Slavljenka je v rojstnodnevno torto zarezala ob predsedniku Borutu Pahorju.

Prva stoletnica v Domu Taber

Marijana Lavrič je v sredo v družbi domačih in stanovalcev Doma Taber praznovala stoti rojstni dan. Slavljenki sta čestitala tudi predsednik republike Borut Pahor ter ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Šmartno – V sredo popoldne je bilo v Domu Taber veselo. Okroglih sto let je namreč dopolnila stanovalka Marijana Lavrič, po domače Kočarjeva Manca, ki je tako postala prva stanovalka cerkljanskega doma starejših, ki je od odprtja v letu 2015 praznovala tako visok življenjski jubilej.

Gospa, ki kljub častitljivi starosti še vedno izžareva iskrivost in življenjsko energijo, se je rodila 31. januarja 1918 na manjši kmetiji v Trbojah. Težko življenje je zaznamovala tudi mamina smrt, ko je bilo Marijani Lavrič komaj 11 let.

Leta 1948 se je poročila s Kočarjevim Tonetom, s katerim sta imela štiri otroke. Po poroki je skrbela za dom, družino in kmetijo. Bila je pastirica, šivilja, kuhala je na številnih kmečkih ohcetih in pekla slaščice. Tudi domači se spominjajo, kako je še posebej ob praznikih lepo dišalo iz njene kuhinje. V vseh letih je menda spekla ogromno tort, ki so bile lepo okrašene. Tudi v visoki starosti je namreč ohranila dovolj mirno roko za to delo.

Več let je prala in likala tudi duhovniška oblačila. Kot je povedala vnukinja Polona Kosec, je vseskozi rada hodila k sveti maši in molila. »Molitev me drži pokonci,« pravi Marijana Lavrič, ki še danes moli za svojo družino, otroke, vnuke, pravnuke in prapravnukinjo. »Drugega vam ne morem dati kot molitev rožnega venca,« pravi.

Leta 2012 si je poškodovala kolk, a čeprav se ji je življenje obrnilo na glavo, ni izgubila volje do življenja. Domače je presenetila z odločitvijo, da gre v dom starostnikov. Najprej je tri leta preživela v Kranjski Gori, zdaj pa je že dobri dve leti stanovalka Doma Taber. Po pripovedovanju domačih še vedno plete, piše pesmi in bere celo brez očal. Veliko pesmi zna na pamet, tudi Prešernovo Šmarno goro.

Stoletnici so poleg županov občin Šenčur in Cerklje Cirila Kozjeka in Franca Čebulja čestitali tudi predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. »Danes slavimo vašo dolgoživost, predvsem pa modrost, izkušnje, življenjsko lepoto in energijo, ki jo poosebljate,« je ob čestitki slavljenki povedal Pahor ter jo skupaj z osebjem in stanovalci doma povabil v predsedniško palačo.

Nadškof Stanislav Zore pa je slavljenko ob čestitki prosil tudi za molitev za duhovniške poklice ter za vse pare, ki se odločajo za skupno življenjsko pot, in ji ob tej priložnosti podaril tudi rožni venec.

Kot se za tak praznik spodobi, je slavljenka zarezala v rojstnodnevno torto, za veselo vzdušje pa so poskrbele Trbojske pevke in člani cerkljanske folklorne skupine.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/2

nedelja

-4/2

ponedeljek

-7/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Breznica, 20. januar 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. januar 2019

Vulkanska pustolovščina Srednje Amerike

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

 

 
 

 

 
 
 

Zaradi požara evakuirali Baragov vrtec / 23:26, 19. januar

In to v Stražišču?kjer sem Jaz gor rastel da negovorim drugih sladkih rečeh ki sem jih prvič v življenju poskusil, sicer že pedeset let živi...

Sedem let za smrt brezdomca / 23:20, 19. januar

Zanima me če bi negdo posilil, prijateljico od Cerarja ? Ali ubil enga politika, a bi bila kazen ista?

Sedem let za smrt brezdomca / 23:18, 19. januar

Sedem let? Mar je v Sloveniji vredno življenje samo sedem let? Bravo mi pa imamo res Zakone! Za ubistvo sedem let, za posilstvo 10 mesecev če Ženska spi in jo negdo posili,Bravo

Umrl v trčenju pred Stenom / 23:13, 19. januar

Ok na sliki sicer ni viden noben predor? Ampak to ni važno, važno je kako je prišlo do nesreče ? Je bil vzrok Alko? Ali nesposobnost voznika...

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 23:02, 19. januar

Če nebi bil lastnik močvirnik bi se mogoče še dalo kaj rešiti,tako pa piši propalo,ampak obrnite še na M.Šarca,saj ste ga volili vam bo sigurno pomagal? Bo rekel da je kriv Janša.

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 19:19, 19. januar

Primoz, ne nakladaj.Če imaš kaj znanja iz ekonomije( v kar močno dvomim), si preberi tole:(članek ni ne iz Demokracije in ne iz Nove24TV, i...

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 19:07, 19. januar

Piše se leto 2019 in tudi v dolino Šentflorjansko je prišla digitalizacija. Tu so še kitajske tiskarne, ki natiskajo recimo vse otroške knji...