Intervencija je bila zelo zahtevna, saj je bil v cisterni utekočinjeni kisik, ki so ga morali prečrpati. / Foto: Gorazd Kavčič

Zaradi nesreče evakuirali prebivalce

V Medvodah se je v noči s četrtka na petek zgodila prometna nesreča, ki je za več kot pol dneva zaprla odsek prometne Gorenjske ceste. S cestišča je zdrsnilo tovorno vozilo, ki je prevažalo enaindvajset ton utekočinjenega kisika, preventivno so evakuirali okrog šestdeset okoliških prebivalcev.

Medvode – V Medvodah v petek udeležencem v prometu ni največ težav povzročalo sneženje, temveč zapora prometne Gorenjske ceste, ki vodi z Jeprce proti Ljub­ljani. Zaradi prometne nesreče, ki se je zgodila v četrtek okrog pol polnoči, je bil medvoški klanec zaprt skoraj petnajst ur.

V nesreči je bilo udeleženo tovorno vozilo, ki je prevažalo utekočinjeni kisik, zato je bila preventivno organizirana evakuacija okrog šestdeset okoliških prebivalcev.

Z ogledom kraja prometne nesreče in zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je državljan Srbije z vlačilcem s sedlastim priklopnikom (cisterno), v katerem je prevažal 21 ton utekočinjenega kisika, pri naslovu Gorenjska cesta 46 zapeljal preblizu robu vozišča, pri tem pa je vozilo zdrsnilo v desno po klančini navzdol in se prevrnilo na desno stran. Voznik je v nesreči utrpel lažje poškodbe, z reševalnim vozilom so ga odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. V nesreči je nastalo za okrog 15 tisoč evrov materialne škode.

Na kraju dogodka so posredovali policija, gasilci Gasilske brigade Ljubljana, PGD Preska - Medvode, PGD Zgornje Pirniče, PGD Spodnje Pirniče - Vikrče - Zavrh, nujna medicinska pomoč Reševalne postaje UKC Ljubljana in tehnične službe. Sestal se je tudi Štab civilne zaščite Občine Medvode na čelu z županom Nejcem Smoletom. Zaradi varnosti je bilo zavarovano širše območje kraja prometne nesreče, iz bližnjih stanovanjskih objektov pa so evakuirali okrog šestdeset stanovalcev, ki so bili za čas reševanja nastanjeni v Športni dvorani Medvode in pri sorodnikih. Intervencija je bila izredno zahtevna, delo pa je od jutranjih ur naprej oteževalo še močno sneženje. »Na intervenciji je sodelovalo okrog osemdeset pripadnikov različnih enot z dvajsetimi vozili. Cisterno je bilo treba dvigniti, postaviti ''na noge'' in prečrpati utekočinjeni kisik. Evakuacija prebivalcev je bila izvedena iz previdnosti,« je povedal Franci Jarc, poveljnik Gasilske zveze Medvode. Tovorno vozilo je bilo namenjeno v industrijsko cono na Trati. Po nesreči so se odzvali tudi v podjetju Messer Slovenija, ki je bilo naročnik utekočinjenega kisika iz sestrske družbe v Srbiji, ki ga je prevažal njihov pogodbenik. Zapisali so, da je kisik sicer nestrupen in okolju prijazen in da so takoj sprejeli vse ukrepe za varnost. V stik s podjetjem so stopili tudi v Krajevni skupnosti Trata. »Veseli smo, da so bili predstavniki podjetja prisotni na lokaciji in da so že tudi stekli pogovori o še tesnejšem sodelovanju. Tudi zaradi tega primera si želimo, da bi obrat Kisikarna lahko začel z delom v najkrajšem času, kar bi pomenilo, da tak transport, kot ga sedaj izvaja Messer za največjega odjemalca, ne bo več potreben. Hkrati pa podpiramo vsa prizadevanja občin na Loškem, da se kar najhitreje uredi povezava celotnega loškega področja z avtocesto s ciljem, da se čim več tovornega prometa umakne s cest skozi naselja in tako zagotovi še večja varnost,« je v imenu KS Trata sporočil podpredsednik Janez Demšar.

Med evakuiranimi prebivalci kakšnih posebnih skrbi ni bilo, še največ med tistimi, ki so zjutraj morali v službo. Evakuacija je potekala okrog treh ponoči. Večina jih je noč in del dneva preživela v Športni dvorani Medvode, kjer so zanje dobro poskrbeli. Na omenjenem odseku ceste je bil promet sproščen nekaj pred 14. uro.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

0/1

ponedeljek

-2/4

torek

0/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

PRIREDITVE / Mojstrana, 19. februar 2018

Počitniške aktivnosti

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Preddvor, Šenčur, 19. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Trzin, 19. februar 2018

Prigode modernega samca

OBVESTILA / Radovljica, 19. februar 2018

Srečanje ljudi s težavami s ščitnico

PRIREDITVE / Mojstrana, 20. februar 2018

Počitniške aktivnosti

PREDAVANJA / Vodice, 20. februar 2018

O Galiciji

OBVESTILA / Kranj, 20. februar 2018

Delavnica vaj iVitalis

PRIREDITVE / Mojstrana, 21. februar 2018

Počitniške aktivnosti

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...

Spor z očetom končal z nožem / 19:18, 31. januar

Ko tole berem se se spomnil na zapis v komentarju na zapis v zadevi:
https://www.google.si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.24sa...

Glasove jemlje levim in desnim / 12:17, 27. januar

A to bo gospod Marijan Šarec kandidiral v vseh 88 volilnih enotah? So že spremenili zakonodajo ali vas to še čaka?
Ah, to naivno ljudstv...

Ustanovili civilno iniciativo / 11:14, 24. januar

Kadarkoli se pojavi Pavel Rupar s kakšno idejo sem prepričan iz izkušenj iz preteklosti, da to ne more biti nič razumnega ali pametnega. Tak...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...