Slavljenka je v rojstnodnevno torto zarezala ob predsedniku Borutu Pahorju.

Prva stoletnica v Domu Taber

Marijana Lavrič je v sredo v družbi domačih in stanovalcev Doma Taber praznovala stoti rojstni dan. Slavljenki sta čestitala tudi predsednik republike Borut Pahor ter ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Šmartno – V sredo popoldne je bilo v Domu Taber veselo. Okroglih sto let je namreč dopolnila stanovalka Marijana Lavrič, po domače Kočarjeva Manca, ki je tako postala prva stanovalka cerkljanskega doma starejših, ki je od odprtja v letu 2015 praznovala tako visok življenjski jubilej.

Gospa, ki kljub častitljivi starosti še vedno izžareva iskrivost in življenjsko energijo, se je rodila 31. januarja 1918 na manjši kmetiji v Trbojah. Težko življenje je zaznamovala tudi mamina smrt, ko je bilo Marijani Lavrič komaj 11 let.

Leta 1948 se je poročila s Kočarjevim Tonetom, s katerim sta imela štiri otroke. Po poroki je skrbela za dom, družino in kmetijo. Bila je pastirica, šivilja, kuhala je na številnih kmečkih ohcetih in pekla slaščice. Tudi domači se spominjajo, kako je še posebej ob praznikih lepo dišalo iz njene kuhinje. V vseh letih je menda spekla ogromno tort, ki so bile lepo okrašene. Tudi v visoki starosti je namreč ohranila dovolj mirno roko za to delo.

Več let je prala in likala tudi duhovniška oblačila. Kot je povedala vnukinja Polona Kosec, je vseskozi rada hodila k sveti maši in molila. »Molitev me drži pokonci,« pravi Marijana Lavrič, ki še danes moli za svojo družino, otroke, vnuke, pravnuke in prapravnukinjo. »Drugega vam ne morem dati kot molitev rožnega venca,« pravi.

Leta 2012 si je poškodovala kolk, a čeprav se ji je življenje obrnilo na glavo, ni izgubila volje do življenja. Domače je presenetila z odločitvijo, da gre v dom starostnikov. Najprej je tri leta preživela v Kranjski Gori, zdaj pa je že dobri dve leti stanovalka Doma Taber. Po pripovedovanju domačih še vedno plete, piše pesmi in bere celo brez očal. Veliko pesmi zna na pamet, tudi Prešernovo Šmarno goro.

Stoletnici so poleg županov občin Šenčur in Cerklje Cirila Kozjeka in Franca Čebulja čestitali tudi predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. »Danes slavimo vašo dolgoživost, predvsem pa modrost, izkušnje, življenjsko lepoto in energijo, ki jo poosebljate,« je ob čestitki slavljenki povedal Pahor ter jo skupaj z osebjem in stanovalci doma povabil v predsedniško palačo.

Nadškof Stanislav Zore pa je slavljenko ob čestitki prosil tudi za molitev za duhovniške poklice ter za vse pare, ki se odločajo za skupno življenjsko pot, in ji ob tej priložnosti podaril tudi rožni venec.

Kot se za tak praznik spodobi, je slavljenka zarezala v rojstnodnevno torto, za veselo vzdušje pa so poskrbele Trbojske pevke in člani cerkljanske folklorne skupine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 64 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/2

četrtek

-2/2

petek

0/3

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

PRIREDITVE / Mojstrana, 21. februar 2018

Počitniške aktivnosti

PRIREDITVE / Stara Fužina, Bled, 21. februar 2018

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. februar 2018

Pogovorni večer s Stanetom Krajncem

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Tržič, 21. februar 2018

Od Lizbone do Santiaga

RAZSTAVE / Kranj, 21. februar 2018

Razstava Miha Perčiča na Pungertu

PRIREDITVE / Mojstrana, 22. februar 2018

Počitniške aktivnosti

 

 
 

 

 
 
 

Umrli, ker so imeli radi domovino / 16:09, 20. februar

Spodobi se in pravično je, da se zločinov in žrtev spominjamo in ne dopustimo ponovitve zločinov.
Spodobi se in pravično pa je tudi, da s...

Jazbec odhaja v Bruselj / 08:58, 19. februar

IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s k...

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...

Spor z očetom končal z nožem / 19:18, 31. januar

Ko tole berem se se spomnil na zapis v komentarju na zapis v zadevi:
https://www.google.si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.24sa...

Glasove jemlje levim in desnim / 12:17, 27. januar

A to bo gospod Marijan Šarec kandidiral v vseh 88 volilnih enotah? So že spremenili zakonodajo ali vas to še čaka?
Ah, to naivno ljudstv...