Slavljenka je v rojstnodnevno torto zarezala ob predsedniku Borutu Pahorju.

Prva stoletnica v Domu Taber

Marijana Lavrič je v sredo v družbi domačih in stanovalcev Doma Taber praznovala stoti rojstni dan. Slavljenki sta čestitala tudi predsednik republike Borut Pahor ter ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Šmartno – V sredo popoldne je bilo v Domu Taber veselo. Okroglih sto let je namreč dopolnila stanovalka Marijana Lavrič, po domače Kočarjeva Manca, ki je tako postala prva stanovalka cerkljanskega doma starejših, ki je od odprtja v letu 2015 praznovala tako visok življenjski jubilej.

Gospa, ki kljub častitljivi starosti še vedno izžareva iskrivost in življenjsko energijo, se je rodila 31. januarja 1918 na manjši kmetiji v Trbojah. Težko življenje je zaznamovala tudi mamina smrt, ko je bilo Marijani Lavrič komaj 11 let.

Leta 1948 se je poročila s Kočarjevim Tonetom, s katerim sta imela štiri otroke. Po poroki je skrbela za dom, družino in kmetijo. Bila je pastirica, šivilja, kuhala je na številnih kmečkih ohcetih in pekla slaščice. Tudi domači se spominjajo, kako je še posebej ob praznikih lepo dišalo iz njene kuhinje. V vseh letih je menda spekla ogromno tort, ki so bile lepo okrašene. Tudi v visoki starosti je namreč ohranila dovolj mirno roko za to delo.

Več let je prala in likala tudi duhovniška oblačila. Kot je povedala vnukinja Polona Kosec, je vseskozi rada hodila k sveti maši in molila. »Molitev me drži pokonci,« pravi Marijana Lavrič, ki še danes moli za svojo družino, otroke, vnuke, pravnuke in prapravnukinjo. »Drugega vam ne morem dati kot molitev rožnega venca,« pravi.

Leta 2012 si je poškodovala kolk, a čeprav se ji je življenje obrnilo na glavo, ni izgubila volje do življenja. Domače je presenetila z odločitvijo, da gre v dom starostnikov. Najprej je tri leta preživela v Kranjski Gori, zdaj pa je že dobri dve leti stanovalka Doma Taber. Po pripovedovanju domačih še vedno plete, piše pesmi in bere celo brez očal. Veliko pesmi zna na pamet, tudi Prešernovo Šmarno goro.

Stoletnici so poleg županov občin Šenčur in Cerklje Cirila Kozjeka in Franca Čebulja čestitali tudi predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. »Danes slavimo vašo dolgoživost, predvsem pa modrost, izkušnje, življenjsko lepoto in energijo, ki jo poosebljate,« je ob čestitki slavljenki povedal Pahor ter jo skupaj z osebjem in stanovalci doma povabil v predsedniško palačo.

Nadškof Stanislav Zore pa je slavljenko ob čestitki prosil tudi za molitev za duhovniške poklice ter za vse pare, ki se odločajo za skupno življenjsko pot, in ji ob tej priložnosti podaril tudi rožni venec.

Kot se za tak praznik spodobi, je slavljenka zarezala v rojstnodnevno torto, za veselo vzdušje pa so poskrbele Trbojske pevke in člani cerkljanske folklorne skupine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno oblačno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

10/19

četrtek

8/19

petek

5/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. oktober 2018

Planinski izlet: Dovška Baba

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2018

Predstavitev biografije Milene Zupančič

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 18. oktober 2018

Likovna kolonija za osnovnošolce

PRIREDITVE / Jesenice, 18. oktober 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 18. oktober 2018

O izboljšanju medsebojnih odnosov

RAZSTAVE / Radovljica, 18. oktober 2018

Fotografije Tomaža Sedeja

OBVESTILA / Kranj, 18. oktober 2018

Ustvarjanje in moč – vira poguma

 

 
 

 

 
 
 

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...