Prejemniki najvišjih priznanj PZS za vrhunske dosežke: France Zupan, Rado Kočevar, Nejc Kuhar, Aleš Česen, Domen Škofic in Janja Garnbret / Foto: Irena Mušič Habjan

Navdušili v gorah in stenah

Planinska zveza Slovenije je podelila priznanja posameznikom za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2017.

Ljubljana – Alpinistično-plezalni večer je minil v znamenju tistih, ki so po mnenju PZS in njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe lansko leto zaznamovali z vrhunskimi dosežki.

Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Anastasija Davidova (AO PD Ljubljana-Matica), najuspešnejši alpinist pa Aleš Česen (Alpski gorniški klub). Največji dosežek slednjega je vzpon po zahtevni prvenstveni smeri Vse ali nič na himalajski šesttisočak Arjuna, ki ga je opravil z Urbanom Novakom in Markom Prezljem (oba AO PD Kamnik), prejemnikoma priznanja za posebne dosežke v alpinizmu. Iz AO Kamnik prihaja tudi najperspektivnejši alpinist 2017 Žiga Oražem. Komisija za alpinizem PZS je za leto 2017 izpostavila še trojico – Tjašo Jelovčan (AO PD Kranj), Petro Klinar (Akademski AO) in Luko Lindiča (AO PD Celje Matica).

Prejemnika priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma sta Rado Kočevar (PD Gozd Martuljek) in France Zupan (PD Ljubljana-Matica), predstavnika alpinistov prve povojne generacije, ki je orala ledino modernega slovenskega alpinizma. »Posebno doživetje je bilo prejeti priznanje med mladimi, ki so danes na vrhu svetovnega alpinizma, res sem ponosen nanje. Doživetje je tudi slišati o njihovih uspehih v alpinizmu, ki jih v naših časih nismo niti predvideli. Leta 1946 smo začeli plezali praktično iz nič in v enem letu dosegli raven predvojne alpinistične generacije, potem pa bliskovito šli naprej, tako da so nam nekateri očitali, da smo lovci na rekorde. Ko sem recimo s Frelihom ponovil Aschenbrennerjevo smer in potem s Cirilom Debeljakom Čopovo smer v Triglavski severni steni v osmih urah – maloštevilni ponavljavci so jo potem namreč ponavljali z bivakom –, je bilo nekaj posebnega. To so bili drugačni časi, a ponosen sem na tista leta, ponosen sem na priznanje, ker sem bil med tistimi, ki smo takrat delali najtežje plezalne ture in presegli smo predhodnike, s pokojnim Cirilom Debeljakom sva napravila prvo smer šeste stopnje plus v severni steni Dedca, kar je bilo takrat nezaslišano,« je dejal Rado Kočevar.

Najuspešnejša športna plezalka je že drugič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), prav tako je uspeh ponovil najuspešnejši športni plezalec Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica). Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so med drugim prejeli tudi Katja Kadić (PK Škofja Loka), Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) in Anže Peharc (AO PD Kranj).Tudi med prejemniki priznanj za perspektivne športne plezalce sta dva Gorenjca: Dominika Kodra (PK Kamnik) in Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica).

Najuspešnejši ledni plezalec ostaja Janez Svoljšak (AO PD Kranj), za najuspešnejšega turnega smučarja je bil znova imenovan Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko).

Nives Meroi in Roman Benet, ki sta se kot prva na svetu skupaj povzpela na vseh štirinajst osemtisočakov, sta prejela zlati častni znak PZS za vse alpinistične dosežke in promocijo alpinizma.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 86 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/16

torek

11/20

sreda

9/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 16. oktober 2018

Z Vršiča na Sleme

PRIREDITVE / Kranj, 16. oktober 2018

Prehranska vrednost pridelkov

PRIREDITVE / Kranj, 16. oktober 2018

Narava gorskega sveta

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. oktober 2018

Aktivnosti medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Preddvor, 16. oktober 2018

Srečanja sekcije za ročna dela

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Leše, 16. oktober 2018

Odprtje otroškega igrišča

PRIREDITVE / Jesenice, 16. oktober 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...

Zasmodila se je hrana na štedilniku / 21:06, 7. oktober

A je że smrdela?

Policisti od včeraj znova stavkajo / 21:02, 7. oktober

Kot prvo bi morali začeti stavko tisti ki so zadolženi za varstvo politikov,potem pa še drugi in to več kot do sedaj.

Aljažev stolp je spet doma / 15:00, 5. oktober

Triglavski župnik? :)