Tadeja Fričovsky

Treba je prisluhniti sebi

Tako mladim, ki so pred odločitvijo, kje nadaljevati izobraževalno pot, svetuje šolska svetovalka v Biotehniškem centru Naklo Tadeja Fričovsky.

Devetošolce v kratkem čaka ena najpomembnejših odločitev v njihovem življenju. Na kaj naj bodo najbolj pozorni, ko se odločajo o izbiri srednje šole?

"Pred vpisi svetovalni delavci obiskujemo osnovne šole, precej učencev pa se skupaj s starši oglasi pri nas v šoli tudi na individualnem pogovoru. Za tiste, ki so še zelo neodločeni in imajo še veliko neodgovorjenih vprašanj, se mi zdi pomembno, da izkoristijo to možnost individualnega pogovora. Svetovalni delavci smo zato tukaj, da jim odgovorimo na njihova vprašanja."

Kako se mladi spoprijemajo s sprejemanjem tako pomembnih odločitev, imajo veliko težav pri tem?

"Zelo pomembno je otroku ponuditi dovolj informacij oziroma mu omogočiti, da obišče več šol in sliši več predstavitev. Tako svetovalci kot starši ga moramo spodbuditi, da najprej prisluhne sebi – da se vpraša, ali se za neko šolo odloča zato, ker to vidi kot pot k nekemu cilju, ali pa zato, ker so jo izbrali recimo sošolci. Za gimnazijca bo to gotovo pot do študija in karierne zaposlitve, pri vpisu v tri- in štiriletne programe pa to že pomeni usmeritev v določeno stroko ali poklic."

Kako močan vpliv pri izbiri šole imajo starši?

"Starši imajo zelo močan vpliv, kar je tudi prav, sploh če otroke opazujejo in jih spodbujajo, naj prisluhnejo sebi, ter jih usmerjajo."

Kaj pa, če imajo starši previsoka pričakovanja?

"Vsak starš si želi, da bi bil njegov otrok v življenju uspešen ter posledično zadovoljen in srečen. Zavedati pa se mora, da bo otrok uspešen samo takrat, ko bo počel tisto, kar ga zanima, ker bo tudi prihodnji delodajalec zaposlil samo tistega, ki ga bo prepričal, da bo delo opravljal z veseljem. Danes imamo svetovalci navodilo, da pri kariernem svetovanju mladih nikoli ne usmerjamo v določeno izobraževanje, ker bi ga v tistem poklicu po končanem šolanju čakala zaposlitev. Svetujemo mu le, naj si zastavi cilje in poišče pot do njihove uresničitve, pri čemer mora biti ta cilj nekaj, kar ga veseli. Če na poti spozna, da to ni tisto, kar ga zanima, pa ni nič narobe, če se odloči za preusmeritev. Nasprotno, pomembno je, da na koncu vendarle najdeš, kar ti ustreza, ker le tako boš lahko uspešen."

So mladi, sploh tisti, ki se po koncu osnovne šole odločajo tudi za poklic, dovolj zreli, da presodijo, kaj je tisto, kar jih res zanima in veseli?

"Odločitev za poklicno šolo je včasih tudi težka, sploh če je komu všeč več programov. Zato je dobra stvar odprtost po vertikali, ko lahko po končanem triletnem izobraževanju nadaljuje izobraževanje v podobnem, včasih pa tudi povsem različnem programu. Pri svojem delu sicer opažam, da je večina mladih, ki se odloči za poklicno izobraževanje, zelo pomirjenih s svojo odločitvijo."

Kje vse danes lahko najdejo informacije, ki jim bodo v pomoč pri izbiri nadaljnjega šolanja?

"Poleg šolskih svetovalcev imajo na voljo še razne spletne strani, kot je recimo mojaizbira.si. Obenem je pametno obiskati sejme poklicnih priložnosti, kot je recimo Informativa, obvezno je treba izkoristiti tudi informativne dneve. Pri nas že nekaj let ponujamo tudi možnost, da osnovnošolci za en dan postanejo dijaki. Omogočimo jim, da spremljajo pouk in so prisotni pri praktičnih predmetih ter tako dejansko postanejo del naše šole za en dan. To je lahko zelo dragocena izkušnja, da spoznajo, ali se res vidijo v tej šoli oziroma poklicu."

Kakšen bi bil torej vaš neki splošen nasvet otrokom in staršem pred letošnjimi informativnimi dnevi?

"Predvsem to, da je mlade treba spodbujati, naj verjamejo sami vase. Mladi zelo opazujejo odrasle in nam zaupajo, zato je zelo pomembno, kaj jim svetujemo. Kot starši in svetovalci otroke dobro poznamo, zato moramo predvsem tiste, ki so mogoče preveč kritični do sebe, opogumljati, jim dati motivacijo in zagon ter predvsem sporočilo, da verjamemo vanje."

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 78 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-6/0

ponedeljek

-4/2

torek

-1/-1

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. januar 2019

Vulkanska pustolovščina Srednje Amerike

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Škofja Loka, 24. januar 2019

Vadba za možgane

 

 
 

 

 
 
 

Sedem let za smrt brezdomca / 20:56, 20. januar

Jagru, ki je ubil zaščiteno sovo uharico pa grozi tri leta aresta... Adijo pamet !

Gora ni nora / 13:09, 20. januar

Sem prehitro napisal.
Lahko bi kakšnega užalil kar pa ni moj namen.
Popravek:
namesto pametne je pravilno drugačne cilje.

Gora ni nora / 12:54, 20. januar

Nejc Zaplotnik: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«************Lepo se sliši...

Zaradi požara evakuirali Baragov vrtec / 23:26, 19. januar

In to v Stražišču?kjer sem Jaz gor rastel da negovorim drugih sladkih rečeh ki sem jih prvič v življenju poskusil, sicer že pedeset let živi...

Sedem let za smrt brezdomca / 23:20, 19. januar

Zanima me če bi negdo posilil, prijateljico od Cerarja ? Ali ubil enga politika, a bi bila kazen ista?

Sedem let za smrt brezdomca / 23:18, 19. januar

Sedem let? Mar je v Sloveniji vredno življenje samo sedem let? Bravo mi pa imamo res Zakone! Za ubistvo sedem let, za posilstvo 10 mesecev če Ženska spi in jo negdo posili,Bravo

Umrl v trčenju pred Stenom / 23:13, 19. januar

Ok na sliki sicer ni viden noben predor? Ampak to ni važno, važno je kako je prišlo do nesreče ? Je bil vzrok Alko? Ali nesposobnost voznika...