Slavljenka je v rojstnodnevno torto zarezala ob predsedniku Borutu Pahorju.

Prva stoletnica v Domu Taber

Marijana Lavrič je v sredo v družbi domačih in stanovalcev Doma Taber praznovala stoti rojstni dan. Slavljenki sta čestitala tudi predsednik republike Borut Pahor ter ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Šmartno – V sredo popoldne je bilo v Domu Taber veselo. Okroglih sto let je namreč dopolnila stanovalka Marijana Lavrič, po domače Kočarjeva Manca, ki je tako postala prva stanovalka cerkljanskega doma starejših, ki je od odprtja v letu 2015 praznovala tako visok življenjski jubilej.

Gospa, ki kljub častitljivi starosti še vedno izžareva iskrivost in življenjsko energijo, se je rodila 31. januarja 1918 na manjši kmetiji v Trbojah. Težko življenje je zaznamovala tudi mamina smrt, ko je bilo Marijani Lavrič komaj 11 let.

Leta 1948 se je poročila s Kočarjevim Tonetom, s katerim sta imela štiri otroke. Po poroki je skrbela za dom, družino in kmetijo. Bila je pastirica, šivilja, kuhala je na številnih kmečkih ohcetih in pekla slaščice. Tudi domači se spominjajo, kako je še posebej ob praznikih lepo dišalo iz njene kuhinje. V vseh letih je menda spekla ogromno tort, ki so bile lepo okrašene. Tudi v visoki starosti je namreč ohranila dovolj mirno roko za to delo.

Več let je prala in likala tudi duhovniška oblačila. Kot je povedala vnukinja Polona Kosec, je vseskozi rada hodila k sveti maši in molila. »Molitev me drži pokonci,« pravi Marijana Lavrič, ki še danes moli za svojo družino, otroke, vnuke, pravnuke in prapravnukinjo. »Drugega vam ne morem dati kot molitev rožnega venca,« pravi.

Leta 2012 si je poškodovala kolk, a čeprav se ji je življenje obrnilo na glavo, ni izgubila volje do življenja. Domače je presenetila z odločitvijo, da gre v dom starostnikov. Najprej je tri leta preživela v Kranjski Gori, zdaj pa je že dobri dve leti stanovalka Doma Taber. Po pripovedovanju domačih še vedno plete, piše pesmi in bere celo brez očal. Veliko pesmi zna na pamet, tudi Prešernovo Šmarno goro.

Stoletnici so poleg županov občin Šenčur in Cerklje Cirila Kozjeka in Franca Čebulja čestitali tudi predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. »Danes slavimo vašo dolgoživost, predvsem pa modrost, izkušnje, življenjsko lepoto in energijo, ki jo poosebljate,« je ob čestitki slavljenki povedal Pahor ter jo skupaj z osebjem in stanovalci doma povabil v predsedniško palačo.

Nadškof Stanislav Zore pa je slavljenko ob čestitki prosil tudi za molitev za duhovniške poklice ter za vse pare, ki se odločajo za skupno življenjsko pot, in ji ob tej priložnosti podaril tudi rožni venec.

Kot se za tak praznik spodobi, je slavljenka zarezala v rojstnodnevno torto, za veselo vzdušje pa so poskrbele Trbojske pevke in člani cerkljanske folklorne skupine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

delno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/22

sreda

14/25

četrtek

13/25

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Trzin, 23. maj 2018

Trznfest

OBVESTILA / Žiri, 23. maj 2018

Krvodajalska akcija

DELAVNICE / Jesenice, 23. maj 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 23. maj 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 24. maj 2018

Na ferato na Češko kočo

IZLETI / Kranj, 24. maj 2018

Na Kolovrat

GLEDALIŠČE / Voklo, 24. maj 2018

Grdi raček

PRIREDITVE / Trzin, 24. maj 2018

Trznfest

 

 
 

 

 
 
 

Kazni za oživljanje nacifašizma / 16:42, 17. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plača...

Županovi »vera, seks, ljubezen« / 09:03, 17. maj

Župani in poslanci bi morali imeti pri nas največ dva mandata. Po prvem mandatu se že počuti nezamenljivega in nezmotljivega, zraste mu ego...

Oživljanje totalitarizmov / 09:00, 11. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plač...

Steletova nagrada dr. Niki Leben / 14:24, 8. maj

Čestitke za vsekakor zasluženo priznanje. Obnova in prepoznavnost blejskega otoka po celotnem svetu je tudi del njene zasluge. Kljub temu je...

Odkrili bodo ploščo hraniteljem orožja / 23:53, 4. maj

Orožje so skrivali pred Milanom, da ga ni predal JLA.

Ob prazniku čestitka častnega občana Kranja / 23:50, 4. maj

Če je tako nevarno biti novinar, naj pa zamenja poklic in gre delat v proizvodnjo.

Ovadba proti Pahorju / 10:40, 2. maj

Tega tipa je potrebno čimprej poslat na smetišče zgodovine, bruseljski hlapec dela škodo tej državi...