Tadeja Fričovsky

Treba je prisluhniti sebi

Tako mladim, ki so pred odločitvijo, kje nadaljevati izobraževalno pot, svetuje šolska svetovalka v Biotehniškem centru Naklo Tadeja Fričovsky.

Devetošolce v kratkem čaka ena najpomembnejših odločitev v njihovem življenju. Na kaj naj bodo najbolj pozorni, ko se odločajo o izbiri srednje šole?

"Pred vpisi svetovalni delavci obiskujemo osnovne šole, precej učencev pa se skupaj s starši oglasi pri nas v šoli tudi na individualnem pogovoru. Za tiste, ki so še zelo neodločeni in imajo še veliko neodgovorjenih vprašanj, se mi zdi pomembno, da izkoristijo to možnost individualnega pogovora. Svetovalni delavci smo zato tukaj, da jim odgovorimo na njihova vprašanja."

Kako se mladi spoprijemajo s sprejemanjem tako pomembnih odločitev, imajo veliko težav pri tem?

"Zelo pomembno je otroku ponuditi dovolj informacij oziroma mu omogočiti, da obišče več šol in sliši več predstavitev. Tako svetovalci kot starši ga moramo spodbuditi, da najprej prisluhne sebi – da se vpraša, ali se za neko šolo odloča zato, ker to vidi kot pot k nekemu cilju, ali pa zato, ker so jo izbrali recimo sošolci. Za gimnazijca bo to gotovo pot do študija in karierne zaposlitve, pri vpisu v tri- in štiriletne programe pa to že pomeni usmeritev v določeno stroko ali poklic."

Kako močan vpliv pri izbiri šole imajo starši?

"Starši imajo zelo močan vpliv, kar je tudi prav, sploh če otroke opazujejo in jih spodbujajo, naj prisluhnejo sebi, ter jih usmerjajo."

Kaj pa, če imajo starši previsoka pričakovanja?

"Vsak starš si želi, da bi bil njegov otrok v življenju uspešen ter posledično zadovoljen in srečen. Zavedati pa se mora, da bo otrok uspešen samo takrat, ko bo počel tisto, kar ga zanima, ker bo tudi prihodnji delodajalec zaposlil samo tistega, ki ga bo prepričal, da bo delo opravljal z veseljem. Danes imamo svetovalci navodilo, da pri kariernem svetovanju mladih nikoli ne usmerjamo v določeno izobraževanje, ker bi ga v tistem poklicu po končanem šolanju čakala zaposlitev. Svetujemo mu le, naj si zastavi cilje in poišče pot do njihove uresničitve, pri čemer mora biti ta cilj nekaj, kar ga veseli. Če na poti spozna, da to ni tisto, kar ga zanima, pa ni nič narobe, če se odloči za preusmeritev. Nasprotno, pomembno je, da na koncu vendarle najdeš, kar ti ustreza, ker le tako boš lahko uspešen."

So mladi, sploh tisti, ki se po koncu osnovne šole odločajo tudi za poklic, dovolj zreli, da presodijo, kaj je tisto, kar jih res zanima in veseli?

"Odločitev za poklicno šolo je včasih tudi težka, sploh če je komu všeč več programov. Zato je dobra stvar odprtost po vertikali, ko lahko po končanem triletnem izobraževanju nadaljuje izobraževanje v podobnem, včasih pa tudi povsem različnem programu. Pri svojem delu sicer opažam, da je večina mladih, ki se odloči za poklicno izobraževanje, zelo pomirjenih s svojo odločitvijo."

Kje vse danes lahko najdejo informacije, ki jim bodo v pomoč pri izbiri nadaljnjega šolanja?

"Poleg šolskih svetovalcev imajo na voljo še razne spletne strani, kot je recimo mojaizbira.si. Obenem je pametno obiskati sejme poklicnih priložnosti, kot je recimo Informativa, obvezno je treba izkoristiti tudi informativne dneve. Pri nas že nekaj let ponujamo tudi možnost, da osnovnošolci za en dan postanejo dijaki. Omogočimo jim, da spremljajo pouk in so prisotni pri praktičnih predmetih ter tako dejansko postanejo del naše šole za en dan. To je lahko zelo dragocena izkušnja, da spoznajo, ali se res vidijo v tej šoli oziroma poklicu."

Kakšen bi bil torej vaš neki splošen nasvet otrokom in staršem pred letošnjimi informativnimi dnevi?

"Predvsem to, da je mlade treba spodbujati, naj verjamejo sami vase. Mladi zelo opazujejo odrasle in nam zaupajo, zato je zelo pomembno, kaj jim svetujemo. Kot starši in svetovalci otroke dobro poznamo, zato moramo predvsem tiste, ki so mogoče preveč kritični do sebe, opogumljati, jim dati motivacijo in zagon ter predvsem sporočilo, da verjamemo vanje."

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

15/26

sreda

12/28

četrtek

13/30

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kamna Gorica, 15. avgust 2018

Prepevanje Marijinih pesmi

PRIREDITVE / Srednja vas v Bohinju, 16. avgust 2018

Glasbeno poletje v Bohinju

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2018

Na Tosc

PRIREDITVE / Kranj, 16. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Radovljica, 16. avgust 2018

Človek, kruh, civilizacija, praznina

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.