Tadeja Fričovsky

Treba je prisluhniti sebi

Tako mladim, ki so pred odločitvijo, kje nadaljevati izobraževalno pot, svetuje šolska svetovalka v Biotehniškem centru Naklo Tadeja Fričovsky.

Devetošolce v kratkem čaka ena najpomembnejših odločitev v njihovem življenju. Na kaj naj bodo najbolj pozorni, ko se odločajo o izbiri srednje šole?

"Pred vpisi svetovalni delavci obiskujemo osnovne šole, precej učencev pa se skupaj s starši oglasi pri nas v šoli tudi na individualnem pogovoru. Za tiste, ki so še zelo neodločeni in imajo še veliko neodgovorjenih vprašanj, se mi zdi pomembno, da izkoristijo to možnost individualnega pogovora. Svetovalni delavci smo zato tukaj, da jim odgovorimo na njihova vprašanja."

Kako se mladi spoprijemajo s sprejemanjem tako pomembnih odločitev, imajo veliko težav pri tem?

"Zelo pomembno je otroku ponuditi dovolj informacij oziroma mu omogočiti, da obišče več šol in sliši več predstavitev. Tako svetovalci kot starši ga moramo spodbuditi, da najprej prisluhne sebi – da se vpraša, ali se za neko šolo odloča zato, ker to vidi kot pot k nekemu cilju, ali pa zato, ker so jo izbrali recimo sošolci. Za gimnazijca bo to gotovo pot do študija in karierne zaposlitve, pri vpisu v tri- in štiriletne programe pa to že pomeni usmeritev v določeno stroko ali poklic."

Kako močan vpliv pri izbiri šole imajo starši?

"Starši imajo zelo močan vpliv, kar je tudi prav, sploh če otroke opazujejo in jih spodbujajo, naj prisluhnejo sebi, ter jih usmerjajo."

Kaj pa, če imajo starši previsoka pričakovanja?

"Vsak starš si želi, da bi bil njegov otrok v življenju uspešen ter posledično zadovoljen in srečen. Zavedati pa se mora, da bo otrok uspešen samo takrat, ko bo počel tisto, kar ga zanima, ker bo tudi prihodnji delodajalec zaposlil samo tistega, ki ga bo prepričal, da bo delo opravljal z veseljem. Danes imamo svetovalci navodilo, da pri kariernem svetovanju mladih nikoli ne usmerjamo v določeno izobraževanje, ker bi ga v tistem poklicu po končanem šolanju čakala zaposlitev. Svetujemo mu le, naj si zastavi cilje in poišče pot do njihove uresničitve, pri čemer mora biti ta cilj nekaj, kar ga veseli. Če na poti spozna, da to ni tisto, kar ga zanima, pa ni nič narobe, če se odloči za preusmeritev. Nasprotno, pomembno je, da na koncu vendarle najdeš, kar ti ustreza, ker le tako boš lahko uspešen."

So mladi, sploh tisti, ki se po koncu osnovne šole odločajo tudi za poklic, dovolj zreli, da presodijo, kaj je tisto, kar jih res zanima in veseli?

"Odločitev za poklicno šolo je včasih tudi težka, sploh če je komu všeč več programov. Zato je dobra stvar odprtost po vertikali, ko lahko po končanem triletnem izobraževanju nadaljuje izobraževanje v podobnem, včasih pa tudi povsem različnem programu. Pri svojem delu sicer opažam, da je večina mladih, ki se odloči za poklicno izobraževanje, zelo pomirjenih s svojo odločitvijo."

Kje vse danes lahko najdejo informacije, ki jim bodo v pomoč pri izbiri nadaljnjega šolanja?

"Poleg šolskih svetovalcev imajo na voljo še razne spletne strani, kot je recimo mojaizbira.si. Obenem je pametno obiskati sejme poklicnih priložnosti, kot je recimo Informativa, obvezno je treba izkoristiti tudi informativne dneve. Pri nas že nekaj let ponujamo tudi možnost, da osnovnošolci za en dan postanejo dijaki. Omogočimo jim, da spremljajo pouk in so prisotni pri praktičnih predmetih ter tako dejansko postanejo del naše šole za en dan. To je lahko zelo dragocena izkušnja, da spoznajo, ali se res vidijo v tej šoli oziroma poklicu."

Kakšen bi bil torej vaš neki splošen nasvet otrokom in staršem pred letošnjimi informativnimi dnevi?

"Predvsem to, da je mlade treba spodbujati, naj verjamejo sami vase. Mladi zelo opazujejo odrasle in nam zaupajo, zato je zelo pomembno, kaj jim svetujemo. Kot starši in svetovalci otroke dobro poznamo, zato moramo predvsem tiste, ki so mogoče preveč kritični do sebe, opogumljati, jim dati motivacijo in zagon ter predvsem sporočilo, da verjamemo vanje."

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°


vlažnost: 63 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/2

četrtek

-2/2

petek

0/3

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

PRIREDITVE / Mojstrana, 21. februar 2018

Počitniške aktivnosti

PRIREDITVE / Stara Fužina, Bled, 21. februar 2018

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. februar 2018

Pogovorni večer s Stanetom Krajncem

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Tržič, 21. februar 2018

Od Lizbone do Santiaga

RAZSTAVE / Kranj, 21. februar 2018

Razstava Miha Perčiča na Pungertu

PRIREDITVE / Mojstrana, 22. februar 2018

Počitniške aktivnosti

 

 
 

 

 
 
 

Umrli, ker so imeli radi domovino / 16:09, 20. februar

Spodobi se in pravično je, da se zločinov in žrtev spominjamo in ne dopustimo ponovitve zločinov.
Spodobi se in pravično pa je tudi, da s...

Jazbec odhaja v Bruselj / 08:58, 19. februar

IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s k...

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...

Spor z očetom končal z nožem / 19:18, 31. januar

Ko tole berem se se spomnil na zapis v komentarju na zapis v zadevi:
https://www.google.si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.24sa...

Glasove jemlje levim in desnim / 12:17, 27. januar

A to bo gospod Marijan Šarec kandidiral v vseh 88 volilnih enotah? So že spremenili zakonodajo ali vas to še čaka?
Ah, to naivno ljudstv...