa tudi s spletnimi pripomočki in e-svetovanjem."

Prodajalci zelo iskani

Konec decembra je bilo na Območni službi Kranj Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje 5596 brezposelnih. Med prijavljenimi jih je bilo skoraj tisoč v starostni skupini od dvajset do trideset let.

Največ brezposelnih na Zavodu RS za zaposlovanje, Območni službi Kranj je bilo konec decembra v starostni skupini od 55 do 59 let (1281 brezposelnih). Med prijavljenimi so tudi mladi; decembra jih je bilo v skupini od 20 do 24 let v evidenci kranjske območne enote 331, največ s srednjo strokovno in srednjo splošno izobrazbo. V skupini 25 do 29 let je bilo prijavljenih 606 brezposelnih, največ s srednjo strokovno in srednjo splošno izobrazbo in tudi visokošolsko izobrazbo prve stopnje. Kot je sporočil direktor kranjske območne enote mag. Drago Perc, so delodajalci največ povpraševali po prodajalcih, natakarjih, delavcih za preprosta dela, čistilcih, administratorjih, voznikih, skladiščnikih, kuharjih, tudi pomočnikih vzgojiteljev predšolskih otrok.

"Med brezposelnimi mladimi se je 28 oseb decembra odločilo, da bodo iskali zaposlitev kot prodajalec. Po novi zakonodaji se za delo prodajalca ne zahteva nobena izobrazba, pomemben je le interes. Po drugi strani pa je veliko potreb po prodajalcih zato, ker so pogoji dela, vsaj v večjih trgovskih centrih, težki (predvsem delovni čas) in je med zaposlenimi velika fluktuacija. Večina potreb je za večje trgovske centre, predvsem za delo v živilskih trgovinah, za kar pa predvsem mladi niso preveč navdušeni. V januarju smo na Uradu za delo (UD) Kranj izvedli večjo akcijo, vabili smo vse brezposelne osebe s treh uradov UD – Kranj, Tržič in Škofja Loka, ki imajo zaposlitveni cilj prodajalec, na predstavitev delovnega mesta za različna trgovska podjetja z Gorenjskega. Odzvalo se je 166 oseb, s katerimi smo opravili razgovore in se dogovorili, v kakšnih trgovinah iščejo zaposlitev. Akcijo smo izvedli zato, ker zaposlitveni cilj prodajalec zajema zelo široko področje in za dobro napotovanje na prosta delovna mesta potrebujemo več informacij od oseb," je pojasnila Anita Brunec z UD Kranj.

Med celotnim lanskim letom je bilo, poleg že omenjenih poklicev, povpraševanje tudi po strokovnih sodelavcih za zdravstveno nego. "Prijavljenih pa je tudi nekaj mladih zdravnikov, ki so že opravili pripravništvo in sedaj čakajo na specializacijo ali pa imajo kakšen drug cilj, kot je odhod v tujino, izobraževanje, humanitarno delo ...", je dodala Anita Brunec.

Drago Perc je poudaril, da Zavod RS za zaposlovanje izvaja več spodbud za mlade brezposelne, kot so Delovni preizkus, Usposabljanje na delovnem mestu za mlade, in subvenciji, npr. Trajno zaposlovanje mladih in Priložnost zame v nevladnih organizacijah. Na splošno pa, kot je še dodal: "Mladim svetujemo, naj skušajo čim bolj poglobljeno ter hkrati na široko razmišljati o sebi. Kaj jim je všeč, kaj jih veseli, kaj jih zanima; in sicer tako zelo in do te mere, da so za to pripravljeni tudi kaj narediti. Kako lahko prosti čas in svoje dejavnosti povežejo z nekim poklicem, panogo ter katera smer izobrazbe jih bo do tega cilja pripeljala. Pri tem pomagamo osebno, s pogovorom, lahko pa tudi s spletnimi pripomočki in e-svetovanjem."

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

zmerno oblačno
vlažnost: 51 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/27

nedelja

14/26

ponedeljek

15/27

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Trzin, 27. maj 2018

Trznfest

PRIREDITVE / Radovljica, 27. maj 2018

Koncert Veteranskega pevskega zbora

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2018

Srečanje za bolne, ostarele in invalide

PRIREDITVE / Trzin, 28. maj 2018

Trznfest

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 28. maj 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kranj, 28. maj 2018

Svoboda v odnosu – je prisotna, kako?

PRIREDITVE / Trzin, 29. maj 2018

Trznfest

IZLETI / Kranj, 29. maj 2018

Kolesarska izleta

 

 
 

 

 
 
 

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 12:47, 26. maj

Lej lej, vatikanski sluga in propagandni minister SDS a modrujeta o tem, da nas bodo preplavili migranti, če ne volimo stranke SDS in njenega dosmrtnega predsednika! Ovce pa nasedajo...

Neuspešni tudi na ustavnem sodišču / 13:13, 23. maj

... sedaj pa veselo do konca - na maršaljat. Bomo videli, kdo je imel prav, ko bodo junijske volitve sredi poletja razveljavljene in bomo šl...

Kazni za oživljanje nacifašizma / 16:42, 17. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plača...

Županovi »vera, seks, ljubezen« / 09:03, 17. maj

Župani in poslanci bi morali imeti pri nas največ dva mandata. Po prvem mandatu se že počuti nezamenljivega in nezmotljivega, zraste mu ego...

Oživljanje totalitarizmov / 09:00, 11. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plač...

Steletova nagrada dr. Niki Leben / 14:24, 8. maj

Čestitke za vsekakor zasluženo priznanje. Obnova in prepoznavnost blejskega otoka po celotnem svetu je tudi del njene zasluge. Kljub temu je...

Odkrili bodo ploščo hraniteljem orožja / 23:53, 4. maj

Orožje so skrivali pred Milanom, da ga ni predal JLA.