Intervencija je bila zelo zahtevna, saj je bil v cisterni utekočinjeni kisik, ki so ga morali prečrpati. / Foto: Gorazd Kavčič

Zaradi nesreče evakuirali prebivalce

V Medvodah se je v noči s četrtka na petek zgodila prometna nesreča, ki je za več kot pol dneva zaprla odsek prometne Gorenjske ceste. S cestišča je zdrsnilo tovorno vozilo, ki je prevažalo enaindvajset ton utekočinjenega kisika, preventivno so evakuirali okrog šestdeset okoliških prebivalcev.

Medvode – V Medvodah v petek udeležencem v prometu ni največ težav povzročalo sneženje, temveč zapora prometne Gorenjske ceste, ki vodi z Jeprce proti Ljub­ljani. Zaradi prometne nesreče, ki se je zgodila v četrtek okrog pol polnoči, je bil medvoški klanec zaprt skoraj petnajst ur.

V nesreči je bilo udeleženo tovorno vozilo, ki je prevažalo utekočinjeni kisik, zato je bila preventivno organizirana evakuacija okrog šestdeset okoliških prebivalcev.

Z ogledom kraja prometne nesreče in zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je državljan Srbije z vlačilcem s sedlastim priklopnikom (cisterno), v katerem je prevažal 21 ton utekočinjenega kisika, pri naslovu Gorenjska cesta 46 zapeljal preblizu robu vozišča, pri tem pa je vozilo zdrsnilo v desno po klančini navzdol in se prevrnilo na desno stran. Voznik je v nesreči utrpel lažje poškodbe, z reševalnim vozilom so ga odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. V nesreči je nastalo za okrog 15 tisoč evrov materialne škode.

Na kraju dogodka so posredovali policija, gasilci Gasilske brigade Ljubljana, PGD Preska - Medvode, PGD Zgornje Pirniče, PGD Spodnje Pirniče - Vikrče - Zavrh, nujna medicinska pomoč Reševalne postaje UKC Ljubljana in tehnične službe. Sestal se je tudi Štab civilne zaščite Občine Medvode na čelu z županom Nejcem Smoletom. Zaradi varnosti je bilo zavarovano širše območje kraja prometne nesreče, iz bližnjih stanovanjskih objektov pa so evakuirali okrog šestdeset stanovalcev, ki so bili za čas reševanja nastanjeni v Športni dvorani Medvode in pri sorodnikih. Intervencija je bila izredno zahtevna, delo pa je od jutranjih ur naprej oteževalo še močno sneženje. »Na intervenciji je sodelovalo okrog osemdeset pripadnikov različnih enot z dvajsetimi vozili. Cisterno je bilo treba dvigniti, postaviti ''na noge'' in prečrpati utekočinjeni kisik. Evakuacija prebivalcev je bila izvedena iz previdnosti,« je povedal Franci Jarc, poveljnik Gasilske zveze Medvode. Tovorno vozilo je bilo namenjeno v industrijsko cono na Trati. Po nesreči so se odzvali tudi v podjetju Messer Slovenija, ki je bilo naročnik utekočinjenega kisika iz sestrske družbe v Srbiji, ki ga je prevažal njihov pogodbenik. Zapisali so, da je kisik sicer nestrupen in okolju prijazen in da so takoj sprejeli vse ukrepe za varnost. V stik s podjetjem so stopili tudi v Krajevni skupnosti Trata. »Veseli smo, da so bili predstavniki podjetja prisotni na lokaciji in da so že tudi stekli pogovori o še tesnejšem sodelovanju. Tudi zaradi tega primera si želimo, da bi obrat Kisikarna lahko začel z delom v najkrajšem času, kar bi pomenilo, da tak transport, kot ga sedaj izvaja Messer za največjega odjemalca, ne bo več potreben. Hkrati pa podpiramo vsa prizadevanja občin na Loškem, da se kar najhitreje uredi povezava celotnega loškega področja z avtocesto s ciljem, da se čim več tovornega prometa umakne s cest skozi naselja in tako zagotovi še večja varnost,« je v imenu KS Trata sporočil podpredsednik Janez Demšar.

Med evakuiranimi prebivalci kakšnih posebnih skrbi ni bilo, še največ med tistimi, ki so zjutraj morali v službo. Evakuacija je potekala okrog treh ponoči. Večina jih je noč in del dneva preživela v Športni dvorani Medvode, kjer so zanje dobro poskrbeli. Na omenjenem odseku ceste je bil promet sproščen nekaj pred 14. uro.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 87 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

sobota

14/30

nedelja

14/31

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Jesenice, 18. avgust 2018

Pohod na Špik

PRIREDITVE / Tržič, 18. avgust 2018

16. EU ples brez meja

PREDAVANJA / Kranj, 18. avgust 2018

Proučevanje Svetega pisma

IZLETI / Preddvor, 18. avgust 2018

Družinski pohod na Košuto

PRIREDITVE / Kranj, 19. avgust 2018

Žegnanje pri sv. Joštu

PRIREDITVE / Cerklje, 19. avgust 2018

Žegnanje in sveta maša na Krvavcu

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.